Ylen peliselostaja lyttää SM-kisat – järjestäisi täysin eri tavalla

Kilpapelaamisen SM-kisoilla on brändiongelma, kertoo pitkän linjan kilpapelitekijä Teemu Hiilinen.

Teemu Hiilinen on paiskinut töitä kilpapelaamisen parissa useissa eri hommissa. Parhaiten hänet tunnetaan selostajana.

8.8.2017 22:00

Teemu ”wabbit” Hiilinen on yksi Suomen pitkäaikaisimmista tekijöistä kilpapelaamisen parissa. Parhaiten hänet tunnetaan Ylen pelilähetysten vakioselostajana.

– Tällä kertaa selostettiin kolmea peliä Yle Areenaan. Se oli ihan mukavaa, että pääsi ekaa kertaa selostamaan Rainbow Sixiä. Oltiinhan siinä pikkasen kujalla, mutta olihan siinä samanlaisia elementtejä [kuin CS:sä] eli ammuttiin päitä ja liikuttiin kovaa, kertoo Hiilinen Ilta-Sanomille tämänkertaista Assembly-kokemusta.

Assembly Summer -tapahtumassa pelattiin tänä vuonna kaksi ASUS ROGin sponsoroimaa kansainvälistä turnausta, kolme Pohjoismaiden mestaruusturnausta sekä ratkottiin Suomen mestarit viidessä pelissä.

Hiilisen mielestä SM-kisat, jotka kulkevat virallisesti nimellä ESM, sujuivat ihan hyvin. Toista kertaa järjestettäviä kisoja vaivaa kuitenkin hänen mielestään yhä lukuisat isot ongelmat.

–Olen edelleen sitä mieltä, että kisat pitäisi rakentaa konseptia myöten ihan uudelleen, kommentoi Hiilinen ESM-kisoja.

– Lähtökohtaisesti oli liian vähän joukkueita ihan karsinnoista asti, että siinähän kisat ovat menneet pieleen, aloittaa Hiilinen.

– Olen edelleen sitä mieltä, että kisat pitäisi rakentaa konseptia myöten ihan uudelleen. Siinä ei ole mitään brändäystä, ei mainontaa, eikä kisoista kirjoiteta tai puhuta missään. Siitä puuttuu sellainen brändi kokonaan – tuote ei ole kunnossa.

Haaveena kunnollinen liiga

Hiilinen itse järjestäisi kisat täysin eri tavalla kuin miten nyt pelataan.

– Alkuunhan sitä pitäisi lähteä tekemään vahvalla brändillä: Tuotaisiin esille, että tämä on nyt ihan oikeasti se Suomen ykkösturnaus. Houkuteltaisiin siihen joukkueita ja hommattaisiin siihen hyvä palkintopotti.

Nykyisin ESM-kisat pelataan hyvin pitkälti Cup-muodossa. Hiilisen mielestä liigaformaatti olisi parempi vaihtoehto ratkomaan Suomen mestaruus.

– Kausi alkaisi syksyllä ja finaalit pelattaisiin esimerkiksi täällä [Assemblyilla kesän lopulla]. Vaihtoehtoisesti puoli vuotta per kausi eli kaksi finaalia vuodessa.

Liigassa joukkueet pelaisivat toisiaan vastaan kerran kauden aikana. Joukkueista vähän alle puolet pääsisi finaaleihin.

Hiilinen selosti Assemblyilla Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuskisoja.

Yksi olennainen osa Hiilisen kuvittelemaa liigaa olisi suorat lähetykset, jotka tehtäisiin mieluiten ”jonkun hyvän sponsorin” avustuksella aina samasta paikasta.

– Kerran viikossa näytettäisiin ainakin yksi matsi selostettuna. Paikan päälle koneet, pelaajat ja joku pieni yleisö ilmaiseksi.

– Silloin kisat ehkä paranisi tuotteena. Ei ihme ettei sponsoreita tai joukkueita kiinnosta tällä hetkellä, kun ne eivät näy missään tai saa tästä mitään.

Hiilinen uskoo hyvin vahvasti, että hänen näkemykseensä pohjautuvan liigan järjestäminen olisi täysin mahdollista Suomessa.

– Jonkun pitäisi vain rohkeasti lähteä kokeilemaan. Ei tämä nykyinen malli, että pelataan ilman näkyvyyttä, yksinkertaisesti toimi. Ei tässä ole minkäänlaista ESM-brändiä.

”Ollaan junnattu paikallaan viimeiset kolme vuotta”

Ujous on Hiilisen mielestä Suomen kilpapeliyhteisön suurin ongelma.

– Ei uskalleta haaveilla jostain, mistä on joskus haaveiltu. Aikoinaan haaveiltiin siitä, että päästään Ylelle. Sitä lähdettiin toteuttamaan ja sinne päästiin!

Hiilisen mielestä media on yksi asia, jota ei hyödynnetä tarpeeksi hyvin Suomessa. Ilta-Sanomien lisäksi myös Yle on tehnyt kovasti töitä kilpapelaamisen näkyvyyden eteen Suomessa.

– Nyt ollaan junnattu paikallaan viimeiset kolme vuotta, että ei olla kauheasti kehitytty siitä mitä oltiin. Meille on tullut joukkueita ja pelaajia, mutta puuttuu edelleen sellainen rohkeus ottaa se seuraava askel.

– Pitäisi uskaltaa taas uskoa johonkin isompaan visioon, tai ainakin luoda sellainen, ja tavoitella sitä.

 HIFK avasi portit monelle

Kilpapelaamisen ja urheilun yhteneväisyydet ja erot ovat nousseet esille säännöllisesti useissa eri keskusteluissa. Hiilisen mielestä urheilua ja kilpapelaamista yhdistää erityisesti yksi asia.

– Jos on näkyvyyttä, niin sponsorit kiinnostuu, mitä kautta sitten tulee rahaa. Valtamediaa ja näkyvyyttä pitäisi hyödyntää enemmän ja paremmin.

Kehuja Hiilinen antaa Suomen kenties kahdelle tunnetuimmalle pelijoukkueelle: ENCE eSportsille sekä HIFK:n marraskuussa 2016 esittelemälle Helsinki REDSille.

– ENCE teki jossain kohtaa hyvin töitä brändäyksen kanssa, silloin kun Aleksi ”allu” Jalli oli pelaamassa. Heillä oli #EZ4ENCE, bot allu ja god allu – ihan loistavaa brändäystä. HREDS luo omalla tavallaan myös sitä omaa brändiään nyt.

HIFK:n laajentaminen kilpapelaamiseen on Hiilisen mielestä tuonut tiettyä arvostusta koko toiminnalle. Töitä on kuitenkin paiskittava nyt entistä kovemmin, kun näkyvyyttä on saatu.

– Medioita pitäisi käyttää hyödykseen ja houkutella sponsoreita, kun ne ovat alkaneet hiljalleen heräämään esportsiin. Varsinkin kun meillä on HIFK:n kaltainen taho, joka avasi portit tosi monelle ottamalla oman joukkueen!

ESM-finaalit on pelattu kahdesti Assemblyilla. Hiilisen mielestä nykyinen kilpailuformaatti ei ole toimiva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?