27-vuotias Anssi Huovinen tunnetaan netissä paremmin nimimerkeillä AndyPyro ja pyroelementalist. Anssi on ammatiltaan striimaajaa.
Striimaaminen tarkoittaa Anssin kohdalla sitä, että hän lähettää pelaamistaan suorana Twitch.tv-sivustolle, jossa fanit voivat katsoa ja kommentoida hänen pelaamistaan. Twitch on yksi suosituimmista palveluista nuorten keskuudessa.
Anssilla on Twitchissä yli 65 000 seuraajaa ja hänen kanavaansa on katsottu yli neljä miljoonaa kertaa. Anssin pääpeli on megasuosiossa oleva selviytymispeli Playerunknown’s Battlegrounds eli yleisemmin PUBG.
Assembly Summer 2017 -tapahtumassa 27-vuotias oululainen oli mukana IS Streamcornerissa, jossa hän striimasi muutaman päivän sekä piti lavaohjelmaa lauantaina.
– Tunnen IS Streamcornerin järjestäjän Tomin, jonka kanssa ollaan oltu pitkään yhteydessä ja olen ollut täällä monta kertaa aikaisemminkin. Tästä on tullut vähän sellainen vuosittainen katsojien tapaaminen minulle, kertoo Anssi IS:lle.
Anssi ei todennäköisesti enää tulevaisuudessa striimaa Assemblyilta. Syy on se, että hän haluaisi ottaa tapahtumassa hieman rennommin ja pitää enemmän yhteyttä faneihin.
– Striimaaminen alkaa olla kotona niin aktiivista, että edes täällä ei tee mieli oikein striimata. Tulisin mieluummin jatkossa Assemblyilla lomailemaan ja pitämään hauskaa fanien kanssa kuin striimaamaan.
”Olin ihan burnout”
Jo useamman vuoden striimannut Anssi kertoi IS:lle helmikuussa Assemblyilla, että hän pyrkii tekemään harrastuksestaan täysipäiväisen työn itselleen.
Kevään aikana haave toteutui, kun hän lopetti työnsä myyjänä ja keskittyi pelkkään striimaamiseen. Loppukeväästä hän sai ison diilin Britanniasta, joka vei uran seuraavalle tasolle.
Anssi on nyt striimannut täysipäiväisesti neljä kuukautta ja toistaiseksi kaikki on ollut hänen omien sanojensa mukaan ”aivan mahtavaa”.
– Se, että sain tämän ihan oikeasti toteutettua, on uskomatonta. Olen saanut pidettyä talouden täysin samana kuin mitä se on ollut aikaisemmin.
IS:lle Anssi kertoo, että vapaa-ajan lisääntyminen on auttanut monella tapaa – striimaamiseen on käytettävissä enemmän aikaa kuin myös lepäämiseen.
– On ollut aika, jolloin olin ihan burnout, kun tein kahdeksan tunnin työpäivää ja striimasin vielä toiset kahdeksan tuntia. Yöunet oli silloin jotain neljän tunnin luokkaa.
– Se ajoi siihen pisteeseen, ettei meinannut jaksaa enää ollenkaan. Se helpotti, että pystyin tekemään tästä täysipäiväisen duunin ja tienaamaan tällä elannon. Työ palkittiin, vaikka se oli monessa kohtaa todella vaikeaa.
Anssi oli yksi IS Streamcornerin striimaajista Assemblyilla.
Striimissä katsojat ovat tottuneet näkemään viime aikoina uuden, energisemmän Anssin.
– Striimi on saanut uuden vaihteen silmään. En tule enää väsyneenä töistä kotiin striimaamaan, vaan nyt on kaikki energia mukana siinä.
Ammatinvaihdolla ollut yksi todella iso muutos Anssin elämään, joka ei liity suoraan striimaamiseen.
– Kotona on paljon helpompaa, kun vapaa-aikaa on enemmän ja ehtii olla läsnä. Jaksaa juosta viisivuotiaan perässä pikkasen enemmän nykyisin.
Hittipeli PUBG avasi portit: ”Se oli ihan uskomatonta”
Anssin katsojaluvut ovat olleet nousussa keväisen Method-diilin jälkeen. Suomen lisäksi striimissä puhutaan nykyisin myös englantia useimpina päivinä.
– PUBG:n myötä olen alkanut striimaamaan myös englanniksi. Se on kasvattanut katsojakuntaa ulkomailla ihan järkyttävästi. Viimeiset kaksi viikkoa on puhuttu pelkästään englantia striimissä, mutta chätissä saa edelleen keskustella suomeksi.
Suomi ei tule missään kohtaa häviämään striimistä lupailee Anssi katsojilleen. Tarkoitus on kuitenkin panostaa jatkossakin enemmän englanninkielisen katsojakunnan kasvattamiseen.
– Suomalaiset ymmärtävät englantia, mutta kukaan ei Suomen ulkopuolella ymmärrä suomea. Nyt kun rauta on kuumaa, niin nyt taotaan niin lujaa kuin pystyy, kuvailee Anssi englanninkielen asemaa striimissä.
PUBG on yksi tämän hetken suosituimmista peleistä striimaajien keskuudessa. Anssi on yksi pelin kärkinimistä koko maailmassa. Elokuun lopulla Anssi kisaa Saksassa pelattavassa 350000 dollarin megaturnauksessa.
Turnaus paljastettiin Anssille heinäkuussa, milloin hän sai myös tietää olevansa kutsuttu kisaamaan.
– Muistan vieläkin sen hetken, kun luin sen sähköpostin. Se fiilis oli ihan uskomaton, pyörittelin silmiä ja mietin, että onko tämä joku pilaviesti.
”Vaikea puhua saavutuksista”
Useimmat striimaajat ovat joko pääasiassa Youtubettajia, jotka striimaavat tubettamisen ohella. Anssi on yksi muutamista harvoista suomalaisista, joka tekee elantonsa pelkällä striimaamisella.
Anssi kertoo, että hänellä on vaikeuksia puhua saavutuksistaan, ilman että ihmiset ymmärtävät hänet väärin.
– Ärsyttää, että Suomessa on vaikea puhua saavutuksista kuulostamatta ylimieliseltä. On kuitenkin ollut pitkä matka tähän mihin olen päässyt.
– Koitapa kertoa ammatista, pelitaidoista ja kaikista niistä jutuista mitä tällä hetkellä teen, ilman että kuulostat ylimieliseltä. Olen joutunut keräämään oman possen kenelle jaan näitä juttuja, selittää Anssi.
Tulojaan Anssi ei lähde avaamaan yllä mainittujen seikkojen takia. Yksi asia on kuitenkin varmaa: Striimaamisella voi nykypäivänä elättää itsensä ja perheensä.
– Mieluummin pelaan tietokonepelejä kuin olen asiakaspalvelija, kuittaa Anssi tuloihinsa liittyvän kysymyksen.