Tällainen on pelaamalla miljoonia tienaava espoolainen Lasse – vanhemmilta tiukka vaatimus entiselle pesäpallolupaukselle - Esports - Ilta-Sanomat

Tällainen on pelaamalla miljoonia tienaava espoolainen Lasse – vanhemmilta tiukka vaatimus entiselle pesäpallolupaukselle

Lasse Urpalainen voitti joukkueensa kanssa sunnuntaiyönä 10,8 miljoonaa dollaria Dota 2 -peliturnauksesta. Kolme vuotta sitten hän pelasi ensimmäistä kertaa kunnolla Helsingissä, nyt hän on maailmanmestari.

Urpalainen (vasemmalla) on pelannut Team Liquid -joukkueessa syksystä 2015 lähtien.­

14.8.2017 20:05

Suomi sai sunnuntaiyönä uuden maailmanmestarin ja miljonäärin, kun 22-vuotias Dota 2 -ammattilaispelaaja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen voitti joukkueensa Team Liquidin kanssa Yhdysvalloissa pelatun The International -turnauksen.

Dota on tietokoneella pelattava reaaliaikainen strategiataistelupeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta kokoavat yli sadan pelihahmon valikoimasta omat kokoonpanonsa. Joukkueet muodostettuaan ottavat he mittaa toisistaan virtuaaliareenalla.

Dotan ykkösturnauksessa pelattiin 24,7 miljoonan dollarin palkintopotista. Liquid ja Urpalainen voittivat 10,8 miljoonan dollarin pääpalkinnon voittamalla finaalissa kiinalaisen Newbee-joukkueen 3–0.

Urpalaisen osuus palkintopotista on oletettavasti viidennes eli noin 2,1 miljoonaa dollaria eli 1,78 miljoonaa euroa. Espoolaispelaaja on nyt maailman neljänneksi eniten palkintorahaa voittanut kilpapelaaja kautta aikojen noin 2 696 000 dollarin eli vajaan 2,3 miljoonan euron turnausvoitoillaan.

The Internationalin voitto oli Lassen suuri unelma. Voiton jälkeisessä haastattelussa mies olikin melko sanaton.

– Nyt tuntuu aika tyhjältä. Takki on tyhjänä, kommentoi Urpalainen finaalin jälkeen englanniksi.

Liquid-kapteeni Kuro ”KuroKy” Takhasomi kertoi finaalin päätteeksi, että hän ei malta odottaa ensi vuotta, jolloin Liquid pääsee puolustamaan mestaruuttaan.

Kuro on pelannut yhdessä Lassen kanssa pian kaksi vuotta. Joukkuetoveriaan saksalaiskapteeni kuvaili kesällä 2016 joukkueen ilopilleriksi ja hauskuuttajaksi, mutta myös kehuu Lassen asennetta.

– Hän on sellainen kaveri, joka ei koskaan aseta paineita muille. Hän ei koskaan ole negatiivinen minua tai muita tiimiläisiä kohtaan, selittää Kuro Lassesta tehdyllä profiilivideolla.

Millainen Lassen elämä ja ura oli ennen The Internationalin voittoa? IS otti asiasta selvää.

Lassesta tehty profiilivideo kesältä 2016 (englanniksi):

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Dota korvasi pesäpallon jättämän aukon

Lasse kasvoi Espoossa, jossa hän aloitti pelaamaan pesäpalloa kuusivuotiaana isänsä innoittamana. Pesäpallo oli Lasselle lähes tulkoon kaikki kaikessa.

Lukion aikana kaikki muuttui, kun tuttu valmentaja lopetti valmentamisen. Samalla lopahti Lassen mielenkiinto pesäpalloon. Pitkäaikainen harrastus jäi hiljalleen.

Pesäpallon myötä elämästä katosi tietynlainen intohimo. Tyttöystävä Katrin mukaan Lasse joi melko paljon, kun he alkoivat tapailla.

– Se ei ollut elämäni hienointa aikaa, kommentoi Lasse juomistaan videolla.

Urpalainen nousi tuntemattomasta pelaajasta maailmanmestariksi kolmessa vuodessa.­

Pesäpallon tilalle tuli ammattikorkeakoulun aikoihin Dota, joka toi myös vanhan Lassen takaisin: Tietynlainen kilpailuvietti sisällä heräsi jälleen.

Ammattikorkeakoulu jäi kuitenkin kesken, kun Lasse ei löytänyt motivaatiota merikapteenin opintoihinsa. Vapaa-aika meni pelaten Dotaa. Pelissä Lassea viehätti se, että siinä pystyi konkreettisesti näyttämään olevansa muita parempi.

Muutettuaan takaisin vanhempiensa luokse kertoivat he pojalleen eräänä päivänä, että joko pelaaminen vähenee tai etsit itsellesi asunnon. Lasse päätti jatkaa pelaamista ja muutti yhteen tyttöystävänsä kanssa.

Nopea nousu Suomen huipulle

Kilpailemisen Lasse aloitti kunnolla kesällä 2014. Pari kuukautta myöhemmin elokuussa hän voitti Helsingissä pelatun Assembly-tapahtuman Dota-turnauksen.

Nuori espoolainen kiinnitti välittömästi Suomen parhaimpien pelaajien huomion ja voitto poiki paikan ykköstiimistä.

4 Anchors + Sea Captain -joukkue, jonka loppuosa viittaa Lassen kesken jääneeseen merikapteenintutkintoon, menestyi kohtuullisesti seuraavan vuoden aikana. Isoimmat turnaukset jäivät kuitenkin väliin, mukaan lukien The International.

– Kun katsoin hänen ensimmäistä turnausta suorana, tiesin että tämä on iso juttu. Nykyisin katsomme koko perhe hänen pelejään, kertoo Lassen veli Hannu.

Aegis -kilpi on The Internationalin oma mestaruuspysti. TI:n voittaminen oli Lassen suuri unelma, jonka hän on nyt saavuttanut.­

Suomalaisjoukkueesta Lasse siirtyi eurooppalaistiimiin, 5 Jungzsiin, jossa hän pelasi yhdessä suomalaisen Jesse ”JerAx” Vainikan kanssa. Joukkue liittyi Team Liquid -organisaatioon loppusyksystä 2015, joka mahdollisti suomalaiskaksikon täysipäiväisen pelaamisen.

Lassen mukaan hänen menestyksensä ei johtunut lahjakkuudesta, vaan kovasta työstä ja omistautumisesta pelaamiseen.

– Luulen, että kaikki voivat päästä tavoitteisiinsa, jos he vain laittavat siihen aikaa ja omistautuvat.

Kaksi Major-hopeaa ja iso pettymys

Liquid alkoi menestymään nopeasti. Keväällä 2016 joukkue sijoittui toiseksi Shanghaissa pelatussa Major-turnauksessa, jotka ovat TI:n jälkeen pelin suurimpia ja arvostetuimpia.

Shanghain jälkeen joukkue jatkoi hyviä otteitaan nappaamalla lukuisia mitalisijoja. Toukokuussa Venäjältä napattu EPICENTER-turnausvoitto oli Lassen uran ensimmäinen oikeasti iso kansainvälinen mestaruus.

– Hän tienaa elantonsa elämällä omaa unelmaansa, kommentoi Hannu pikkuveljensä uravalintaa.

Lasse ja Liquid sijoittuivat seuraavassa Majorissa myös toiseksi. Kaksi peräkkäistä finaalisijaa oli äärimmäisen kova saavutus, mutta ei tarpeeksi kilpailemista rakastavalle Lasselle.

Uran ensimmäinen The International vuonna 2016 päättyi hyvistä lähtökohdista huolimatta jättipettymykseen, kun Liquid jäi jaetulle 7.–8. sijalle.

– Mä en oikein itsekään tiedä, mitä siinä kävi. Se oli nöyräksi tekevä kokemus, kommentoi Lasse syksyllä 2016 HS Nytille TI-pettymystä.

Heikko alku muuttui mitalisateeksi ja maailmanmestaruudeksi

Syksylle Liquid koki muutoksia, kun Vainikka siirtyi kilpailevaan OG-joukkueeseen. Urpalainen jäi kuitenkin Liquidiin, joka on kohdellut suomalaispelaaja aina hyvin.

Uuden Liquid-miehistön menestys loppuvuonna jäi odotettua heikommaksi. Joukkue jäi Boston Major -turnauksen ulkopuolelle, jossa voittoa juhli OG-joukkueen kanssa Lassen entinen joukkuetoveri Vainikka.

Vuosi 2017 alkoi Liquidin osalta sen sijaan voitolla, mutta kevään ykkösturnauksissa – Kiev Majorissa ja DACissa – joukkue jäi taas mitalisijojen ulkopuolelle.

– Olen todella ylpeä Lassesta, koska hän voi olla yksi maailman parhaimmista pelaajista, kommentoi Lassen isä Jari kesällä 2016 poikansa taivalta esittelyvideolla.

Urpalainen (vasemmalla) on pelannut Team Liquid -joukkueessa syksystä 2015 lähtien.­

Toukokuussa joukkue palasi voittokantaan Kiinassa, jota seurasi EPICENTER-mestaruuden puolustaminen onnistuneesti Venäjällä. Lähtökohdat The Internationaliin olivat jälleen erinomaiset, mutta muistissa oli yhä edellisvuoden pettymys.

Aihetta pettymykseen ei kuitenkaan ollut: Lohkovaiheessa Liquid oli liekeissä voittaen oman lohkonsa.

Pudotuspeleissä joukkue aloitti tappiolla, mutta raivasi tiensä finaaliin ja mestariksi voittaen peräti viisi peliä selkä seinää vasten -tilanteessa.

Liquidille 3–0-tuloksella päättyneessä finaalissa Urpalainen oli joukkueensa avainpelaajia. Uran ykköstavoite, The Internationalin voitto, oli saavutettu. Tilille voitosta kilahtaa yli miljoona euroa.

Koostevideo Liquidin matkasta TI:ssä

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Korjattu klo 11: Lassen isän nimi on Jari, ei Jouni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?