Hurjien palkintorahojen kuningas: Tällainen on ilmainen ja huippusuosittu Dota 2

Dota 2 on yksi maailman suosituimmista peleistä. Niin kutsutun MOBA-genren peli on ilmainen, mutta haastava.

Dota 2:sta löytyy yli 110 pelattavaa hahmoa. Kaikki hahmot ovat pelattavissa ilmaiseksi.

6.1.2018 13:37

Dota 2:n julkaisija on pelitalo Valve, joka tunnetaan muun muassa Half Life- ja Counter-Strike -pelisarjoista. Dota luokitellaan usein MOBA-kategoriaan, mikä on lyhenne sanoista multiplayer online battle arena [taisteluareenamoninpeli].

Dota 2:n avoin beta-testaus alkoi vuonna 2011 ja loppui heinäkuussa 2013, jolloin peli julkaistiin virallisesti. Peli on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista, ja sillä on miljoonia pelaajia päivittäin.

Dota 2 on pelattavissa ilmaiseksi pc:llä ja Macilla. Pelin voi ladata ilmaiseksi Steam-sovelluksella, joka on välttämätön pelaamisen kannalta.

– Päivittäin miljoonat pelaajat kautta maailman astuvat taistelukentälle yhtenä yli sadasta Dota-sankarista. Ja olipa kyseessä sitten heidän kymmenes tai kymmenestuhannes pelinsä, sieltä löytyy aina jotain uutta, kuvaillaan Dotaa pelin omilla kotisivuilla.

Peli on ilmainen pelata, mutta raha tulee pelinsisäisistä ostoksista. Ostettavat tuotteet ovat joko lisäosia tai kosmeettisia ulkoasuja, joten mikromaksuilla ei saa pelillistä etua muihin pelaajiin.

Dota 2:n traileri:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Kaksi viiden hengen joukkuetta

Dota on reaaliaikaisesti yläviistosta pelattava strategiapeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa toisistaan mittaa neliönmuotoisella pelikentällä.

Keskimäärin ottelut kestävät puolesta tunnista noin tuntiin. Pisimmät ottelut voivat kestää jopa kaksi tuntia.

Pelissä on kaksi puolta, Radiant ja Dire, joilla ei ole kuitenkaan suuria keskinäisiä eroja. Radiantin puoli kartasta on kirkkaampi, Diren synkempi. Radiant aloittaa ottelun kartan vasemmasta alakulmasta ja Dire oikeasta yläkulmasta.

Tältä näyttää Dota 2 pelaajan näkökulmasta.

Idea on tuhota vastustajan tukikohta. Peli päättyy joko Ancient-rakennuksen tuhoamiseen tai GG:n kirjoittamiseen, joka tulee sanoista good game [hyvä peli].

Pelialue koostuu kolmesta linjasta [ylä-, keski- ja alalinja], joesta, metsästä, joukkueiden tukikohdista sekä luolasta, jossa asuu suuri ja mahtava Roshan.

Roshan pudottaa kuollessaan Aegis-kilpiesineen, joka tuo joukkueelle ison edun: Kilven kantaja herää henkiin kuollessaan. Kilpi on kuitenkin käytettävissä vain viiden minuutin ajan.

Yli sata pelihahmoa

Ennen ottelun alkua joukkueet muodostavat omat kokoonpanonsa 113 sankarin valikoimasta.

Sankarit eroavat toisistaan huomattavasti, mutta ovat hyvin tasapainossa toisiinsa nähden. Jokaisen sankarin voi valita vain kerran. Hahmot valittuaan joukkueet saavat vielä aikaa sopia keskenään, kuka pelaa milläkin hahmolla ottelun.

Dotassa sankarit on jaettu viiteen positioon (1–5), joka kertoo, missä järjestyksessä sankarien kehitys priorisoidaan. Yleisimmät jaottelut ovat carry [kantaja], support [auttaa tiimikavereita tilanteen mukaan], hard support [tukee niin ikään tiimiläisiä], offlaner [pelaa Radiantin ylälinjaa tai Diren alalinjaa yhdessä toisen supportin kanssa], midlaner [pelaa keskilinjaa yksin].

Esimerkiksi suomalainen huippupelaaja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen pelaa carrya eli kantajaa, jotka aloittavat ottelun heikkoina. Tämän takia heille annetaan eniten tappoja pelin alussa, jotta he voivat tehdä sankareistaan nopeasti vahvempia. Carryt ovat yleensä joukkueidensa avainpelaajia.

Pelin aikana joukkueet pyrkivät tappamaan vastustajajoukkueen sankareita ja tietokoneen ohjaamia pelihahmoja. Tapot palkitaan kehityspisteillä ja kullalla, joilla voi kehittää omaa sankaria vahvemmaksi ja ostaa sille esineitä. Sankareiden ollessa tarpeeksi vahvoja on aika hyökätä vastustajan tukikohtaan.

Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen voitti Dotan MM-kisat joukkueensa Team Liquidin kanssa elokuussa 2017.

Palkintorahaa jaettu jo yli 100 miljoonaa dollaria

Dota on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä. Siinä myös liikkuu enemmän palkintorahaa kuin muissa suosituissa kilpapeleissä yhteensä.

Dotassa on jaettu palkintorahaa tähän mennessä yli 125 miljoonaa dollaria. Toiseksi eniten palkintorahaa on liikkunut League of Legendsissä [noin 42 miljoonaa dollaria] ja Counter-Strike: Global Offensivessa [37 miljoonaa dollaria.].

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran järjestetty The International toimii pelin MM-kisoina. Turnaus tunnetaan erityisesti sen kymmenien miljoonien dollarin palkintopotista, joka on pelaajien rahoittama.

TI:n jälkeen suurimpia turnauksia ovat Majorit, joita Valve on järjestänyt TI:n ohella. Syyskuussa alkavalle Dotan 2017–2018 kaudelle Majorien takana ovat kolmannen osapuolen turnausjärjestäjät, mutta Valve tukee turnauksia laittamalla miljoonia dollareita palkintopotteihin.

Teksti on julkaistu aikaisemmin osana toista artikkelia: Tällainen on huippusuosittu Dota 2 -peli, josta Lasse Urpalainen, 22, voitti miljoonapotin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?