Suomalaiset vuoden tärkeimpään koitokseen – Valmentaja: ”Arpapeliä tämä on jos minulta kysytään”

Julkaistu:

KILPAPELAAMINEN
Counter-Strikea pelaavan PENTA Sports -joukkueen valmentaja Niko ”nasu” Kovanen tavoittelee joukkueensa kanssa Romaniasta paikkaa miljoonan dollarin Major-turnaukseen.
Puolassa järjestetään 16.–23. heinäkuuta yksi vuoden suurimmista Counter-Strike: Global Offensive -turnauksista, kun miljoonan dollarin Major-turnauksessa mestaruudesta kisaa Krakovassa kuusitoista joukkuetta.

Major-turnaukset, joita järjestetään ainoastaan kaksi tai kolme vuodessa, ovat pelin suurimpia ja arvostetuimpia.

Puolet joukkueista on jo tiedossa, ja niistä yksi on Aleksi ”allu” Jallin edustama FaZe Clan, mutta sunnuntaina selviää viimeisetkin osallistujat. Major-karsinta pelataan Romaniassa 29.6.–2.7. ja mukana on kolmen suomalaisen edustama PENTA Sports -joukkue.

PENTAn kokoonpanoa tähdittävät Jesse ”zehN” Linjala sekä Miikka ”suNny” Kemppi. Joukkuetta valmentaa toukokuussa palkattu entinen CS-ammattilainen Niko ”naSu” Kovanen.

– Ihan hyvillä fiiliksillä lähdetään pelaamaan, mutta aika arpapeliä tämä on, jos minulta kysytään, kun kaikki vastustajat arvotaan, kertoo joukkueen harjoituksia Romaniassa seuraava Kovanen puhelimitse Ilta-Sanomille.

Kovanen tarkoittaa arpomisella karsinnoissa käytettävää Swiss-formaattia, jossa otteluparit arvotaan jokaisella kierroksella. Arpominen tapahtuu niin, että saman tuloksen omaavat joukkueet kohtaavat aina toisensa.

– Molemmat CIS-karsinnasta [IVY-maista] päässeet joukkueet [Tengri ja Vega Squadron] ovat aika heittopusseja, ja heidän vastustajansa saavat aika ilmaiset pelit ensimmäisellä kierroksella.

– Formaatti toimisi paremmin jos olisi yksi iso Minor-turnaus, jossa sitten pelattaisiin paikoista Major-karsintaan nykyisten aluekohtaisen Minorien sijaan. Mielestäni nykymuodossa CIS-joukkueet saavat ilmaiset karsintapaikat, sillä ne eivät olisi pärjänneet esimerkiksi Euroopan tai Amerikan Minoreissa.

Kiireinen kuukausi takana – finaalitappio ei jäänyt kirvelemään

Major-karsintaa varten joukkue on pelannut pelejä kotoa, eikä hakenut vauhtia treenileiriltä kuten monet muut karsintajoukkueet. Syy tähän on yksinkertainen: joukkue on ollut reissussa lähes koko viime kuukauden.

– Ennen Minoria [Majoria edeltänyt karsintaturnaus] oltiin kolme viikkoa reissussa putkeen, ja kun sieltä päästiin kotiin niin jo alle viikon päästä lähdettiin tänne. Itse olen ollut tien päällä nyt kuukauden ja kaksi päivää ilman että olen kertaakaan käynyt kotona. Alkaa tämä pikkuhiljaa sulattaa [väsyttää ja turhauttaa] koko tiimiä.

PENTAn peli on Kovasen mielestä tällä hetkellä hyvällä mallilla. Kehitystä tapahtuu ja joukkue treenaa kuusi päivää viikossa.

– Peli on aika samanlaista kuin ennen Minoria. Hyvinä hetkinä se on erittäin hyvää, ja sitten on niitä huonoja hetkiä, jolloin se on ihan täyttä paskaa, kuten Minorin finaali.

Euroopan Minor-turnauksessa PENTA ylsi finaaliin puhtaalla pelillä, mutta voitto jäi saavuttamatta, kun saksalainen BIG-joukkue murskasi suomalaiset lukemin 16–3 ja 16–6.

– Meidän pitäisi pystyä vähän tasaisempaan suorittamiseen. Minoreillakin meillä oli tosi hyviä pelejä – ja sitten se finaali.

– Tuntu ettei kukaan pystynyt edes pelaamaan [kunnolla], että kaikki meni vain pelaamaan sen takia, että päästäisiin pois. Tuntuu, että siinä pelissä ollut enää sellaista samanlaista yrittämistä [kuin muissa peleissä].

