Suomalainen Overwatch-”gladiaattorikaksikko” Benjamin Isohanni ja Jonas Suovaara ottavat haltuun Los Angelesin – ”Äiti oli vähän stressaantunut” - Esports - Ilta-Sanomat

Suomalainen ”gladiaattorikaksikko” ottaa haltuun Los Angelesin – ”Äiti oli vähän stressaantunut”

Jonas ”Shaz” Suovaaran joukkue on Los Angeles Gladiators.

Julkaistu: 20.1.2018 13:37

Benjamin Isohanni ja Jonas Suovaara pelaavat yhdessä Overwatch-ammattilaisina Los Angeles Gladiators -joukkueessa uudessa huippuliigassa.

Overwatch Leaguen perässä Yhdysvaltoihin muuttaneet Overwatch-pelaajat, 21-vuotias Benjamin ”BigGoose” Isohanni ja 19-vuotias Jonas “Shaz” Suovaara, pelaavat tällä hetkellä yhdessä Los Angeles Gladiators -joukkueessa.

Yhdysvaltoihin muuttaminen sujui pääosin ongelmitta, mutta 21-vuotiaan Isohannin viisumin kanssa teki tiukkaa. Lähdön ja viisumin saamisen väliin jäi vain yksi päivä.

Kaliforniassa kaksikko ei ole vielä ehtinyt asua pitkään. Elämä maistuu silti erilaisuudestaan Suomen menoon huolimatta.

– Onhan tämä aika iso muutos, kaikki on paljon isompaa. Ja on paljon enemmän tarjontaa [esimerkiksi ruokapaikkojen osalta], kertoo Isohanni.

LA Gladiatorsin pelaajat asuvat kahdessa eri talossa yhdessä taustajoukkojensa kanssa.

– Meillä on tietyt aamurutiinit, miten homma lähtee käyntiin. Meillä on liikuntatreenit, treenataan joka päivä se 20–30 minuuttia viisi kertaa viikossa, kertoo Isohanni.

Aikaa uusien kotiseutujen tutkimiseen ei pahemmin ole ollut, kun joukkue on harjoitellut parhaansa mukaan. Koko joukkue on käynyt kuitenkin yhdessä katsomassa LA Ramsin amerikkalaista jalkapallo-ottelua.

– Illalla päästään kotiin ja porukka on niin väsynyt, että ei jaksa tehdä mitään. Sunnuntaisin vapaapäivinä halutaan vain rentoutua, eikä lähteä mihinkään.

Kotoa Isohanni kaipaa eniten säätä. Vaikka Los Angelesissa on tällä hetkellä talvi, lämmin sää on silti liikaa. Viime aikojen sadepäivät ovat tuntuneet kotoisalta.

Benjamin Isohanni oli yksi joukkueensa tähtipelaajista avausviikolla.

Treenit kuusi kertaa viikossa, kuusi tuntia päivässä

Suovaara ja Isohanni testasivat alun perin Los Angeles Gladiatorsiin pääsyä yhdessä.

– Testattiin samaan aikaan, se oli niin kuin muissakin tiimeissä. Me kuitenkin keskusteltiin keskenämme, että halutaan samaan tiimin ja mietittiin mikä on meille paras vaihtoehto, kertoo Isohanni.

Pelaajat pelaavat noin kuusi tuntia päivässä. Yleensä pelaamista on noin kaksi tuntia kerrallaan, minkä jälkeen pidetään tunti taukoa. Treenien jälkeen pelaajat palaavat syömään ja loppuilta on vapaa-aikaa.

Ryhmähenki on Isohannin mielestä LA Gladiatorsissa hyvä, eikä sen suurempia ongelmia ole alussa ollut.

– Kyllä ihan hyvin on lähtenyt homma pyörimään. Se on vaan sitten, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Isohannin mukaan ykköstavoitteena on kehittyä yksilönä ja myös huomata se, mutta lopullisella sijoituksella OWL:ssä ei ole niinkään väliä.

