Lääkäri pelasti 29-vuotiaan ”vanhuksen” uran – palaa kilpapelaamisen huipulle

Yhdysvaltalainen Clinton Loomis on maailman menestyneimpiä kilpapelaajia, mutta hänen uransa meinasi päättyä loukkaantumiseen. Tohtorin neuvot kuitenkin pelastivat Loomisin uran.

Clinton ”Fear” Loomis (keskellä edessä) voitti joukkueensa kanssa The International -miljoonaturnauksen elokuussa 2015.

15.10.2017 13:37

29-vuotias yhdysvaltalainen Dota 2 -pelaaja Clinton ”Fear” Loomis on yksi pelin menestyneimmistä pelaajista. Hänen palkintokaapistaan löytyvät muun muassa MM-kisojen mestaruuspokaali sekä pronssimitali.

Syksyllä 2016 Clinton ilmoitti monien yllätykseksi ripustavansa hiiren naulaan. Syynä olivat pitkään jatkuneet rannekivut, jotka tekivät pelaamista lähes mahdotonta.

– Olen elänyt unelmaani ammattilaispelaajana ja saavuttanut kaiken, mitä olen tavoitellut. Nyt olen asettanut uuden tavoitteen – tulla terveeksi, totesi Clinton syksyllä 2016.

Engadgetin haastattelussa Clinton kertoo, että rannekivut alkoivat vaivata häntä joulukuussa 2013. Loomis pelasi tuohon aikaan Dotaa noin 8–12 tuntia päivässä, sillä pelaaminen oli hänen ammattinsa.

– En ensin ymmärtänyt, mitä tapahtui. Minulla oli ongelmia kyynärvarren kanssa; aina kun klikkasin hiirtä, tunsin voimakasta kipua keskellä kyynärvartta. Tilanne vain huononi päivä päivältä, kertaa Loomis kokemuksiaan.

Loomis kävi useamman lääkärin luona, mutta kukaan ei osannut antaa diagnoosia käsivaivoista. Yleisin tuomio oli tenniskyynärpää, mutta vielä nykypäivänäkään Loomis ei tiedä, mikä häntä tarkalleen vaivaa.

Clintonin vaivoihin on tutustunut vuosien saatossa myös pelaajien ongelmiin perehtynyt, ortopediaan erikoistunut kirurgi Levi Harrison.

– Yleisin kohtaamani ongelma on se, että potilaani pelaavat jopa 16 tuntia päivässä. Heillä ei ole ergonomia kunnossa hiiren, työpöydän, selkätuen tai ryhdin osalta. Heidän pitää oppia istumaan oikealla tavalla ja ymmärtää, miten kädet ja kyynärpäät tulee asettaa oikeaoppisesti, kertoo Harrison.

Kylmät kädet kesken pelaamisen? Tohtori antaa vinkkejä hoitoon:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

The International 2016 -turnauksen piti olla Clintonin uran viimeinen, mutta toisin kävi. Syyskuussa 2017 Clinton ilmoitti palaavansa kilpapelikentille osana Evil Geniusesin uutta kokoonpanoa. Tavoitteena on vallata takaisin maailman ykkösjoukkueen titteli.

Kaikki ei ole kuitenkaan niin kuin ennen: Nykyisin Clintonin pisimmät pelisessiot kestävät korkeintaan 5–6 tuntia, kun hänen joukkuetoverinsa saattavat pelata jopa 12 tuntia.

Syy on Clintonin uudessa elämäntyylissä, jossa hän asettaa terveytensä kilpailemisen edelle. Otteluiden välissä Clinton tekee Harrisonin opettamia venytysliikkeitä sekä pitää taukoja, jos kipuja alkaa esiintymään.

– Aikaisemmin en välittänyt tuolistani lainkaan, mutta käsikipujen myötä olen ymmärtänyt tarvitsevani käsituet. Jos minulla ei ole kunnon tukea, niin sitten en pelaa lainkaan, kertoo Clinton nykyisistä vaatimuksistaan pelaamisen suhteen.

29-vuotias Clinton on huomattavasti vanhempi kuin keskiverto kilpapelaaja, mistä myös hänen lempinimensä Old Man Fear tulee. Clinton tietää, että hänen kilpapelaajan uransa loppu on jo lähellä.

– Minkä tahansa urheilulajin harrastaminen tai ammattilaiseksi tähtääminen on aina uhkapeliä. Useimmat menestyvät pelaajat keskittyvän [nyky]hetkeen, mutta vanhetessa on tärkeää tulla itsetietoiseksi, viittaa Clinton käsivaivansa paranemisprosessiin.

EG taltioi keväällä yhden päivän Clintonin elämästä:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?