IS:n megahaastattelu: Uusi miljoonaliiga tulee ehkä myös Pohjoismaihin – ”Toivottavasti saamme sinne joukkueen”

Overwatch-pelin odotettu megaliiga Overwatch League alkaa loppuvuodesta. IS haastatteli liigavastaavaa Nate Nanzeria.

Overwatch on yksi maailman suosituimmista peleistä tällä hetkellä. Kuvassa yksi pelin suosituimmista sankareista, Tracer.

10.8.2017 20:45

Marraskuussa 2016 esitelty Overwatch League (OWL) on pelijulkaisija Activision Blizzardin tämän hetken ykkösprojekti.

OWL:n on tarkoitus mullistaa esports-maailma: liigaa on tarkoitus pelata ympäri maailmaa rakennettavilla areenoilla. Joukkueet sidotaan perinteisen urheilun tyyliin tiettyihin kaupunkeihin. Liigapaikat maksavat huhujen mukaan 20 miljoonaa dollaria kappaleelta.

Ilta-Sanomat sai mahdollisuuden haastatella OWL-liigavastaavaa Nate Nanzeria. Haastattelussa Nanzer kertoo muun muassa OWL:n Pohjoismaiden suunnitelmista ja pelin kilpapelipuolen tukemisesta OWL:n ulkopuolella.

Nate Nanzer on Overwatch Leaguen liigavastaava.

Liigapaikkoja on myyty toistaiseksi Shanghaihin, Souliin, New Yorkiin, Miami-Orlandoon, San Franciscoon, Bostoniin, Lontooseen ja Los Angelesiin, missä pelaa peräti kaksi joukkuetta.

– Perinteisen urheilun puolelta on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka kaksi joukkuetta voi toimia yhdessä kaupungissa. Maailmalla on vain muutama paikka, johon harkitsemme useampaa joukkuetta, joista yksi on Los Angeles, kertoo Nanzer IS:lle.

Nanzerin mukaan LA:ssa on merkittävä määrä Overwatch-pelaajia, kattava esports-infastruktuuri sekä runsaasti faneja ja kaupallisia mahdollisuuksia.

– Siellä on useita isoja urheiluseuroja ja liigoja, joten uskomme LA:n olevan riittävän iso markkina kahdelle OWL-joukkueelle.

Koreassa kilpailee pääosa pelin kovimmista joukkueista, mutta maassa on toistaiseksi vain yksi liigapaikka. Tulevaisuudessa tilanne saattaa olla toinen.

– Meillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmia, mutta harkitsemme asiaa tulevaisuudessa isojen markkina-alueiden osalta. Tiedostamme Korean olevan sellainen.

Nanzer ei suostu kertomaan, että mihin joukkuemäärään liiga tähtää.

– Meillä ei ole määritelty tiettyä joukkuemäärää ensimmäiselle kaudelle. Uskoisin, että kerromme vielä ennen kauden alkua joukkueisiin liittyviä uutisia.

Viimeiset kisakaupungit ja joukkueet kerrotaan ennen lokakuun loppua, mihin mennessä joukkueiden pitää rakentaa joukkueensa ensimmäiselle liigakaudelle.

Pohjoismaihin oma joukkue? ”Alue kiinnostaa meitä”

Euroopassa on toistaiseksi vain yksi kisakaupunki, joka on Lontoo. Huhujen mukaan liiga olisi rantautumassa Euroopan osalta mahdollisesti myös Pariisiin, Tukholmaan ja Berliiniin.

– Lontoo on toivottavasti ensimmäinen monista Euroopan kisapaikoista, kommentoi Nanzer epämääräisesti Euroopan kisasuunnitelmia.

FPS-pelit, kuten Overwatch, ovat supersuosittuja Pohjoismaissa. Myös Nanzer ja Blizzard tiedostavat tämän.

– Pohjoismaista on tullut useita kaikkien aikojen parhaita FPS-pelaajia, mukaan lukien useita uskomattomia Overwatch-huippuja.

