Kilpapelimaajoukkueen ympärillä kuohuu – MM-kultavalmentajan valinta raivostutti

Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa mistä maajoukkuetta koskevassa valmentajakohussa on kyse.

Joonas Kapiainen on Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja.

25.10.2017 21:14

Suomen kilpapelimaajoukkue julkistettiin aikaisemmin tänään Suomen elektronisen urheilun liiton pääyhteistyökumppanin Telian pääkonttorilla.

Kisajoukkue koostuu kolmesta liiton edustajasta, viiden hengen Counter-Strike: Global Offensive -joukkueesta HAVU Gamingista sekä Tekken 7 -pelaaja Joni ”Jepulix” Huovisesta. Kisoissa pelataan lisäksi League of Legendsia, mutta siinä Suomi ei ole edustettuna.

– Liitolla ei niin paljoa taustaa LoL-yhteisöstä, että oltaisiin voitu katsoa varmaksi jonkun joukkueen olevan yli muiden. SM-kilpailut pidettiin taas niin myöhään, ettei ollut enää mahdollisuutta lähettää kisojen voittajaa, avaa liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen IS:lle päätöstä olla lähettämättä LoL-joukkuetta.

Kapiainen jatkaa, että liitto halusi tänä vuonna tarkastella LoL-yhteisön tasoa. Ensi vuonna kisoihin lähetetään mahdollisesti myös LoL-joukkue, mikäli peli on mukana kisoissa.

Valmentajan valinta on herättänyt keskustelua

HAVU lähtee kisoihin ilman valmentajaansa Toni ”toNppa” Luhtapuroa, jonka poisjäänti on aiheuttanut melkoisen myrskyn liiton Discord-keskustelukanavalla.

Valmentajapäätöstä on puitu satojen viestien edestä tiistaina, jolloin Ilta-Sanomat paljasti kisajoukkueen, sekä vielä keskiviikkona, jolloin kisajoukkue esiteltiin virallisesti.

IS kysyi Kapiaiselta, että minkä takia Luhtapuro ei lähde suojattiensa kanssa Koreaan.

– Alunperin kun Havun kanssa järjesteltiin lentoja, niin liiton ajatuksissa oli lähettää vain joukkue ja maajoukkuevalmentaja. Havulla oli kuitenkin selkeä intressi lähettää kisoihin valmentaja, ja kun neuvottelimme asiasta niin päädyimme samaan lopputulokseen.

Kapiaisen mukaan aluksi näytti siltä, että Luhtapuroa ei saada kuitenkaan Koreaan. Esteenä oli kalliit lentoliput, mutta hintojen laskiessa tilanne muuttui.

– Siinä kohtaa kun päästiin ymmärrykseen, että voidaan ottaa valmentaja mukaan, niin heillä [Havulla] ei ollut enää sitten aikaa päästä paikalle. Syyksi kerrottiin työkiireet.

Havu ei kommentoinut IS:lle liiton väittämiä.

CS:ään panostetaan, valmentajana tuttu nimi

Myös kilpapelivalmentajaksi liiton rahoituksella opiskelleen Samuli ”elfi” Sihvosen jääminen kisajoukkueen ulkopuolelle on herättänyt kummastusta. Maajoukkuetta valmentaa Koreassa liiton toinen varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen Otto Takala, joka toimii kisoissa lisäksi joukkueenjohtajana.

– Katsottiin luonnolliseksi, että kun Otto oli viime vuonna valmentamassa CS-joukkuetta – johon me panostetaan – ja veti hyvin siihen liittyvän valmennusleirin ja muun, niin on mukana vielä ainakin tämän kerran.

– CS-panostuksen takia nähtiin Otto parhaana vaihtoehtona, kun hän hoiti viime vuonna hommat hyvin ja CS-tiimi voitti kultaa.

Kapiaisen mielestä Sihvosella on hyvät edellytykset maajoukkuevalmennukseen, mutta tällä kertaa valinta osui Takalaan.

– Häntä voidaan tarvittaessa käyttää, mutta käsittääkseni ei ole vielä valmistunut Vierumäen valmentajakoulutuksesta. Kun hän saa paperit ja voidaan uutisoida valmistumisesta, niin sitten voidaan pohtia Sihvosen käyttöä seuraavissa kilpailuissa.

Kapiainen toivoo Suomen palaavan Koreasta kahden mitalin kanssa.

Kisat Suomeen? ”Toivottavasti jossain vaiheessa”

Kapiainen osallistuu tapahtumassa IeSF:n kansainväliseen liittokokoukseen. Mukana on 39 eri maan edustajat.

– Liittokokouksessa käsitellään yleisiä kansainvälisen liiton sekä jäsenten esityksiä. joita jäsenet ovat esittäneet liitolle. Meiltä Suomesta lähti sellainen esitys, jossa pyydetään IeSF:n esittelevän kisoissa pelattavat pelit aikaisemmin.

IeSF kertoo kisapelit niin myöhään, että karsintojen järjestäminen kunnollisella aikataululla on haastavaa Kapiaisen mukaan. Liiton toinen esitys koski kisojen järjestelyjä.

– Esitämme, että IeSF veisi kisat muualle kuin Aasiaan. Silloin kisat saisivat keskitetympää näkyvyyttä muualla länsimaisessa kulttuurissa.

Liitto toivoo, että ensi kerralla kisat järjestetään Euroopassa tai Amerikassa. Kisoja ei ensi vuonna järjestetä kuitenkaan Suomessa, vaikka sellaista on mietitty.

– 2019 on sellainen vuosi mihin voi hakea ensimmäisen kerran kisoja tässä vaiheessa. Se vaatii sen verran resursseja, että se on aika pitkä harkinta halutaanko lähteä järjestämään.

– Toivottavasti jossain vaiheessa jopa nähtäisiin Suomessa kisat. Meillä on maana erittäin hyvät lähtökohdat lähteä parantamaan tapahtuman brändiä ja näkyvyyttä.

Kisoista Kapiainen toivoo kahta mitalisijaa.

– Realistisesti tavoite on mitalisijat, mutta voittoa lähdetään aina hakemaan!

IeSF:n MM-kisat järjestetään Koreassa 8.-12. marraskuuta. Suomi lähtee kisoihin CS:n hallitsevana maailmanmestarina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?