Kovanen sanoo totisena, että voitto olisi ollut hieno suoritus, mutta tällä kertaa paukut loppuivat kesken.

– Ihmiset olivat väsyneitä ja minimitavoite oli jo saavutettu. Ei se suoritus mikään katastrofi ollut.

Luvassa pitkiä päiviä ja jännitystä

PENTA kohtaa Major-karsinnassa torstaina päivän toisessa ottelussa amerikkalaisen Optic Gaming -joukkueen. OpTic ei ole Kovaselle kovin tuttu nimi, mutta taustatyöt hoidetaan vielä ennen pelipäivää.

– Tällä hetkellä ei nyt ole vielä hirveästi ässiä hihassa, mutta tässä on vielä hyvin aikaa ennen peliä. Mieluiten oltaisiin pelattu jotain tutumpaa eurooppalaistiimiä vastaan.

Turnausformaatista johtuen PENTA saa tietää perjantain vastustajansa vasta torstai-iltana, kun kaikki avauspäivän ottelut on pelattu. Kovasella on edessä lyhyitä öitä, mikäli pelipäivät venyvät myöhään ja PENTA joutuu pelaamaan ensimmäisten joukossa.

– Siinä vaiheessa kun saadaan vastustaja selville, alan tutkia heidän peliään. Se vie kuitenkin aikaa monta tuntia, mutta enemmän aikaa vie koittaa selittää kaikki vastustajasta opitut asiat vielä omalle tiimille myöhemmin.

PENTA on yleensä ollut jo päivän ensimmäisessä pelissä hyvässä iskussa, joten yhden ottelun päivätahti on Kovasen mieleen.

– Se on ihan hyvä, että pelataan yksi peli päivässä, niin ei ole sellaista tyhjää odottamista. Täällä on kuitenkin harjoittelutilat ja muut, joten silloin kun ei ole pelejä, niin pääsee treenaamaan. En usko, että tulee olemaan vaikeaa.

Kovanen sanoo suoraan, että on tiettyjä joukkueita, joita vastaan he eivät mieluiten pelaisi.

– Jos pitäisi jotain nimetä, niin ei mieluiten kohdattaisi G2:sta, Mousesportsia, Immortalsia tai HellRaisersia. Siellä on kuitenkin paljon huonompiakin joukkueita, kuten Tyloo, Renegades ja venäläisjoukkueet [Tengri ja Vega Squadron], joita vastaan pelattaisiin mieluummin.

Joukkueensa viikonlopun ykköspelaajaksi Kovanen nimeää Kempin, joka on ollut kevään aikana liekeissä useassa turnauksessa.

– Olen kuullut huhuja Miikalta [”suNny” Kemppi], että hän on ajatellut ottaa 35–40 frägiä per peli, kun täällä on lämpöäkin sen verran, naurahtelee Kovanen.

”Loppuvuoden tavoite on päästä pelaamaan Majoriin”

Viikonloppuna ja koko loppuvuonna suomalaiskolmikolla on vain yksi ainoa tavoite – varmistaa paikka Majoriin.

– Jos päästään 3–0-tuloksella jatkoon, niin olisihan se boostia itseluottamukselle. Mutta jos mennään 3–2 rimaa hipoen, niin ei sillä ole sinänsä väliä, kun tavoite on päästä Majoriin.

– Jos ei nyt päästä tähän Majoriin, niin sitten seuraavaan. Meillä on suhteellisen tuore jengi, joka on kehittynyt hyvää vauhtia.

Puolassa Kovasta ei nähdä, kävi viikonloppuna miten tahansa, jo vuosi sitten varatun lomamatkan vuoksi. Kovanen kertoo, että PENTA hakee vauhtia Saksasta, mikäli joukkue jatkaa miljoonaturnaukseen.

– On ollut puhetta, että mentäisiin harjoittelemaan Berliiniin PENTAn pelitalolle. Siitä ei ole ollut puhetta, että joukkue ottaisi Majoriin toisen valmentajan. Eikä kyllä olla varmoja, että olisiko se edes mahdollista sääntöjen vuoksi.

PENTAn kokoonpano:
Kevin "kRYSTAL" Amend (Saksa)
Kevin "HS" Tarn (Viro)
Pawel "innocent" Mocek (Puola)
Jesse "zehN" Linjala (Suomi
Miikka "suNny" Kemppi (Suomi)
Niko "naSu" Kovanen (Suomi) [Valmentaja]


PENTA ensimmäinen ottelu Major-karsinnassa pelataan torstaina 29. kesäkuuta kello 11:30. Vastaan asettuu amerikkalainen OpTic Gaming. Lisätietoa turnauksesta löytää toisesta uutisestamme.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt