Tyhjä areena, suosikkien romahdus, yllätysnimet finaalissa.. Näistä asioista CS:n megaturnaus muistetaan

Counter-Striken yhdestoista Major-turnaus, joka on pelin suurin ja arvostetuin, oli täynnä muistorikkaita hetkiä.

Counter-Striken yhdestoista Major-turnaus järjestettiin Puolassa PGL:n toimesta.

24.7.2017 16:24

Puolassa päättyi sunnuntai-iltana Counter-Strike: Global Offensiven yhdestoista Major-turnaus. Majorit ovat pelin suurimpia ja arvostetuimpia turnauksia, joita järjestetään vain kaksi tai kolme kertaa vuodessa.

Järjestyksessään yhdestoista Major-turnaus päättyi kazakstanilaisjoukkueen Gambit Gamingin voittoon. Altavastaajana turnaukseen lähtenyt Gambit kaatoi finaalissa brasilialaisen Immortals-joukkueen tuloksella 2–1.

Turnaus tullaan muistamaan yllätysmestarin lisäksi monista muista hetkistä, joista kokosimme parhaat yhteen.

Gambitin vaikea tie mestaruuteen, vastustajalla ”helpompaa”

Lohkovaiheesta puhtaalla pelillä pudotuspeleihin jatkanut Gambit ei päässyt turnauksessa helpolla. Lohkovaiheessa Gambit voitti Mousesportsin, G2 Esportsin sekä Virtus.pron. Pudotuspeleissä kazakstanilaisjoukkueen jalkoihin ennen finaalia jäivät kolminkertainen Major-voittajajoukkue Fnatic sekä hallitseva mestari Astralis.

Siinä missä Gambit kohtasi toinen toistaan kovempia vastuksia, niin Immortals pääsi vastustajaansa verrattuna useimpien mielestä helpolla vaikkakin jatkopaikka varmistui vasta viimeisestä lohko-ottelusta.

Gambit Gaming lähti Puolaan listasijalta 14. Tänään päivittyvällä listalla joukkue tulee nousemaan hurjasti.

Immortals voitti lohkovaiheen aikana Vega Squadronin, Natus Vinceren ja Flipsid3 Tacticsin. Lohkovaiheessa joukkue kärsi tappiot Astralikselle ja SK Gamingille. Pudotuspeleissä Immortals voitti BIG- ja Virtus.pro-joukkueet ennen finaalitappiota.

Gambitin (listasija 14.) vastustajien keskimääräinen HLTV-listasijoitus oli turnauksen aikana 9,6, kun puolestaan Immortalsin (sija 12.) vastustajien keskiarvo oli 13,25.

Pelaajien reaktioita areenalta

Ennakkosuosikit kaukana finaalista

Turnauksen ennakkosuosikit olivat pelien alkaessa maailman ykkösjoukkue SK Gaming, edellinen Major-mestari Astralis, ranskalainen G2 Esports sekä Aleksi ”allu” Jallin edustama FaZe Clan.

Joukkueista ainoastaan yksi ylsi neljän parhaan joukkoon, kun Astralis varmisti paikkansa välieriin voittamalla puolivälierissä SK Gamingin. G2:n ja FaZen pelit päättyivät yllättäen jo lohkovaiheeseen.

HLTV:n ylläpitämän ranking-listan kärkikymmeniköstä ainoastaan kolme joukkuetta – SK Gaming (1), Astralis (3) ja North (6) – etenivät pudotuspeleihin. Neljän parhaan joukkoon yltänyt Virtus.pro pelasi tammikuussa Major-mestaruudesta, mutta oli heikomman ajanjakson myötä Puolaan lähtiessä vasta listasijalla 15.

 Kapteenin odotus palkittiin

Gambitin ukrainalaiselle kapteenille Danylo ”Zeus” Teslenko Major-mestaruus oli hänen joukkuetovereidensa tavoin uran ensimmäinen. Joukkuetovereistaan poiketen hän oli pelannut mestaruudesta jo keväällä 2016, jolloin mestaruus lipui brasilialaiselle Luminosity Gamingille.

Heinäkuussa 2016 pelatussa Majorissa Teslenko jäi entisen joukkueensa Na`Vin kanssa puolivälieriin. Teslenko twiittasi silloin, että hän ei tule luovuttamaan, ennen kuin hän voittaa Majorin.

I am not going to give up before I win a motherfucking major.— Daniil Teslenko (@ZeusCS_GO) July 8, 2016

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Kesällä 2016 pelatun Majorin jälkeen Teslenko joutui Na`Vin vaihtopenkille, josta hän seurasi pelejä kaksi kuukautta ennen siirtoaan Gambitin riveihin.

