Suomalainen CS-valmentaja: ”Neljä kertaa enemmän palkkaa kuin edellisessä joukkueessa”

Niko Kovanen valmentaa ammatikseen eurooppalaista Counter-Strike-joukkuetta PENTA Sportsia, joka kisaa tällä viikolla Romaniassa paikasta miljoonaturnaukseen.

Counter-Strike-huippu Niko ”naSu” Kovanen siirtyi keväällä pelaajasta valmentajaksi.

29.6.2017 19:25

27-vuotias Niko ”naSu” Kovanen on yksi Suomen Counter-Strike-historian menestyneimpiä ja tunnetuimpia pelaajia. Kovanen aloitti toukokuussa eurooppalaisen PENTA Sports -joukkueen valmentajana.

PENTAssa pelaa suomalaisduo Jesse ”zehN” Linjala ja Miikka ”suNny” Kemppi. Kovasella on joukkueen kanssa vuoden mittainen sopimus.

Palkkaa työstä saa Kovasen mukaan ”riittävästi”, vaikka hän ei summia paljastakaan.

– Saan nyt vähemmän palkkaa kuin ensimmäisessä vakituisessa työpaikassa aikoinaan, mutta neljä kertaa enemmän kuin edellisessä ammattilaisjoukkueessani, kertoo Kovanen Ilta-Sanomille.

PENTA on Kovasen kanssa yltänyt jo yhteen turnausvoittoon sekä menestynyt useissa nettiturnauksissa. Hyvät suoritukset eivät kuitenkaan näy suoraan Kovasen tilipussissa.

– Tällä hetkellä ei ole mitään bonuksia kirjattu sopimukseen, mutta niistä on kyllä vähäsen puhuttu jo. Bonukset toisivat hieman lisää mielenkiintoa tähän hommaan.

Treenit kuutena päivänä viikossa

Kovasen normaali työpäivä turnauksissa ei ole muuttunut siitä, kun hän vielä itse kilpaili.

– Silloin kun tiimi treenaa, niin minä seuraan peliä. Kerron tiimille mielipiteeni esimerkiksi siitä, että mitä voitaisiin tehdä paremmin tai muuttaa.

Turnauksiin valmistautuminen on sen sijaan muuttunut. Treenien lisäksi aikaa menee muistiinpanojen tekemisessä.

– Jos on joku turnaus tulossa, jonka lohkot ovat tiedossa, niin silloin teen jokaisesta hyvästä jengistä kunnon muistiinpanot. Mutta sitten taas on tällaisia karsintoja, joihin ei voi valmistautua samalla tavalla joukkuemäärän ja ajan takia.

Kovanen on aikaisemmin urallaan edustanut muun muassa ENCE eSports -joukkuetta.

PENTA treenaa tällä hetkellä keskimäärin kuusi päivää viikossa.

– Nyt on ollut niin paljon turnauksia, että ollaan pelattu aina kun ollaan kotona. Treenit alkavat kello 13 aikoihin, jos löytyy silloin jo vastustajaa, ja päättyvät jossain 20–22 maissa. Reissut syö harjoittelua tietenkin.

– Koko ajan kuitenkin meidän peli paranee, mikä tekee hyvää meidän motivaatiolle – jaksaa painaa!

Tavoite on pelata vuoden kovimmassa turnauksessa

Valmentaminen on Kovaselle uusi asia. Vaikka tuloksia on tullut kahdessa kuukaudessa jo hyvin, niin silti parhaita toimintatapoja vielä etsitään.

– Se on nyt ollut sellaista, että katsotaan vähän kaikkia kerrallaan treenien aikana ja yritetään löytää niitä virheitä. Pitäisi keksiä, miten saa seurattua kaikkia viittä, niin vois antaa paremmin palautetta sen suhteen, mitä pitää muuttaa.

Ideoita tulevaisuuden suhteen on jo. Kovasen mukaan nykyinen valmennustyyli on yritys ja erehdys -tyyppistä.

– Pitää kokeilemalla koittaa löytää joku fiksumpi tapa. Esimerkiksi seurata yhtä pelaaja per kierros ja katsoa, miten se toimii. Ihan hyvin kuitenkin menee nykyiselläkin tavalla.

Kovasen luotsaama PENTA on tällä hetkellä listattu maailman 19. parhaaksi joukkueeksi HLTV.org-sivustolla. Tavoite on korkeammalla, vaikka listaa ei niin tarkasti seurata joukkueessa.

– En oikein osaa sanoa mitään siitä meidän sijoituksesta, kun en ole listaa tutkinut oikein, mutta kuulostaa ihan oikeudenmukaiselta tällä hetkellä. Rankingilla ei ole meille sinänsä väliä, mutta joku top16-listasija olisi ihan kova suoritus tänä vuonna.

Loppuun vielä Kovanen kertoo joukkueen ykköstavoitteen olevan tänä vuonna Major-turnauksessa pelaaminen.

Majorit ovat Counter-Strike: Global Offensiven suurimpia, arvostetuimpia ja seuratuimpia turnauksia, joissa pelataan miljoonan dollarin palkintopotista miljoonien katsojien seuratessa otteluita.

PENTA kilpailee tällä hetkellä PGL Krakow Major 2017 -turnauksen loppukarsinnassa Romaniassa. Turnauksen kuudestatoista joukkueesta puolet jatkaa heinäkuun 16. päivä alkavaan miljoonaturnaukseen, joka on kesän ja koko vuoden isoimpia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?