Luulitko Twitchiä pelisivustoksi? Olet saattanut missata todella paljon

Julkaistu:

ESPORTS
Yli 200 miljoonaa katsojaa vuosittain keräävä suoratoistopalvelu Twitch on pelaajien tukikohta.
Twitch on pelaajille suunniteltu videon suoratoistopalvelu, jonka ideana on lähettää reaaliaikaisesti videokuvaa omasta tekemisestä – eli livestriimata sitä.

Kesäkuussa 2011 avatun sivuston omistaa nykyisin Amazon, joka osti sen 970 miljoonalla dollarilla vuonna 2014. Twitchillä on vuosittain yli 200 miljoonaa.

Twitchissä striimaa kuukausittain yli kaksi miljoonaa käyttäjää, ja sivustolla käy päivittäin yli 15 miljoonaa katsojaa. Tunnettuja suomalaisia striimaajia ovat esimerkiksi Janne “Savjz” Mikkonen, Anssi “AndyPyro” Huovinen ja LaeppaVika-ryhmä.

Livestriimien ihmeellinen maailma

Jos et tiedä mistä aloittaa, niin Twitchin etusivulla pyörii aina muutama sillä hetkellä suosittu lähetys. Myös katsotuimmat pelikategoriat ovat näkyvillä etusivulla.

Twitchistä löytää sisältöä lähes jokaisesta pelistä. Lähetykset on jaettu kategorioihin pelin mukaan, joten oma suosikkipeli on helppo löytää. Pelistriimejä voi etsiä tarkemmin puhekielen tai katsojamäärän mukaan, tietyissä peleissä myös taitotason ja pelihahmon perusteella.

Vaikka sivusto suunniteltiin lähinnä pelaamista varten, sieltä voi nykyään katsoa esimerkiksi maalaamista, leipomista, laulamista tai jopa talk show -ohjelmia.

Suosittu kategoria nykyisin on IRL [in real life], joissa striimaja usein vain istuu juttelemassa seuraajiensa kanssa. Pokémon Gon suosion jälkeen ulkoilmassa kuvattavat striimit ovat yleistyneet.

Chance Morris matkusti Japanissa yhdessä Twitchin kanssa:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Monia piirteitä sosiaalisesta mediasta

Videoiden katsomista yksin kotona harvoin pidetään sosiaalisena toimintana, mutta Twitchissä vetää puoleensa juurikin keskusteluun osallistuminen muiden katsojien ja itse striimaajan kanssa.

Rekisteröidyttyään sivustolle käyttäjät voivat kommentoida lähetyksiä, seurata toisiaan, lisätä toisensa ystäviksi sekä lähettää yksityisviestejä. Vaikka Twitch ei varsinaisesti ole sosiaalinen media, sen on sisällössä paljon samaa niiden kanssa.
Lähetysten chatti on tärkein side striimaajan ja katsojan välillä. Chatissa on myös helppo ystävystyä muiden katsojien kanssa tai kokea yhteisöllisyyden tunnetta turnauksen hienoa hetkeä yhdessä juhlittaessa. Muun muassa jättihitti Twitch Plays Pokémon on toteutettu chatin kautta.

Twitchissä uniikki piirre ovat myös chatissa käytettävät kasvoemotet. Jos kuulet jossain sanat Kappa, PogChamp tai WutFace, olet varmaankin törmännyt Twitchin käyttäjään, joka yrittää viestiä emoteilla ulkopuolisessa maailmassa.


Jokainen voi aloittaa striimaamisen

Livelähetysten tekeminen on helpompaa kuin ajattelet. Tarvitset vain hyvän internet-yhteyden, Twitch-käyttäjätilin ja ohjelmiston striimaamiseen.

Suosittuja ohjelmistoja ovat esimerkiksi ilmainen Open Broadcaster Software ja maksullinen XSplit. Tietokoneen on myös hyvä olla tarpeeksi tehokas pyörittääkseen peliä ja ohjelmistoa samaan aikaan.

Aloittaessasi lähetyksen määrittele Twitchissä lähetyksen otsikko ja valitse peli, sen jälkeen voit käynnistää striimausohjelmiston ja lähetyksen.

Parhaassa tapauksessa suorilla lähetyksillä on mahdollista elättää itsensä ja tehdä sitä täysipäiväisenä työnä. Huovinen kertoi helmikuussa Ilta-Sanomille mistä tulot koostuvat.

– Tulot muodostuvat Twitch-tilauksista [katsojat maksavat vapaaehtoisesti kuukausittaisen kiinteän korvauksen kanavalle ja saavat siitä pieniä etuuksia], mainostuloista, lahjoituksista ja yhteistyökumppaneista, jotka maksavat ruutu- ja somenäkyvyydestä.

Striimaajille voi myös yleensä lahjoittaa haluamiansa rahasummia, mutta se ei ole pakollista. Lahjoittamista vastaan ei saa samoja etuuksia kuin tilaamisesta.

Huovisen huiman PUBG-ottelun kohokohdat:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Miksi livelähetyksiä seurataan?

Suoran pelilähetyksen katselukokemusta voi verrata urheilun katsomiseen. Arvaamattomuus ja ikimuistoiset hetket saavat katsojat jäämään striimin pariin.

Viihteen lisäksi katsojat saavat oppia itseään paremmilta pelaajilta katsomalla heidän pelejään.

Striimaajia on kaikenlaisia aina huipputason ammattipelaajista amatööritasolla pelaaviin hauskuuttajiin – jokainen löytää varmasti mieleistään katsottavaa. Myös kilpapelaamisen isoimpia turnauksia voi yleensä katsoa Twitchin kautta.

Yhteisöllisyys on suuri osa Twitchin viehätystä. YouTube-videoista tai Netflix-sarjoista poiketen suoran lähetyksen sisältöön voi itse osallistua kysymällä striimaajalta kysymyksiä, joskus jopa pelaamalla striimaajan kanssa.

Twitchissä järjestään välillä erikoisempia lähetyksiä. Esimerkiksi silloin tällöin nähdään tiettyjen animesarjojen kaikki jaksot maratoonina. Voit myös joka viikonloppu seurata Bob Rossin The Joy of Painting -sarjan jaksoja taukoamatta.

Bob Rossin viimeinen jakso keräsi ensiesityksellä yli 183 000 samanaikaista katsojaa:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

Muokattu 27.12. klo 9.26: Korjattu Anniinan sukunimi kuvatekstiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt