3000 tietokonetta ja 8000 kävijää – Pekka Aakko kertoo maailmankuulusta Assembly-pelifestivaalista: ”aikoinaan nukuttiin vessoissa” - Esports - Ilta-Sanomat

3000 tietokonetta ja 8000 kävijää – tällainen on maailmankuulu Assembly: ”Aikoinaan nukuttiin vessoissa”

Assemblyt järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1992. Pekka ”Pehu” Aakko on ollut mukana pääjärjestäjänä alusta asti.

Assemblyt järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1992. Pekka ”Pehu” Aakko on ollut mukana pääjärjestäjänä alusta asti.

Julkaistu: 6.8.2017 0:00

Assembly-tapahtumaa on järjestetty jo 25 vuotta. IS haastatteli tapahtuman pääjärjestäjää Pekka Aakkoa.

– Tietokonekulttuurista kiinnostuneille ihmisille, jotka haluavat nähdä ja kokea mitä kaikkea siihen kuuluu: Pelaamista, tietokonedemoja ja keinotodellisuutta.

Näin 25 vuotta Assemblyja järjestänyt Pekka ”Pehu” Aakko kuvailee lyhyesti Assembly-tapahtumaa, joka on järjestetty 36 kertaa aikaisemmin.

Tällä hetkellä Helsingin Messukeskuksessa on käynnissä kolmatta päivää Assembly-historian 37. tapahtuma, Assembly Summer 2017.

– Assyt on sujunut hyvin. Hyvin on väkeä ja uskon että 8000 kävijän tavoitteeseen päästään, ehkä mennään jopa ylikin, kertoo Aakko Ilta-Sanomille.

Aakko kertoo, että tapahtuma on toistaiseksi sujunut ongelmitta. Vieraat, kilpailijat, sponsorit ja järjestävät ovat olleet tyytyväisiä.

– Oma henkilökunta tykkää, vieraat tykkää ja järjestelyt on sujunut pääosin hyvin. Mitä nyt jotain pieniä juttuja on aina, mutta isoilta ongelmilta on vältytty. Fiilis on hyvä ja kaikki näyttää hyvältä!

Tapahtuma ei ole loppuunmyyty, mutta se ei Aakkoa haittaa. Lanittajia on silti paikan päällä lähes yötä päivää yllin kyllin.

– Reilu 3000 konepaikkaa on myyty, että hieman yli sata hajapaikkaa on vain myymättä. Loputhan tulee sitten läppäreiden kanssa tai muuten vain vierailemaan, katsomaan esimerkiksi matseja.

Assemblyilla pelattiin tänä vuonna 75 000 euron rahapalkinnoista.

Assemblyilla pelattiin tänä vuonna 75 000 euron rahapalkinnoista.

Assembly viettää tällä hetkellä juhlavuottaan, sillä ensimmäisestä tapahtumasta on jo 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi ohjelmaan on panostettu normaalia enemmän.

– Meillä on ennätysmäärä esports-turnauksia ja tuotiin esimerkiksi demoskenelle takaisin 64k-intro. Lisäksi on muuta oheisohjelmaa kuten drone-skabat, paremmat tilat seminaareille ja näin pois päin.

– Mitään uutta tai ihmeellistä ei sinänsä ole. Samaa vanhaa noudatetaan, mutta kaikki on tehty paremmin, isommin ja hienommin.

Nykyisin kaksi kertaa vuodessa järjestettävän tapahtuman mahdollistaa sadat vapaaehtoiset.

– Assemblyjen oma työvoima on 250 vapaaehtoista. Sitten on lisäksi maksettua työvoimaa, kuten järjestyksenvalvojia ja rakentajia.

Assembly Summer 2017 -tapahtuman avajaisseremonia

Kaikki alkoi koulusalista

Ensimmäinen Assembly-tapahtuma järjestettiin Kasavuoren koulukeskuksella Kauniaisissa 24.–26. heinäkuuta 1992. Tapahtuma on kasvanut sen jälkeen huomattavasti jokaisella mahdollisella tavalla.

– Ensimmäisillä Assemblyilla koulun juhlasaliin mahtui pari sataa ihmistä. Screeninä toimi videotykki ja jonkun valkoinen lakana, miltä sitten katsottiin ohjelmaa.

Vaikka nykyisin tapahtumassa vierailee useampi tuhat tietokoneharrastajaa ja tilat ovat hulppeammat, niin on tietty osa tapahtumaa pysynyt lähes samana kuin 25 vuotta sitten.

– Väkihän on aika samantyyppistä eli tietokoneharrastajaa, mutta koneet oli tietenkin erilaisia. Silloin aikoinaan myös nukuttiin vessoissa. Koko homma oli vähän sellaista kotikutoista.

– Se koulu taisi jäädä vielä sellaiseen kuntoon, että sinne ei tarvinnut mennä toista kertaa. Siirryttiin suosiolla isompaan kouluun, koska se aikaisempi oli muutenkin jäämässä pieneksi.

Totta tosiaan. Kasavuoresta tapahtuma siirtyi Nikkarin yläasteelle Keravalle, josta matka jatkui seuraavana vuonna Helsingin jäähalliin. Tämän jälkeen Assemblyja on järjestetty muun muassa Hartwall-arenalla ja Messukeskuksella.

Yksi suurimpia eroja ensimmäisen ja viimeisimmän Assemblyn välillä on tietenkin kokemus.

– Ehkä kaaos, joka silloin oli, on nykyään paljon hallitumpi. Kyllä tämä 25 vuotta on jotain osaamista jättänyt punttiin, mille olisi ollut käyttöä jo silloin aikoinaan.

 ”Järkätään ne itse, jos ei muuten onnistu”

Assemblyjen seuraava tapahtuma järjestetään ensi vuoden alkupuolella. Tapahtuman ohjelmaa aletaan suunnittelemaan syksyllä. Esportsin osalta, joka on vuosi vuodelta ollut isompi osa tapahtumaa, suunnitelmat ovat vielä auki.

– Esports on aika nopeasti liikkuva eläin, kun mietitään mitä maailmalla tapahtuu pelien ja liigojen osalta. Vaikea tässä vaiheessa sano, että mitä tehdään, mutta aina on jotain suunnitelmia.

Joitain asioita on jo kuitenkin päätetty: Tälle kesälle alunperin toisen osapuolen kanssa kouluikäisille suunniteltu demo- ja pelidevauskisat tuodaan tapahtumaan jossain kohtaa.

– Se on vähän sellainen henkilökohtainen missio. Järkätään ne itse, jos ei muuten onnistu, naureskelee Aakko.

Kilpapelaaminen on nykypäivänä iso osa Assemblyja.

Kilpapelaaminen on nykypäivänä iso osa Assemblyja.

Tuoreimmat osastosta