Esports

CS on räiskintäpelien kuningas – tämän vuoksi sen suosio on jatkunut 18 vuotta

Julkaistu:

OPAS
Ilta-Sanomat esittelee maailman suosituimpiin peleihin lukeutuvan Counter-Strike: Global Offensiven. Ensimmäisen persoonan räiskintäpelisarja on säilyttänyt asemansa vuosikaudet.
2000-luvun alusta asti suosituimpia räiskintäpelejä maailmassa on ollut Counter-Strike-sarja, jonka takana on maineikas pelitalo Valve. Sarjan ensimmäinen beta-versio julkaistiin 19. kesäkuuta 1999.

Pelisarjan uusin osa on vuonna 2012 julkaistu Counter-Strike: Global Offensive, lyhyemmin CS:GO. Peli on yksi suurimmista kilpapeleistä koko maailmassa.

CS:GO on saatavilla pc:lle ja Macille. Pelistä on julkaistu myös Xbox 360- ja PlayStation 3 -versiot, mutta niitä ei ole päivitetty pitkään aikaan.

Mistä räiskintäpelissä on kyse? Mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota peliä seuratessa? Se selviää lukemalla IS:n CS:GO-peliopas.

CS:GO-traileri elokuulta 2012:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksi hyvin erilaista joukkuetta

CS:GO on taktinen räiskintäpeli, jossa vastakkain pelaa kaksi viiden hengen joukkuetta: poliisit (counter-terrorists) ja terroristit (terrorists).

Pelin idea on yksinkertainen: Terroristit koittavat virittää ja räjäyttää pommin ja poliisit estää sen räjähtämisen.
Kierroksen voi voittaa myös eliminoimalla vastustajajoukkueen. Mikäli pommi on ehditty virittää, poliisien pitää ehtiä myös purkaa se ennen räjähdystä.

Pomminpurku kestää 5–10 sekuntia riippuen siitä, onko poliiseilla käytössään erikseen ostettava pomminpurkutyöväline vai ei. Poliisit voivat myös voittaa kierroksen niin, että terroristit eivät ehdi virittää pommia ennen ajan loppumista.

CS:GO:ssa pelataan 15 kierrosta yhdellä puolella, ja yksi erä kestää korkeintaan kaksi ja puoli minuuttia. Joukkue, joka saa ensin kasaan 16 kierrosvoittoa, voittaa ottelun. 15–15-tilanteessa pelataan jatkoaika, jossa voittoon tarvitsee yleisesti neljä kierrosvoittoa.

CS:n Major-finaali tammikuulta 2017 (ottelu alkaa kohdasta 56m37s):Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Useita eri pelitiloja

CS:GO:n viralliset pelitilat ovat kilpailullinen [competitive] – josta puhutaan myös mm:nä [matchmaking], rento [casual], deathmatch [pelitila, jossa pelaaja palaa peliin heti kuoltuaan], sotapelit [War Games] sekä Asetoveri [Wingman]. Pelatuimmat ovat kilpailullinen ja rento.

Kilpailullisessa pelitilassa pelaaja saa kymmenen voiton jälkeen taitotasoaan kuvastavan merkin. Voitoilla merkki nousee ja peli kovenee, häviöillä luokitus laskee. Ottelut pelataan edellä mainituilla säännöillä, mutta ilman jatkoaikaa.

Rento pelitila on aloittelijaystävällisempi, ja sitä suositellaan aloittelijoille. Pelitilassa kaikkia varusteita ei tarvitse itse ostaa, pelaajamäärät joukkueittain ovat suurempia ja fiilis on enemmän kuin villissä lännessä – tiimipelin sijaan keskitytään omaan suoritukseen.
Pelissä on kymmeniä karttoja, jotka on jaettu eri pelimuotojen kesken. Osaa kartoista voi pelata useassa eri pelimuodossa. Yleisimmät kartat ovat de_-alkuiset pomminpurkukartat sekä cs_-kartat, joissa poliisien tehtävä on pelastaa panttivanki.

