”Taimou” Kettunen elää unelmaansa pelitähtenä USA:ssa – ”Tätä hetkeä on odotettu”

24-vuotias Timo Kettunen elää parhaillaan unelmaansa Yhdysvalloissa kilpapelaajana.

Timo ”Taimou” Kettunen elää unelmaansa 24-vuotiaana. Hän pelaa ammatikseen Overwatch-peliä Yhdysvalloissa.

13.1.2018 13:37

On tiistai-iltapäivä Los Angelesissa sijaitsevassa Sheraton Universal -hotellissa. Vastapäätäni istuu 24-vuotias Kuopion kasvatti Timo Kettunen, joka tunnetaan paremmin nimimerkillä Taimou.

– Tätä hetkeä on odotettu yli kaksi vuotta. Siitä hetkestä, kun aloin pelata Overwatchia [noin kaksi vuotta ja pari kuukautta sitten], tiesin että Blizzard haluaa tähän jotain isompaa.

Näin Timo kuvailee tunnelmiaan vuorokausi ennen odotetun Overwatch Leaguen ensimmäistä ottelupäivää. Kettunen pelaa Dallas Fuel -joukkueessa kahdeksan muun pelaajan kanssa.

Overwatch League on viimeisen vuoden aikana ollut todella iso puheenaihe kilpapelaamisen parissa. Liigapaikat ovat maksaneet joukkueille jopa 20 miljoonaa dollaria, ja mallia on otettu perinteisistä urheiluliigoista. Seitsemän kuukautta kestävä liigakausi alkoi vihdoin ja viimein Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Timon joukkue pelasi ennen nimellä Team EnVyUs, ja se on yksi parhaimmista joukkueista koko maailmassa. EnVyUs on ollut yksi harvoista isoista organisaatioista, jotka ovat uskoneet Overwatchiin koko pelin historian ajan.

– Kaksi vuotta odoteltiin tätä [OWL:ää] ja pelattiin paljon, vaikka voitot tai palkat eivät ole olleet suuret. Kyllä sillä palkalla eli, mutta nyt on kaikki paljon paremmin, summaa Timo viimeiset kaksi vuotta elämästään.

Kahden vuoden aikana EnVyUs ja Timo viettivät muun muassa kahdeksan kuukautta Etelä-Koreassa, jossa he asuivat koko ajan hotellissa.

Etelä-Koreassa joukkue teki historiaa, kun se oli ensimmäinen maan ulkopuolelta tuleva joukkue, joka voitti maassa pelatun kovatasoisen kilpapeliturnauksen. Voitto osui kohdalle joulukuussa 2016.

“Ruisleipää on aina ikävä”

Nykyisin Timo ja nyt nimellä Dallas Fuel tunnettu EnVyUs, pitävät majaa Kaliforniassa. Suomen ulkopuolella asuminen on opettanut Timolle yhden asian.

– Ruisleipää on aina ikävä, hän heittää naama vakavana.

Timon mukaan suurin muutos Suomeen verrattuna on se, että valinnanvaraa esimerkiksi shoppaillessa tai ruokapaikkaa miettiessä on huomattavasti enemmän ja sää on aina hyvä.

– Paitsi nyt kun sataa, naureskelee Timo.

LA:ssa on todella satanut maanantain ja tiistain. Keskiviikkona OWL:n alkamisen yhteydessä sään on luvattu kuitenkin jälleen kirkastuvan.

 

Timo asuu tällä hetkellä yksin vuokrakaksiossa. Joukkuetoverit asuvat pääosin myös yksin, mutta muutama on vuokrannut kimppakämpän.

– Tämä on iso muutos koko joukkueelle, sillä huonoimmillaan meillä oli todella vanhassa talossa asumassa yhdeksän ihmistä samanaikaisesti.

Joukkueen pelaajat asuvat kaikki lähellä toisiaan. Lähes kaikki aika menee yhä joukkueen kanssa, joko treenatessa tai vapaapäivää viettäessä.

Vapaapäivinä ei pelata

Dallas Fuel harjoittelee normaalina treenipäivänä noin kuusi tuntia yhdessä. Pääosa pelaajista harjoittelee lisäksi muutaman tunnin yksin, mutta Timo on hiljalleen alkanut vähentää harjoitteluaan.

– Olen pelannut peliä niin hirvittävän paljon jo, että on todella vaikea tulla yhtään paremmaksi. Joskus en pelaa treenien jälkeen ollenkaan Overwatchia, vaan avaan toisen pelin tai vietän aikaa kaverien kanssa.

