”Vanhemmat tukevat” – SM-kultaa voittanut Jere, 15, on CS:n superlupaus

15-vuotias Jere ”sergej” Salo on yksi Euroopan lahjakkaimmista Counter-Strike-pelaajista. Ilta-Sanomat istui alas torstaina SM-kultaa joukkueensa kanssa voittaneen superlupauksen kanssa.

15-vuotiaan Jere ”sergej” Salon vanhemmat tukevat hänen harrastustaan. Salo itse haluaisi tehdä harrastuksesta ammatin.

5.8.2017 12:21

Assembly Summer 2017 -tapahtumassa torstaina pelatun Counter-Strike: Global Offensiven SM-finaalin vei HAVU Gaming -joukkue.

Salo, joka vielä vuosi sitten pelasi lähes tuntemattomassa suomalaisjoukkueessa, on HAVUn ainoa ei-alkuperäinen pelaaja. Hän korvasi kesäkuussa joukkueen taustavoimiin siirtyneen Taneli ”disturbed” Veikkolan.

HAVU koostuu viidestä pelaajasta: pelin sisäisestä johtajasta Aleksi ”Aleksib” Virolaisesta, tarkkuuskivääripelaaja Mikko ”xartE” Välimaasta, ensimmäisenä pommipaikalle marssivasta Jesse ”KHRN” Grandellista sekä tukipelaajista Timo ”REFLEX” Rintalasta ja Salosta.

– Meillä lähti homma käyntiin tosi helposti. Sopeuduin nopeasti rooleihin, joita Taneli pelasi, kertoo Salo tiimiin liittymisestään.

15-vuotiaalle Salolle torstaina voitettu Suomen mestaruus oli uran suurin saavutus – toistaiseksi.

– Onhan se kiva olla Suomen paras. Antaa tietenkin itseluottamusta lauantain ROG Nordic -turnaukseen ja Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, jossa kohdataan taas [SM-finaalivastustaja] LGR.

– Oli oikeastaan aika tärkeää voittaa SM-kisat.

HAVU Gaming voitti torstaina CS:n SM-kultaa. Lauantaina joukkue tavoittelee Pohjoismaiden mestaruutta ja voittoa ROG Masters -turnauksesta.

Mikäli HAVU voittaa kaikki kolme viikonlopun turnausta, niin pitäisi Salo ROG Nordicin voittoa merkittävimpänä.

– Kaikkihan ne on tärkeitä voittaa, mutta ROG Nordicista pääsee askeleen lähemmäs isompaa 250 000 dollarin turnausta.

”Vanhemmat pitää tätä harrastuksena”

Salon voisi sanovan pelaavan tällä hetkellä puoliammattilaisena. Turnausvoitot ja muut tulot eivät vielä tuo pankkitilille tuhansia euroja kuukaudessa, mutta jo vuoden päästä tilanne voi olla täysin toinen.

Salon vanhemmat ovat ottaneet mahdollisen uravalinnan hyvin vastaan.

– Vanhemmat pitävät tätä harrastuksena, ihan kuin pelaisi jalkapalloa tai jotain muuta. Kyllä he tukevat tätä.

Maaliskuussa 16-vuotta täyttävä Salo kertoo pyrkivänsä täysipäiväiseksi ammattilaiseksi. Mikäli tällainen tilaisuus avautuisi jo ensi vuonna, niin ei hän kuitenkaan jättäisi koulua.

– Ei se [täysipäiväinen pelaaminen] varmaan kauheasti muuttaisi mitään juuri nyt, kun olen vielä yläasteella. Ehkä sitten sen jälkeen. Kyllä varmaan silti lukioon menisin.

15-vuotias Salo on noussut lyhyessä ajassa Suomen kärkinimien joukkoon.

Ei välitä liiemmin hehkutuksesta – ”Kyllähän siitä tulee hyvä mieli”

Saloa pidetään yhtenä Euroopan superlupauksista tällä hetkellä. Otteet kotimaan turnauksissa ovat olleet toistaiseksi vakuuttavia.

Suomen tulevaisuuden mahdollisena supertähtenä pidetty pelaaja epäilee, että hänen taitojaan hehkutetaan ehkä vähän jopa liikaa nuoren iän vuoksi.

– Se on varmaan se, että olen viisitoistavuotias. Mutta kyllähän siitä tulee hyvä mieli, kun niitä kommentteja katselee.

Nuoreksi lupaukseksi Salo on melko vaatimaton: Hän ei pidä itseään joukkueen supertähtenä.

– Meidän joukkueessa kaikki on yhtä hyviä pelaajia.

Ei vielä asiaa megaturnaukseen

Suomen CS-tiimeillä ei mene maailmanlaajuisesti kovin hyvin tällä hetkellä: Viimeisimmällä maailmanlistalla yksikään suomalaisjoukkue ei mahtunut viidenkymmenen parhaimman joukkoon.

Pelin ykkösturnauksissa, noin kahdesti vuodessa järjestettävissä Majoreissa, on nähty suomalaisjoukkue ainoastaan keväällä 2015. Yksittäisiä pelaajia on nähty sen sijaan useammin, sillä heinäkuussa pelatussa Majorissa kisasi peräti neljä suomalaista.

Seuraava Major pelataan huhujen mukaan tammi-helmikuussa 2018. Salo uskoo, että HAVUlla on realistiset mahdollisuudet pelata vielä joskus kisoissa, mutta ei kuitenkaan ehkä vielä ensi vuoden alussa.

Mikäli HAVU kuitenkin pelaisi itsensä ensi vuoden alulle huhuttuun tammi-helmikuun Majoriin, niin ei Salo voisi kuitenkaan osallistua kyseiseen turnaukseen.

– Tällä hetkellä minulla ei ole vielä ikää pelata Majoreilla.

Majoreiden ikäraja on 16 vuotta. Salo viettää syntymäpäiviään maaliskuussa.

HAVU kilpailee tänään Pohjoismaiden mestaruuskisojen finaalissa sekä ROG Masters -turnauksessa. Lisätietoja Assemblyista saa IS:n katsojan oppaasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?