Kilpailullisessa tilassa pelataan pääasiassa esports-turnauksista tuttuja seitsemää pommikarttaa, jotka ovat Inferno, Overpass, Mirage, Train, Cache, Nuke ja Cobblestone.

Kartat eroavat toisistaan rakenteeltaan ja ulkonäöltään. Seitsemää listattua karttaa yhdistää kaikkia se, että niistä kaikista löytyy kaksi pommipaikkaa, A ja B.


Erilaisia kierroksia ottelun aikana

Kilpailullisessa pelitilassa ottelu alkaa aina pistoolikierroksella, jossa on nimensä mukaisesti käytössä vain pistoolit ja 800 dollaria varusteiden ostoon. Pistoolikierros pelataan myös puoltenvaihdon jälkeen.

Asekierroksiksi kutsutaan kierroksia, joissa molemmilla joukkueilla on käytössään kunnolliset aseet, kranaatit ja lisävarusteet. Yleisesti asekierros maksaa 4000 dollarista ylöspäin per pelaaja. Pelaajalla voi olla rahaa ottelun aikana korkeintaan 16 000 dollaria.

Säästökierroksilla pyritään köyhdyttämään vastustajaa niin paljon kuin mahdollista pienellä omalla minimaalisella investoinnilla. Yleensä säästökierrokset pelataan pelkillä pistooleilla, joilla on vaikea voittaa kunnon aseita vastaan.

Lisäksi on olemassa niin kutsuttuja ”puoliostoja”, joissa joukkueen pelaajat ostavat mitä pystyvät hieman pienemmällä rahamäärällä.

Ranskalainen Kenny ”kennyS” Schrub on yksi tunnetuimmista CS-ammattilaisista:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Raha, raha ja raha

Raha on iso osa Counter-Strikea. Sillä saa kranaattien lisäksi esimerkiksi suojaliivit sekä kypärän, pomminpurkua nopeuttavan työvälineen sekä tietenkin ampuma-aseita.

Pelaajilla on käytössään pistoolien lisäksi esimerkiksi rynnäkkökivääreitä, tarkkuuskivääreitä, konepistooleja ja haulikoita. Aseet eroavat toisistaan esimerkiksi hinnan, liikkumista hidastavan vaikutuksen, vahingon ja lippaan koon puolesta.

Jokainen terroristijoukkueen jäsen saa 800 dollaria pommin virittämisestä, mikäli he häviävät kierroksen. Tämän vuoksi pommin virittäminen säästökierroksen aikana onkin hyvin tärkeää. Pommin virittäjä saa työstään lisäksi 300 dollarin henkilökohtaisen korvauksen kuten myös pomminpurkaja.

Vihollisen tappamisesta eli frägäämisestä saa myös erisuuruisia korvauksia riippuen siitä, millä aseella tappo tehdään.Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

Pelistä löytyy kolme erilaista kranaattia: HE-, valo- ja savukranaatti. HE- eli sirpalekranaatilla haavoitetaan vihollisia ja valo- ja savukranaateilla raivataan tilaa ja sokaistaan vihollisia.

Lisäksi molemmilla joukkueilla on mahdollisuus ostaa liekkimeren aiheuttava polttopullo, jota käytetään erityisesti tilan hankkimiseen kartalla sekä hyökkäyksen/pomminpurun estämiseksi.

Suosittu kilpapeli

Niin kauan kun Counter-Strike on ollut olemassa, sitä on pelattu kilpaa. Suomessa CS on aina ollut suosituimpia pelejä, eikä CS:GO ole poikkeus.

Suomessa on kymmeniä tuhansia pelaajia, ellei jopa enemmän. Tunnetuimmat CS-ammattilaiset Suomesta ovat Aleksi ”allu” Jalli ja Miikka ”suNny” Kemppi.