– En tiedä mihin kaupunkiin mahdollinen joukkue voisi rantautua, mutta Pohjoismaat on ehdottomasti alue jota seuraamme ahkerasti. Meillä on siellä vahva pelaajakunta, ja toivottavasti saamme sinne joukkueen tulevaisuudessa.

Overwatch League alkaa vielä tämän vuoden aikana. Ensimmäinen kausi pelataan Los Angelesissa.

OWL:n ensimmäinen kausi pelataan Los Angelesissa, koska joukkueille halutaan antaa aikaa rakentaa tulevia esports-areenoitaan.

Tulevaisuudessa liigaa pelataan eri puolilla maailmaa, kenties jopa myös Suomessa. Nanzerin mukaan kisakaupunkien ulkopuolella voidaan pelata tulevaisuudessa esimerkiksi liigan pudotuspelejä tai näytösotteluita.

– Yksi OWL:n tarkoituksista on tuoda turnauksia pelattavaksi live-yleisön eteen säännöllisesti eri puolille maailmaa. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole vielä mitään kerrottavaa asiasta.

”Halusimme olla varmoja, että meillä on kerrottavana isoja ja merkittäviä asioita”

Overwatch League esiteltiin marraskuussa 2016. Seuraavan kerran tarkempia tietoja saatiin heinäkuussa 2017, jolloin julkistettiin ensimmäiset seitsemän kisakaupunkia.

Blizzard ja Nanzer erityisesti saivat OW-yhteisöltä runsaasti palautetta liigan viestinnästä.

– Kun aloimme kertoa OWL:stä tarkemmin, niin halusimme olla varmoja, että meillä on kerrottavana isoja ja merkittäviä asioita. Emme halunneet kertoa pieniä asioita, koska ajattelimme ihmisten vain janoavan enemmän tietoa silloin. Siksi odotimme ensimmäisten joukkueiden julkaisuun asti tiedottamisen osalta.

– Ensimmäisen ison julkistuksemme jälkeen olemme kertoneet jo muitakin merkittäviä uutisia, kuten pelaajiin liittyviä asioita. Pian kerromme muun muassa turnausformaatista, liigan aikataulusta sekä tapahtumapaikoista.

Liigan alkaessa Nanzer haluaa tarjota yhteisölle säännöllisiä päivityksiä liigasta. Hän toivoo saavansa liigan aikana yhteisöltä runsaasti palautetta, jotta he voivat tarjota katsojille, pelaajille sekä faneille paremman liigaelämyksen.

– Rakastamme saada palautetta erityisesti esportsiin liittyvistä asioista, kuten spectator modesta [katsojatila].

Näin OW-liiga esiteltiin viime vuonna:

Ruohonjuuritasoa tuetaan tulevaisuudessa

Overwatch Leagueta on odotettu pitkään kuin kuuta nousevaa. Pelin kilpailullinen puoli on junnannut pahasti paikallaan, kun useat isot organisaatiot ovat luopuneet joukkueistaan OWL-uutisia odotellen.

Pelattavaa ei ole ollut liiemmin, varsinkaan Euroopassa. Turnauksien järjestämistä on rajoittanut muun muassa se, että Blizzard haluaa yli 10 000 dollarin turnauksista erillisen lisenssimaksun.

Nanzer kertoo IS:lle, että Blizzardilla on jo suunnitelmia pelin tukemiseen myös OWL:n ulkopuolella.

– Meille on tärkeää rakentaa Overwatchin esports-puolta, ei pelkkää OWL:ää. Siksi käytämme paljon aikaa, että kuinka tulemme tukemaan kaikkea toimintaa OWL:n ulkopuolella.

– Kerromme pian, että miltä Overwatchin ekosysteemi tulee näyttämään vuonna 2018 OWL:n ulkopuolella. Voin kertoa, että tulemme investoimaan ruohonjuuritason pelaamiseen sekä paikallisturnauksiin.

Nanzer toivoo, että erityisesti eurooppalaiset esports-organisaatiot näkevät uuden ekosysteemin tuovan tarpeeksi arvoa OW-joukkueiden ylläpitämiseksi.

– Meille on tärkeää, että OWL:n ulkopuolella pelaajilla on mahdollisuuksia kehittää taitojaan taitotasosta huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?