Esports

”Häirintä on jokapäiväinen ongelma” – Anniinan peliharrastuksella on karu hinta

Julkaistu:

HAASTATTELU
Häirintä on jokapäiväinen ongelma internetissä ja naisten arvostus on hyvin vähäistä, kertoo pelilähetyksiä tekevä Anniina Pohjonen.
Twitchiin suoria pelilähetyksiä tekevä Anniina Pohjonen on yksi Suomen tunnetuimpia striimaajia. pelilähetysten tekemisen ohella ohella hän työskentelee autojen parissa.

Kaksi vuotta sitten striimaamisen aloittanut Anniina kertoo Ilta-Sanomille harrastuksen negatiivisista puolista. Motivaation vaihtelu on yksi niistä.

– Niin kuin kaikessa mitä tekeekin, on se sitten työ tai harrastus, motivaatio ei koskaan pysy samana. Striimaamisesta erityisen vaikeaa tekee se, että muilla ihmisillä on hyvin iso rooli vaikuttaa striimin sisältöön ja minkälainen tunne siitä jää jälkeenpäin.

Pohjonen kertoo striimaamisen olevan rankkaa niin henkisesti kuin fyysisestikin, mutta oikeanlaisella asenteella pääsee pitkälle. Ikävät kommentit käyvät välillä raskaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Monesti ihmiset eivät ajattele sitä, että striimaaja on myös henkilö, jolla on tunteet. Siksi internetissä sanotaankin paljon asioita, joita ei tulisi sanottua kasvotusten.
Anniinan koottuja pelisuorituksia:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

”Häirintä on jokapäiväinen ongelma”

Anniina striimaa tällä hetkellä töidensä ohessa. Kokopäiväisenä työnä hän ei haluaisi striimata, sillä se ei ole varma tulonlähde. Vastapainona pitää olla hyvä koulutus tai jokin toisenlainen työ.

– Striimaaminen on hyvä harrastus, mutta työnä se voi käydä liian raskaaksi ja elämä kodin ja tietokoneen ulkopuolella jää liian vähäiseksi. Striimaamisen yhdistäminen työelämään olisi paras vaihtoehto, jonka voisin itse kuvitella itselleni, jos striimaamista ajattelisin oikeana työnä.

Yhtenä haittana striimaamisessa Anniina pitää julkisuutta.

– Ihmisten negatiivisuus varsinkin internetissä luo tietynlaisia ennakkoluuloja. Tuntematta arvostellaan sekä tehdään johtopäätöksiä muiden mielipiteiden perusteella, vaikka totuus onkin jotain aivan muuta. Mitä enemmän on esillä, sitä enemmän tätä esiintyy.

Tunnistaminen vapaa-ajalla on toisinaan myös haittapuoli, vaikka kohtaamiset ovat yleensä positiivisia ja kommentit kannustavia. Negatiivisiakin tapaamisia on tullut eteen.

– Tuntuu, että Twitch-yhteisössä ihmiset ovat jollain tavalla hyvin erilaisia kuin mihin olen itse aikaisemmin tottunut. Tällainen huono käytös on ollut yksi negatiivisimmista asioista esimerkiksi pelitapahtumissa.


”Internetissä ilmenee vielä hyvin paljon naisvihaa”

Twitchissäkään ei voi kuitenkaan välttyä häirinnältä. Se on harmillisen yleistä striimaajien piireissä.

– Häirintä on jokapäiväinen ongelma varsinkin internetissä. Naisten arvostus on hyvin vähäistä sekä tuntuu, että ihmisillä nykypäivänä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä voi sanoa ja mitä ei.

– Internetissä ilmenee vielä hyvin paljon naisvihaa ja käsitystä, että naisten ei kuuluisi esimerkiksi pelata pelejä. Ymmärrän totta kai sen, että meitä on monenlaisia ja kaikki naiset eivät käytä naiseuttaan oikein. Tästä syystä esimerkiksi Twitchissä naisviha tulee esille päivittäin.

Vaikka Anniina on törmännyt häirintätapauksiin, hän ei ole kokenut itseään ulkopuoliseksi vain sukupuolensa takia.

 

Olen tavallaan ulkopuolinen miesten maailmassa, mutta en ole koskaan välittänyt siitä.

– Olen aina ollut hiukan erilainen siinä, mitä haluan elämässäni tehdä. Valintani koulutuksieni ja töideni suhteen on ajanut minut siihen tilanteeseen, että olen tavallaan ulkopuolinen miesten maailmassa, mutta en ole koskaan välittänyt siitä. En koe, että minulla olisi missään asiassa huonommat mahdollisuudet kuin miehillä, ei autoalan insinöörinä tai striimaajana.

Anniina kertoo monesti harkinneensa striimaamisen lopettamista, sillä täysillä harrastukseen panostaminen on vaikeaa ajan puutteen vuoksi. Hän toivoo kuitenkin vielä muutosta tilanteeseen ja aikoo jatkaa harrastusta niin kauan kuin striimaaminen antaa enemmän kuin ottaa.