Elinikäinen pelikielto rakoilee – sopupelaajat samaan tiimiin?

Suuri turnausjärjestäjä on armahtanut Counter-Strikeen elinikäiset kilpailukiellot sopupelistä saaneet yhdysvaltalais- ja ranskalaispelaajat.

Counter-Strikessa sopupeliin vuonna 2014 syyllistyneet ammattilaispelaajat pääsevät jälleen kilpailemaan isoihin turnauksiin.

26.7.2017 21:42

Counter-Strike: Global Offensiven suurin ja tunnetuin skandaali on iBUYPOWER-joukkueen sopupeli elokuulta 2014.

CS:GO-julkaisija Valve ei katsonut sopupeliä läpi sormien vaan lätkäisi neljälle pelaajalle – Sam ”DaZeD” Marine, Joshua ”Steel” Nissan, Braxton ”swag” Pierce ja Keven ”AZK” Lariviere – ja kolmelle muulle osallisille pitkät pelikiellot turnauksiinsa.

Kaikki suurimmat turnausjärjestäjät seurasivat Valven mallia ja sulkivat iBP-pelaajat pois turnauksistaan. Tammikuussa 2016 Valve vahvisti, että pelikiellot ovat elinikäiset.

Elokuussa 2014 pelattu sopupeli (iBUYPOWER vs. NetcodeGuides)

Valven päätöksen jälkeen on ollut useita keskusteluja eri tahojen välillä, että onko pelaajien saama elinikäinen pelikielto ollut liian ankara tuomio. Tapahtumahetkellä CS:GO oli vain murto-osa siitä mitä peli on nykyään globaalilla mittakaavalla. Palkintopotit ovat nousseet sadoista tuhansista miljooniin ja ammattilaisia on nykyään huomattavasti enemmän.

Pelaajien pelikiellon purkamista on myöhemmin pyytänyt koko sopupeliskandaalin paljastanut brittitoimittaja Richard Lewis sekä compLexity-joukkueen omistaja ja perustaja Jason Lake, jonka avoin kirje tosin koskee ainoastaan skandaalin aikana vasta täysi-ikäiseksi tullutta Pierceä.

Portit aukeavat isoihin turnauksiin, mutta ei isoimpaan

ESL on nyt ilmoittanut, että sopupeleistä ennen 15. helmikuuta 2015 kiinni jääneiden pelaajien pelikielto päättyy 1. elokuuta 2017.

Päätös koskee kaikkia iBUYPOWER-skandaalin osallisia sekä myöhemmin toisessa sopupeliskandaalissa ryvettyneen ranskalaisen Epsilon-joukkueen pelaajia:

 • Sam ”DaZeD” Marine (Yhdysvallat)

 • Braxton ”swag” Pierce (Yhdysvallat)

 • Keven ”AZK” Lariviere (Kanada)

 • Joshua ”steel” Nissan (Kanada)

 • Derek ”dboorN” Boorn (Yhdysvallat)

 • Casey Foster (Yhdysvallat)

 • Duc ”cud” Pham (Yhdysvallat)

 • Robin ”GMX” Stahmer (Ranska)

 • Kevin ”Uzzziii” Vernel (Ranska)

 • Morgan ”B1GGY” Madour (Ranska)

 • Joey ”fxy0” Schlosse (Ranska)

Braxton ”swag” Pierce on pelannut viimeksi Beyond the Summitin järjestämässä cs_summit-turnauksessa keväällä 2017.

ESL:n tiedotteen mukaan kilpailukiellossa olevat pelaajat voivat jatkossa kilpailla yhtiön sekä sen omistaman ESEA-liigan kaikissa turnauksissa. Jatkossa entisiä iBUYPOWER-pelaajia voidaan nähdä kisaamassa muun muassa suositussa ESL Pro League -liigassa tai jättimäisissä ESL One -turnauksissa.

Sopupelaajat eivät saa kilpailla ESL:n järjestämässä turnauksessa, mikäli se saa Major-statuksen, jonka Valve myöntää vain muutamalle turnaukselle vuodessa. Majoreissa toimitaan Valven ohjeistuksen ja sääntöjen mukaan, joka kieltää edelleen pelaajien kisaamisen turnauksissa.

Valve tai muut turnausjärjestäjät eivät ole vielä kommentoinut ESL:n päätöstä perua sopupelaajien pelikielto.

ESL:n päätöksen uskotaan kuitenkin johtavan siihen, että myös muut suuret turnausjärjestäjät – esimerkiksi DreamHack, FACEIT ja StarLadder – tulevat myös sallimaan sopupelaajien pelaamisen turnauksissaan.

Nissanin tähdittämä ”mainosvideo”, jossa hän varoittaa sopupelin vaaroista:

Kova kolmikko aikoo palata yhteen – näin he pysyivät aktiivisina pelikiellon aikana

Marine, Pierce sekä nykyinen Overwatch-ammattilainen Lariviere aikovat rakentaa uuden joukkueen, kertoi Pierce striimissään. Joukkueen mahdollinen neljäs pelaaja on Joey ”fxy0” Schlosse, joka on ollut yhteydessä Marineen ESL:n uutisen jälkeen.

Pelikiellon aikana Marine, Nissan ja Pierce pysyivät mukana CS-maailmassa striimaten aktiivisesti. Nissan ja Marine tekivät lisäksi satunnaisesti töitä tapahtumissa esimerkiksi kommentaattoreina.

Pierce toimi striimaajana Cloud9-organisaatiolle, jonka CS-joukkueen kanssa hän osallistui kahteen pienempään turnaukseen pelikieltonsa aikana. Osapuolet päättivät yhteistyönsä äskettäin.

I never thought I'd live to see this day. Thanks to everyone who made it happen.— Keven Larivière (@LiquidAZK) 24. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Thank you to everyone that made this happen. It means a lot to me.— Braxton Pierce (@C9swag) 24. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Thank you to everyone who fought for us and argued upon our behalfs. I really doubt without you guys that this would have been possible. 🙏— Sam M (@GODaZeD) 24. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

A special thank you to all the outspoken pros and community figures who fought for us. And HUGE love for whoever argued for us within ESL.— Sam M (@GODaZeD) 24. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Näin ESL rankaisee jatkossa rikkomuksista

ESL:n päätös syntyi yhteistyössä Esports Integrity Coalitionin (ESIC) kanssa, joka määrittää kuinka ESL rankaisee sääntörikkojia.

Sopupelistä saa jatkossa viiden vuoden pelikiellon, kun taas huijaamisesta saa vähintään kaksi vuotta ja pahimmillaan elinikäisen pelikiellon. Douppaaminen, vastustajan lahjominen tai turnauksen manipulointi johtavat vuoden tai kahden pelikieltoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?