Sunnuntai-iltana Teslenkon vuoden odotus ja kova työ palkittiin, kun hän pääsi nostamaan mestaruuspokaalia yhdessä joukkueensa kanssa. Na`Vi jäi Puolassa lohkovaiheeseen, kun taas Teslenko varmisti joukkueelleen Major-mestaruuden nappaamalla finaalin viimeisen frägin.

Teslenkon ensimmäinen twiitti mestaruuden jälkeen oli odotettu:

I fucking did it. YES!!!!!!!!!!!!! 🏆🏆🏆🏆🏆— Daniil Teslenko (@ZeusCS_GO) July 23, 2017

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

 Järjestäjä sähläsi useampaan otteeseen – joutuivat tyhjentämään areenan kesken pelien

Turnaus alkoi sunnuntaina 16. heinäkuuta ja päättyi viikkoa myöhemmin pelattuun finaaliin. Lohkovaihe pelattiin suljettujen ovien takana, mutta pudotuspelejä varten siirryttiin yli 10 000 katsojaa vetävälle Tauron-areenalle.

Nelipäiväisen lohkovaiheen aikana päivät venyivät useampaan otteeseen eri teknisten ongelmien takia. Pelaajilla oli myös ongelmia tietokoneiden kanssa. Esimerkiksi NaVi-pelaaja Ladislav ”GuardiaN” Kovács kommentoi Twitterissä, että yhdessä vaiheessa pelaaminen oli täyttä tuskaa.

Aleksi ”allu” Jalli (keskellä) edustaa FaZe Clan -joukkuetta. FaZelta odotettiin finaalipaikkaa, mutta joukkue tippui jo ensimmäisten joukossa.

Pudotuspeleissä tilanne paheni entisestään, kun perjantaina ottelut venyivät niin pitkälle yöhön, että areena jouduttiin tyhjentämään kesken viimeisen ottelun. Saksalainen BIG-joukkue ja brasilialainen Immortals pelasivat välieräpaikan ratkaisevat hetket tyhjälle areenalle.

Redditissä puolalaiskäyttäjät osasivat kertoa, että Majorin järjestänyt PGL oli varannut areenan väärin. Virheen seurauksena tapahtumapaikka jouduttiin tyhjentämään keskiyöhön mennessä perjantaina. PGL korjasi tilanteen kahdelle muulle päivälle, jolloin pelit kuitenkin saatiin pelattua aikataulun mukaisesti.

Major, fighting for a spot in the semis 🤔 pic.twitter.com/uSIlYpjGTe— Christian Lenz (@ManagerCSGO) July 21, 2017

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Tässäkö viikonlopun fiksuin yksilösuoritus?

Yksi viikonlopun puhutuimmista yksilösuorituksista nähtiin finaalin ratkaisevassa kartassa, kun Gambit-pelaaja Mikhail ”Dosia” Stolyarov yllätti Immortals-pelaajat pommipaikka A:lla.

Gambitin johtaessa 9–1 onnistui Immortals murtamaan puolustuksen ja varmistamaan toisen kierrosvoittonsa pommipaikalta A. Gambit lähti säästämään aseita kahden pelaajan voimin hyvissä ajoin.

Ennen kierroksen loppua Stolyarov kävi heittämässä kranaatin pommipaikan lähellä olevaan kulmaan, jossa pelaajat pystyvät täysillä elämillä säästämään aseensa pitäen pommia silmällä.

Kyseisessä kulmassa oli kaksi Immortals-pelaajaa säästämässä aseita. Stolyarovin kranaatin seurauksena he menettivät sen verran elämäpisteitä, että he kuolivat pommiräjähdykseen.

Vaikka Stolyarovin kranaatti ei tuonut kierrosvoittoa Gambitille, niin vahingoitti se huomattavasti Immortalsin rahatilannetta: Kahden pelaajan kuolema maksoi Immortalsille yli 8 000 dollaria.

Uutta katsojaennätystä ei syntynyt

Ennakkoon odotettiin, että Puolassa tehdään uusi katsojaennätys - tai ainakin käydään lähellä vanhaa.

Todellisuudessa kuitenkin Gambitin ja Immortalsin välinen finaali ei liiemmin kiinnostanut katsojia. Parhaimmillaan ottelulla oli pelin oman laskentatavan mukaan noin miljoonaa katsojaa.

Edellistä Major-turnausta katsottiin huomattavasti enemmän. Tammikuussa Yhdysvalloissa pelattua Majoria seurasi finaalin ratkaisuhetkillä yli 1,6 miljoonaa katsojaa.

Turnauksen parhaita hetkiä koostevideona:

29-vuotias Gambit-kapteeni Danylo "Zeus" Teslenko pääsi viimeinkin juhlimaan janoamaansa voittoa.

Virtus.pro pelasi täyden kotiyleisön edessä lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?