Timon mukaan normaali viikko on tällä hetkellä jaettu kolmeen osaan.

– Nyt kun liiga alkaa, niin meillä on neljä treenipäivää, kaksi ottelupäivää ja sitten vapaapäivä. Jos pelipäivät ovat tosi kaukana toisistaan, niin sitten on ehkä jopa kaksi vapaapäivää.

Vapaapäivisin joukkue käy porukalla elokuvissa, shoppailemassa ja ratkomassa pakohuonepulmia.

– Pidetään hauskaa porukalla, että ei olisi pelkkää pelaamista se meidän yhteinen aika.

Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

“Mietittiin, että kuka ihme nyt haluaa istua penkillä”

Kilpapelaamisessa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta joukkueet eivät kiinnitä lainkaan ylimääräisiä pelaajia tiimiin. OWL:ssä joukkueet voivat kiinnittää normaalin kuuden pelaajan lisäksi vielä toiset kuusi pelaajaa.

Timo pitää muutosta hyvänä, vaikka koko joukkue ihmettelikin ensin Blizzardin ilmoitusta koskien kokoonpanojen suuruutta.

– Silloin mietittiin tiiminä, että kuka ihme nyt haluaa istua penkillä. Nyt kun on niitä ekstrapelaajia, niin se auttaa kaikkia.

Auttamisella Timo viittaa pelin kehittymiseen, joka näkyy muun muassa pelihahmojen määrässä. Uusien hahmojen myötä pelaajien pitää opetella enemmän, mutta varapelaajien avulla vastuuta voi jakaa pelaajien kesken.

– Siinä alkaa tulla omat rajat vastaan aika nopeasti, joten on ihan hyvä, että joku toinen voi keskittyä muutamaan tiettyyn hahmoon.

Timo on pelannut Overwatchia ammatiksen jo kaksi vuotta. Overwatch League on hänen uransa ylivoimainen kohokohta.

Timo on ollut yksi joukkueensa kulmakivistä jo pitkään, mutta mahdolliseen vaihtopenkillä istumiseen hän suhtautuu ammattimaisesti.

– Itse olen tottunut aina pelaamaan, niin tuntuuhan se oudolta istua tiimin takana ja ajatella ”mitä helvettiä ne tekee tuolla”, jos ollaan esimerkiksi häviöllä.

Muutoksessa on kuitenkin hyviäkin puolia, muistuttaa Timo.

– Nyt voi olla jopa vähän enemmän vapaa-aikaa, kun ei tarvitse koko ajan yrittää ihan täysiä.

“Ihan tyhmää lähteä sillä ajatuksella, että ei voida voittaa”

Liigan avauspäivän päätösottelussa Fuel kohtaa Korean edustusjoukkueen Seoul Dynastyn, jota pidetään myös liigan voittajasuosikkina. Timo nimeää Dynastyn kauden päävastustajaksi.

– Me kaksi olemme suosituimmat joukkueet, ja kaikki haluavat nähdä meidät finaaleissa. Mielestäni kun Dynasty on paras joukkue, niin haluamme murskata heidät, että kaikki tietävät meidän olevan oikeasti paras joukkue.

– Houston Outlaws on tietenkin omalla tavallaan [toinen päävastustaja], sillä EnVylla ja OpTicilla [Outlawsin omistajatiimi] on pitkä yhteinen historia. Pomo tietenkin toivoo, että paukutetaan paikallisvastustaja Houstonia turpaan!

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

OWL:n historian ensimmäiselle kaudelle Fuel lähtee tavoitteenaan vain ja ainoastaan voitto.

– Ihan tyhmää lähteä sillä ajatuksella, että ei voida voittaa. Jos häviää, niin sitten häviää, mutta ainakin yritti kaikkensa.

– Jos ei voi sanoa itselleen, että yritit kaikkesi, niin silloin se on ollut ihan täyttä ajanhukkaa.

Dallas Fuel hävisi Seoul Dynastylle 1–2-lukemin liigan avauspäivänä. Timo totesi ottelun jälkeen, että fiilikset ovat tappiosta huolimatta ihan hyvät.

– Harjoiteltiin ihan vääriä juttuja ja ajateltiin liikaa asioita. Luultiin heidän olevan paljon parempia, mutta eihän ne ollut, kommentoi Kettunen tappiota.

Dallas Fuelin pelaajat tulevat kahdeksasta eri maasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?