LA Gladiatorsin ensimmäisen ottelun kohokohdat:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

”Kaikilla on mahdollisuus voittaa”

Isohanni toivoi pitkään, että liigasta olisi esportsin ja pelin kannalta julkaistu aikaisemmin tietoa, mutta on iloinen siitä, että liiga on vihdoin ja viimein alkanut.

– Blizzard kyllä hoitaa hyvin aikataulut. Ennen pelejä tietää etukäteen hyvin, mitä pitää tehdä ja sellaista, lisää Suovaara.

Tällä hetkellä OWL:n ennakkosuosikkeina pidetään Dallas Fuelia ja Seoul Dynastya. Suovaara ja Isohanni ovat samaa mieltä.

– Tiimeillä, jotka ovat olleet olemassa jo ennen liigan alkua on etulyöntiasema. Se tasaantuu sitten, kun mennään pidemmälle liigassa, kertoo Isohanni.

Isohannin mielestä on hyvä, että liigakausi on niin pitkä, jotta joukkueiden tasoerot ehtivät pienentyä. Etulyöntiasema vaikuttaa jonkin verran, muttei niin paljon kuin voisi.

– Liiga on tosi kilpailullinen. On muutama tällä hetkellä kovempi tiimi, mutta kaikilla on mahdollisuus voittaa ihan kenet vain, kertoo Suovaara.

LA Gladiators astelemassa historiansa ensimmäiseen OWL-otteluun. Kuvassa ensimmäisenä Suovaara, takana Isohanni.

Lähipiiri tukena välimatkasta riippumatta

Unelmien täyttymys on ollut Isohannille todella palkitsevaa. Voittaminen ja pelaaminen on kilpailulliselle henkilölle mahtava tunne.

– Itsellä ei kauaa kestä ennen kuin alkaa keskittymään olennaiseen. Se ei ole vaan se yksi voitto, vaan sitä keskittyy myös kehittymiseen. Onhan se ihan mahtavaa päästä tähän. Moni on lähtenyt sillä tavoitteella, että haluaa olla ammattilainen, ja se on unelma. Tämä on Blizzardin ja fanien ansiota.

Suovaara ei ollut kovin kiinnostunut Overwatch Leaguesta silloin kun se julkistettiin marraskuussa 2016. Ajan kuluessa ja liigan lähestyessä fiilikset kuitenkin muuttuivat.

– Tajusin kunnolla vasta Team Giganttiin liittyessäni, että haluan pelata Overwatchia ammattilaistasolla ja erityisesti Overwatch Leaguessa.

Isohannin perhe on isosti mukana tukemassa ammattivalintaa. Perheen kanssa hän puhuu muutaman kerran viikossa Discord-sovelluksen kautta. Sopivaa kanavaa kommunikointiin on ollut vaikea löytää välimatkan ja aikaeron takia.

– Isä ja veljet saattavat ehkä tulla katsomaan pelejä keväällä. Isä on vähän kysellyt, että miten on hommat luistanut ja mitenkäs se pelaaminen, kun ei ole oikein ymmärtänyt esportsia. Äiti oli vähän stressaantunut, että poika lähtee maailmalle. Ei oikein käsittänyt aluksi, mutta molemmat kyllä tukee tätä.

Suovaaran isä on todella kiinnostunut poikansa ammatista. Hän katsoo jokaisen pelin ja videot jälkikäteen netistä, jos joku on jäänyt väliin.

– Faija pelaa myös Overwatchia. Sai tädin miehenkin innostumaan, nyt ne pelaa kahdestaan aina.

LA Gladiators voitti ensimmäisellä viikolla Shanghai Dragonsin 4–0-lukemin, mutta hävisi Seoul Dynastylle 0–4-tuloksella.

Isohannin pelinimi on ”BigGoose”.