Tällainen on huippusuosittu Dota 2 -peli, josta Lasse Urpalainen, 22, voitti miljoonapotin - Esports - Ilta-Sanomat

Tällainen on huippusuosittu Dota 2 -peli, josta Lasse Urpalainen, 22, voitti miljoonapotin

Lasse Urpalaisen menestyksekkäästi pelaama strategiapeli Dota 2 on yksi maailman suosituimmista peleistä, joka on pelattavissa täysin ilmaiseksi tietokoneella.

Lasse Urpalainen pelaa Dota 2 -peliä ammatikseen.

15.8.2017 16:54

Lasse Urpalainen, pelinimeltään MATUMBAMAN, voitti viikonloppuna Yhdysvalloissa pelatun Dota 2 -pelin The International -turnauksensa. Voitosta Lasse tienasi joukkueensa Team Liquidin kanssa 10,8 miljoonaa dollaria palkintorahaa.

Millainen Lassen pelaama Dota 2 sitten oikeasti on? IS tutustui vuonna 2013 julkaistuun ilmaispeliin.

Ilmainen ja suosittu

Dota 2:n julkaisija on pelitalo Valve, joka tunnetaan muun muassa Half Life- ja Counter-Strike -pelisarjoista. Dota luokitellaan usein MOBA-kategoriaan, mikä on lyhenne sanoista multiplayer online battle arena [taisteluareenamoninpeli].

Dota 2:n avoin beta-testaus alkoi vuonna 2011 ja loppui heinäkuussa 2013, jolloin peli julkaistiin virallisesti. Peli on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista peleistä, jolta löytyy miljoonia pelaajia päivittäin.

Dota 2 on pelattavissa ilmaiseksi PC:llä ja Macilla. Pelin voi ladata ilmaiseksi Steam-sovelluksella, jonka pelaamiseen tarvitsee.

– Päivittäin miljoonat pelaajat kautta maailman astuvat taistelukentälle yhtenä yli sadasta Dota-sankarista. Ja olipa kyseessä sitten heidän kymmenes tai kymmenestuhannes pelinsä, sieltä löytyy aina jotain uutta, kuvaillaan Dotaa pelin omilla kotisivuilla.

Vaikka peli on ilmainen, löytyy siitä mikromaksuja. Ostettavat tuotteet ovat joko lisäosia tai kosmeettisia ulkoasuja, joten mikromaksuilla ei saa konkreettisesti mitään hyötyä muihin pelaajiin.

Dota 2:n traileri – jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Kaksi viiden hengen joukkuetta

Dota on reaaliaikaisesti yläviistosta pelattava strategiapeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa toisistaan mittaa neliönmuotoisella pelikentällä.

Keskimäärin ottelut kestävät puolesta tunnista noin tuntiin. Pisimmät ottelut voivat kestää jopa kaksi tuntia.

Dota 2:n minimap eli kartta. Radiant aloittaa vasemmasta alakulmasta, Dire oikeasta yläkulmasta.

Pelissä on kaksi puolta, Radiant ja Dire, joilla ei ole kuitenkaan suurempia eroja keskenään. Radiantin puoli kartasta on kirkkaampi, Diren puolestaan synkempi. Radiant aloittaa ottelun kartan vasemmasta alakulmasta ja Dire oikeasta yläkulmasta.

Ydinidea on tuhota vastustajan tukikohta. Peli päättyy joko Ancient-rakennuksen tuhoamiseen tai GG:n kirjoittamiseen, joka tulee sanoista good game [hyvä peli].

Pelialue koostuu kolmesta linjasta [ylä-, keski- ja alalinja], joesta, metsästä, joukkueiden tukikohdista sekä luolasta, jossa asuu suuri ja mahtava Roshan.

Roshan pudottaa kuollessaan Aegis-kilpiesineen, joka tuo joukkueelle suuren edun: Kilven kantaja herää henkiin kuollessaan. Kilpi on kuitenkin käytettävissä vain viiden minuutin ajan.

Eurheilu.com-studion esittelyvideo Dotasta (suomeksi):

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Yli sata pelihahmoa

Ennen ottelun alkua joukkueet muodostavat omat kokoonpanonsa 113 sankarin valikoimasta.

Sankarit eroavat toisistaan huomattavasti, mutta ovat kuitenkin hyvin tasapainossa toisiinsa nähden. Jokaisen sankarin voi valita vain kerran. Hahmot valittuaan joukkueet saavat vielä aikaa sopia keskenään, kuka pelaa milläkin hahmolla ottelun.

Dotassa sankarit on jaettu viiteen positioon (1–5), joka kertoo, että missä järjestyksessä sankarien kehitys priorisoidaan. Yleisimmät jaottelut ovat carry [kantaja], support [auttaa tiimikavereita tilanteen mukaan], hard support [tukee niin ikään tiimiläisiä], offlaner [pelaa Radiantin ylälinjaa tai Diren alalinjaa yhdessä toisen supportin kanssa], midlaner [pelaa keskilinjaa yksin].

Esimerkiksi Lasse pelaa carrya eli kantajaa, jotka aloittavat ottelun heikkoina. Tämän takia heille annetaan eniten tappoja pelin alussa, jotta he voivat tehdä sankareistaan nopeasti vahvempia. Carryt ovat yleensä joukkueidensa avainpelaajia.

Pelin aikana joukkueet pyrkivät tappamaan vastustajajoukkueen sankareita ja tietokoneen ohjaamia pelihahmoja. Tapot palkitaan kehityspisteillä ja kullalla, joilla voi kehittää omaa sankaria vahvemmaksi ja ostaa sille esineitä. Sankareiden ollessa tarpeeksi vahvoja on aika hyökätä vastustajan tukikohtaan.

Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen on maailman neljänneksi eniten palkintorahaa voittanut kilpapelaaja.

Palkintorahaa jaettu jo yli 100 miljoonaa dollaria

Dota on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä. Dotassa liikkuu enemmän palkintorahaa kuin muissa suosituissa kilpapeleissä yhteensä.

Dotassa on jaettu palkintorahaa tähän mennessä yli 125 miljoonaa dollaria. Toiseksi eniten palkintorahaa on liikkunut League of Legendsissä [noin 42 miljoonaa dollaria] ja Counter-Strike: Global Offensivessa [37 miljoonaa dollaria.].

Sadan eniten palkintorahaa voittaneen pelaajan listalta löytyy huimat 79 Dota-pelaajaa. Listan ensimmäiset 38 sijaa menevät Dota-pelaajille.

Lasse Urpalainen on The International -mestaruuden myötä noussut listan sijalle neljä 2 696 099 dollarin eli noin 2,3 miljoonan euron voitoillaan.

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran järjestetty The International toimii pelin MM-kisoina. Turnaus tunnetaan erityisesti sen kymmenien miljoonien dollarin palkintopotista, joka on pelaajien rahoittama.

TI:n jälkeen suurimpia turnauksia ovat Majorit, joita Valve on järjestänyt TI:n ohella. Syyskuussa alkavalle Dotan 2017–2018 kaudelle Majorit järjestää kuitenkin kolmannen osapuolen turnausjärjestäjät, mutta Valve tukee turnauksia laittamalla miljoonia dollareita palkintopotteihin.

The International on Dota 2:n vuoden ykkösturnaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?