Yksi päivitys muutti kaiken – supersuosittu CS:GO oli aluksi paha floppi

Suosittu räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensive julkaistiin 21. elokuuta 2012. Viidessä vuodessa peli on muuttunut rajusti.

Counter-Strike: Global Offensive julkaistiin 21. elokuuta 2012.

22.8.2017 20:55

Counter-Strike on yksi maailman tunnetuimmista räiskintäpelisarjoista. Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1999 ilmaisena modina hittipeli Half-Lifen yhteydessä.

Counter-Strike on taktinen räiskintäpeli, jossa pelaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta: poliisit (counter-terrorists) ja terroristit (terrorists). Idea on yksinkertainen: Terroristit koittavat virittää ja räjäyttää pommin, ja poliisit estää pommin räjähtämisen.

Half-Lifen takana ollut pelitalo Valve lyöttäytyi yhteen Counter-Striken tekijöiden kanssa ja julkaisi pelistä maksullisen ja parannetun version. Julkaisun jälkeen pelistä on tullut yksi maailman tunnetuimpia pelisarjoja, joka on poikinut tähän asti neljä niin kutsuttua pääpeliä.

Pelisarjan uusin osa on Counter-Strike: Global Offensive, joka esiteltiin ilman ennakkovaroitusta 12. elokuuta 2011. Pelin suljettu betatestaus alkoi myöhemmin syksyllä, mutta vastaanotto ei ollut kummoinen pelaajakansan keskuudessa.

Tältä CS:GO näytti vuonna 2011:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Vuosi esittelyn jälkeen peli julkaistiin pc:n lisäksi Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lle 21. elokuuta 2012. CS:GO erosi aikaisemmista CS-versioista muun muassa uusien aseiden, karttojen ja kranaattien osalta. Peligraafikat olivat myös lähempänä nykypäivää.

Alkuun peli ei juuri menestynyt, sillä pelaajia oli ensimmäisen muutaman kuukauden aikana keskimäärin vain joitain kymmeniä tuhansia.

Päivitysten myötä pelistä on tullut viimeisen muutaman vuoden aikana yksi suosituimmista. Nykyisin pelillä on parhaimmillaan yli puoli miljoonaa samanaikaista pelaajaa.

Yksi päivitys muutti kaiken

CS:GO:n ensimmäisenä syntymäpäivänä elokuussa 2013 julkaistiin peliin iso päivitys nimeltään Arms Deal. Se toi peliin niin kutsuttuja aselaatikoita, joita avaamalla sai aseisiin uusia maalipintoja eli skinejä.

Arms Deal -päivityksen myötä CS:GO:n suosio lähti kasvuun.

Laatikon avaaminen maksaa reilut kaksi euroa, ja jokaisesta laatikosta saa aina yhden skinin. Jokaisessa laatikossa on myös erikoisuus, joka on yleensä puukko.

Skineillä on rahallinen arvo ja niitä voi myydä CS:GO:n pelaamiseen tarvittavan Steam-palvelun kautta palvelun omaa valuuttaa vastaan. Skinejä myydään runsaasti myös muilla alustoilla, joissa kaupat tehdään pääasiassa ihan oikealla valuutalla.

Skinien lisääminen peliin räjäytti CS:GO:n suosion, ja pelaajamäärät tuplaantuivat muutamassa kuukaudessa. Tammikuussa 2014 pelillä oli jo parhaimmillaan samanaikaisesti yli 100 000 pelaajaa.

Laatikoiden avausvideot ovat suosittuja Youtubessa:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Skinit keskellä skandaaleja

Kalleimpien skinien arvot liikkuvat tuhansissa euroissa, mutta hinnat alkavat halvimpien osalta muutamasta sentistä. Skinien rahallisen arvon takia niitä on myös käytetty vedonlyönnin valuuttana.

Erityisesti alaikäisten pelaajien vedonlyöntiä skineillä on nostettu esille mediassa, kuten HS Nytissä kesällä 2016. Skineillä vedonlyönti loppui pitkälti kesällä 2016, jolloin Valve lähetti suurimmille sivuille lopettamiskäskyn.

Elokuussa 2014 CS:GO-yhteisöä ravisteli sopupeliskandaali, kun yhdysvaltalainen iBUYPOWER-joukkue jäi kiinni tahallisesta häviöstä. Joukkue sai sopupelistä itselleen skinejä tuhansien dollarien edestä.

Skinit olivat esillä myös kesällä 2016, jolloin suosittu skineillä toimiva uhkapelisivusto CS:GO Lotto nousi otsikoihin, josta myös HS Nyt uutisoi.

Sivuston omistajat tekivät suosituille Youtube-tileilleen videoita, joilla he voittivat sivustolta jättipotteja. Tubettajat eivät kertoneet, että kyseessä on heidän oma sivustonsa. Myöhemmin selvisi, että kaksikko oli suunnitellut voitot etukäteen peukaloimalla sivustonsa systeemiä.

CS:GO-pelikuvaa tammikuulta 2017:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Nykyisin peli voi hyvin – syntymäpäiväpäivitys ei kiinnostanut pelaajia

CS:GO on tällä hetkellä yksi Steam-palvelun suosituimpia pelejä kautta maailman. Suomessa CS on ollut 2000-luvun alusta lähtien yksi suosituimmista peleistä ja CS:GO on seurannut edeltäjiensä jalanjälkiä.

Pelaajia pelillä on viimeisen kuukauden aikana ollut keskimäärin 378 000 ja parhaimmillaan 624 000. Kuukausittain pelaajia on yli kymmenen miljoonaa.

CS:GO:ssa on iso, aktiivinen ja rahantäytteinen kilpapeliyhteisö. Suosituimpia turnauksia seuraa miljoonat katsojat. Suomen tunnetuimpia CS-ammattilaisia maailmalla ovat Aleksi ”allu” Jalli ja Miikka ”suNny” Kemppi.

Valve juhlisti CS:GO:n viisivuotissyntymäpäiviä päivityksellä, joka ei kuitenkaan tuonut mukanaan isompia muutoksia. CS-yhteisö onkin jo ehtinyt nauramaan päivityksen sisällölle muun muassa Redditissä.

CS:GO:n alkuperäinen traileri elokuulta 2012:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?