Jussi kuvaa ammatikseen pelitapahtumia ympäri maailmaa – ”Ei musta olisi ikinä tullut ammattipelaajaa”

33-vuotias Jussi Jääskeläinen on matkannut muun muassa Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Saksaan pelitapahtumia kuvaamaan.

Jussi Jääskeläinen työskentelee tuotantoyhtiössä tuottajana ja valokuvaajana. Esportsin parissa hän kuvaa muun muassa Assembly-tapahtumaa vuosittain.

21.1.2018 21:00

– Muinaisina aikoina PC:lle tehtiin peli nimeltä Interstate '76, ja sille jatko-osa Vigilante 8. Täytyypi myöntää, etten itse päässyt pelaamaan kumpaakaan, mutta jatko-osa jäi elämään nimimerkin muodossa.

Näin 33-vuotias Jussi Jääskeläinen kertoo nimimerkkinsä Vigilin taustoja. Jussin ensimmäiset pelimuistot ovat 90-luvulta, jolloin hänen perheensä osti kotiin 486-tietokoneen.

– 90-luvullla tällä purkilla pyöritettiin sitten kaikenmoisia klassikoita, joihin lukeutuivat Doom, Fallout, WarCraft, Command & Conquer, Quake ja StarCraft. Erityisesti Quakea ja StarCraftia hakattiin oikein urakalla, eikä niistä ole vieläkään päästy eroon, kertaa Jussi pelimuistojaan Ilta-Sanomille.

Jussi pelaa Quakea tai järjestää StarCraftin parissa turnauksia. Yleensä hänet löytää lavan edustalta kuvaamassa kameralla.

Vuonna 2007 hän osti ensimmäisen oman kameran, jonka toimintoja opetellessa meni muutama vuosi. StarCraft II:n julkaisu vuonna 2010 muutti koko elämän.

– Peli kolahti ja kovaa. 2011 kävin kuvaamassa ensimmäiset turnaukset ihan vapaaehtoisesti. Lensin alkutalvesta 2011 Jönköpingiin DreamHackia varten vailla sen suurempaa suunnitelmaa, mutta sain rakennettua riittävästi kontakteja saadakseni jalan oven väliin.

Seuraavat pari vuotta hän kuvasi eri tiimeille ja sivustoille, joilta hän sai vaihdossa matkakorvaukset. Vuonna 2015 kuvioon tulivat ensimmäiset palkalliset kuvauskeikat.

– Ensimmäinen varsinainen palkkakeikka taisi olla LanTrekeillä Ylelle 2015. Saman vuoden kesällä kävin kuvaamassa Ylelle myös Assemblyt. Seuraavana vuonna sain keikkaa jo DreamHackilta.

Tällä hetkellä Jussi tienaa elantonsa oman tuotantoyhtiön kautta, missä hän toimii tuottajana ja valokuvaajana. Yhtiö tekee mainoksia, lyhytelokuvia, mutta on erikoistunut myös kilpapelimaailman taltiointiin.

– Nykyisistä palkkatöistä noin puolet liittyy esportsiin, joten eipä siitä pääse töissäkään eroon. Vapaa-aika sujuu esportsin ohella leffojen parissa.

Ammattilaispelaajaksi Jussi ei koskaan tähdännyt. Hänen mielestään hommia riittää muillekin, joka on vain hyvä asia.

– Täytyy sanoa ihan suoraan, ettei musta olisi ikinä tullut ammattipelaajaa, mutta toisaalta nykyään turnaukset vaativat muutakin kuin kasan pelaajia samaan paikkaan. Esportsin ikoniset hetket muistetaan itse matsien ohella erityisesti valokuvista.

CS on paras peli kuvaamiseen – ”Pelaajia oppii ennakoimaan”

Jussi on kuvannut viime vuosien aikana turnauksia Suomessa Ylen lisäksi Ilta-Sanomille ja pelijoukkue ENCE eSportsille. Isoille kansainvälisille yrityksille hän on käynyt kuvaamassa muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa, Puolassa, Tanskassa ja Ranskassa.