Isoja CS-turnauksia pelataan lähes joka viikko jossain päin maailmaa, ja niitä seuraavat parhaimmillaan kymmenet miljoonat katsojat. Suurimpia ja arvostetuimpia turnauksia ovat Valven tukemat Major-turnaukset, joita järjestetään vain muutama vuodessa.

Pelin parissa jaettiin vuoden 2017 aikana palkintorahaa yli 19 miljoonaa dollaria. CS-ammattilaisia on toista sataa ja joukkueitakin kymmeniä.


Tämän takia CS on ollut huippusuosittu jo 15 vuotta

CS:n näppäinasettelut ja pelimekaniikat ovat parhaimmasta päästä, mikä näkyy suoraan pelaajien taitotasossa. Esimerkiksi hieman huonompikin ampuja voi voittaa vaikeita tilanteita fiksulla pelaamisella.

Kartat ovat hyvin toteutettuja, ja esimerkiksi de_dust2 on yksi maailman tunnetuimmista pelikartoista. Pelin grafiikat eivät ole enää nykyään parhaimmasta päästä, mutta pelituntuma on sitäkin parempi.

Pelin suosion salaisuus on se, että loppupeleissä kaikki on kiinni pelaajasta. Pelistä ei löydy myöskään kunnollista tutoriaalia, vaan kaikki pitää oppia itse. YouTubesta löytyvillä tuhansilla oppailla prosessia voi kuitenkin nopeuttaa.

Parhaimmillaan hyvä pelaaja kantaa oman joukkueensa voittoon yksilösuorituksella, ja mahdottomaltakin tuntuvat tilanteet ovat voitettavissa. Tämä on yksi monista syistä, miksi CS puksuttaa eteenpäin vielä 18 vuotta myöhemmin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huikea jännitysnäytelmä olympiavälierässä: Saksa kiinni finaalipaikassa! IS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  3. 3

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  4. 4

   Mikko Kuustosta käskettiin poistumaan lentokoneesta – joutui tuskaiseen tilanteeseen Yhdysvalloissa: ”Te ette voi tehdä tätä mulle”

  5. 5

   Suomalaisurheilija kertoo räjähdysmäisestä Tinder-kuhinasta kisakylässä: ”Eiköhän se tarkoitus ole kaikille selvä”

  6. 6

   Poliisi epäilee: 25-vuotias puukotti kolmea Lieksassa, yksi kuoli

  7. 7

   Paljastus tv:ssä: Varattu Meeri Koutaniemi, 30, rakastui Sami Yaffaan, 54, ensitapaamisella – viisi tuntia työpalaverissa ja se oli menoa

  8. 8

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  9. 9

   Nukkuvan miehen murhasta syytetty mielentilatutkimukseen – kirves jäi pystyyn uhrin ohimoon

  10. 10

   Kansa on puhunut! Jukka Jalonen halutaan Leijonien luotsiksi heti – näin vastaa Jalonen itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  5. 5

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  6. 6

   Huikea jännitysnäytelmä olympiavälierässä: Saksa kiinni finaalipaikassa! IS seuraa hetki hetkeltä

  7. 7

   Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

  8. 8

   Influenssassa on viisi katalaa jälkitautia – tunnista oireet

  9. 9

   Miljardööri Bill Gates joutui tukalaan paikkaan tv-lähetyksessä – joutui arvaamaan arkipäiväisten tavaroiden hintoja: yleisö ulvoi naurusta

  10. 10

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. 6

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  7. 7

   2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

  8. 8

   Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

  9. 9

   Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

  10. 10

   Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huikea jännitysnäytelmä olympiavälierässä: Saksa kiinni finaalipaikassa! IS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  3. 3

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  4. 4

   Mikko Kuustosta käskettiin poistumaan lentokoneesta – joutui tuskaiseen tilanteeseen Yhdysvalloissa: ”Te ette voi tehdä tätä mulle”

  5. 5

   Suomalaisurheilija kertoo räjähdysmäisestä Tinder-kuhinasta kisakylässä: ”Eiköhän se tarkoitus ole kaikille selvä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  5. 5

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. Näytä lisää