Kuvia hän ottaa mielummin areenalla kuin studiossa. Syy on yksinkertainen: Studiomaisessa tilassa ei saa yleisöä mukaan. Paras peli kuvaamiseen on hänen mielestään räiskintäpelien kuningas Counter-Strike.

– Esportsissa eniten kiehtoo pelaajien osoittamat tunteet sekä reaktiot – tässä Counter-Strike on edelleen ykkönen. Koska erät ovat verrattain lyhyitä, niin pelaajia oppii ennakoimaan.

Työnsä suurimpina haasteina hän pitää kuvausolosuhteiden lisäksi jatkuvaa kiirettä.

– Kuvauspäivät ovat pitkiä ja yleensä aivan tupaten täynnä ohjelmaa ja tekemistä. Laadukasta materiaalia täytyy tuottaa jatkuvalla syötöllä, ja koko ajan täytyy olla valppaana. Keikalle saatetaan lähteä noin viikon varoitusajalla, joten oma kalenteri kannattaa pitää joustavana.

Yksi Jussin tuhansista kuvista: 17-vuotias Alvar ”Vardu” Dürr voitti elokuussa 2017 Heartstone-pelin Suomen mestaruuden.

Tänä vuonna Jussin tavoitteet esportsin parissa keskittyvät monipuolisuuteen, mutta unelmissa on myös vakituisempi tilanne kuvauskeikkojen suhteen.

– Tämän vuoden tavoitteena on päästä kuvaamaan tappelupelejä, joiden parissa edellinen kerta taitaa olla vuodelta 2013. Toiveena tietysti myös säännöllinen keikkailu. Yksittäisistä turnauksista tähtäimessä on Dota 2:n The International sekä League of Legendsin Worlds.

– Esports-kuvaajan ihannetilanne on tietysti päästä turnausjärjestäjän tai pelintekijän vakkaritalliin hommiin. Mutta tällä hetkellä rakennan mieluummin omaa firmaa ja keikkailen aina kun mahdollisuuksia löytyy.

Jussi kertoo reissuilla kannattavansa aina yhtä tiettyä tiimiä, mutta muistavansa myös suomalaisia.

– Veri vetää Team Liquidiin, jota on tullut fanitettua jo ennen kuin se muuttui ammattijoukkueeksi. Kansainvälisellä tasolla pitää tietysti myös aina kannustaa suomalaispelaajia.

Jussin omat suosikkikuvat:

Team Liquid ESL One -turnauksessa Kölnin Lanxess-areenalla kesällä 2016.

– Liquid onnistui kuin ihmeen kaupalla venymään legendaarisiin mittoihin kerta toisensa jälkeen ja yleisö eli mukana kuin viimeistä päivää. Kuvassa joukkueen silloisen kokoonpanon kapteeni Spencer ”Hiko” Martin ottaa kontaktia faneihin. Vaikka kultapokaalia ei Liquidille herunut, niin tiimi oli varmasti fanien mielestä henkinen voittaja.

 – Kuvassa Song ”HerO” Hyeon Deok juhlii ansaittua voittoa. Finaali antoi osviittaa siitä, kuinka isoksi esports oli kasvamassa.

DreamHack Winter 2012 -tapahtuman StarCraft II -finaali pelattiin ensimmäistä kertaa Kinnarsp-areenalla.

– SK Gaming nappasi voiton melko odotetusti, mikä oli hyvä, sillä joukkueen pelaajat osaavat juhlia lavalla. Kuvassa joukkueen kapteeni Gabriel ”FalleN” Toledo pitelee pokaalia ja poseeraa faneille. Pelaajien voittojuhlintoja on aina ilo kuvata, sillä ne paljastavat heistä usein enemmän kuin pelkkä näytön takana istuminen.

SK Gaming voitti ESL Pro League -finaalit joulukuussa 2017 Tanskassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?