Pelijätin ahneus on kostautumassa – menevätkö miljoonat sivu suun?

Overwatch on yksi maailman suosituimmista peleistä tällä hetkellä, mutta kilpapelipuolella kasvua ei ole tapahtunut suurista odotuksista huolimatta. Tuleva miljoonaliiga epäilyttää monia.

Overwatch-ammattilaiset Joonas ”Zappis” Alakurtti (vasemmalla) ja Joona ”Fragi” Laine edustavat Ninjas in Pyjamas -joukkuetta. NiPin tavoite on pelata OW-liigassa – vaikka se edellyttäisi Yhdysvaltoihin muuttamista.

| Päivitetty

Toukokuussa 2016 julkaistu Overwatch on kerännyt vajaassa vuodessa jo yli 30 miljoonaa pelaajaa. Kovista pelaajamääristä huolimatta pelin kilpapeliyhteisö on jämähtänyt pahasti paikoilleen.

Maailmalta löytyy satoja joukkueita, mutta isoja turnauksia on hyvin harvoin: tänä vuonna ei ole järjestetty vielä yhtään isoa kansainvälistä turnausta. Ainoastaan Koreassa ja Kiinassa järjestetään säännöllisesti ammattilaisliigoja, kun Euroopassa ja Amerikassa joukkueet pelaavat pitkälti vain erilaisia nettiturnauksia.

Erikoiseen tilanteeseen on jouduttu monen tapahtuman seurauksena. Pääsyyllinen on kuitenkin Overwatchin kehittäjä ja julkaisija Blizzard, joka ilmoitti viime marraskuussa aloittavansa vuoden 2017 aikana oman ammattilaisliigansa.

Liigasta ei ole missään vaiheessa kuitenkaan kerrottu kunnolla tarkempia tietoja, eikä Blizzard ole kommentoinut eri huhuja tai väitteitä millään tavalla alkuvuoden aikana. Muun muassa näiden seurauksena useat turnausjärjestäjät, sponsorit ja organisaatiot ovat päättäneet sulkea rahahanansa ja odottaa rauhassa lisätietoja liigasta.

Näin OW-liiga esiteltiin marraskuussa

Kostautuuko ahneus?

Overwatch-liigassa joukkueet on sidottu kaupunkeihin ja osallistumisesta pitää maksaa franchising-maksu. Mallia on haettu NFL-liigasta.

Maaliskuussa kalliimpien liigapaikkojen hinnaksi huhuttiin jopa 15 miljoonaa, mutta uusimpien tietojen mukaan Blizzard haluaa liigapaikoista todellisuudessa vielä enemmän.

ESPN:n mukaan Blizzard pyytää liigapaikoista pääosin 20 miljoonaa dollaria, mutta suosituimpien alueiden, kuten New Yorkin ja Los Angelesin, hinnat ovat vielä suuremmat.

Vertauksen vuoksi: maailman suosituimman kilpapelin League of Legendsin ammattilaissarjan joukkueita on myyty tähän asti muutamalla miljoonalla.

Useat isot tekijät epäröivät lähteä mukaan tulevaan OW-liigaan kovien hintapyyntöjen ja erikoisten sopimusehtojen myötä. ESPN:n tietojen mukaan joukkueet eivät pääsisi käsiksi liigan tulolähteisiin ennen vuotta 2022. Myös liigapaikan myymisestä pitäisi tilittää 25 prosenttia Blizzardille.

Erikoisista ehdoista huolimatta liigan ensimmäiset kaksi nimeä ovat kuitenkin jo varmistuneet tunnetun kilpapelitoimittajan Richard Lewisin mukaan.

Lewis kirjoitti alkuviikosta, että ensimmäisinä yhteisymmärrykseen Blizzardin kanssa liigapaikoista pääsivät NFL-joukkueet Miami Dolphins ja New England Patriots. Väitettä ei ole kuitenkaan vahvistettu Blizzardin, Dolphinsin tai Patriotsin taholta.

Lewis myös kirjoitti, että useat perinteiset esports-tekijät eivät ole edes Blizzardin keskusteluissa mukana koskien liigapaikkoja, sillä Blizzard haluaa rahakkaita isoja tekijöitä mukaan liigaan.

Tunnetuista organisaatioista Overwatchin ovat viime aikoina hylänneet muun muassa amerikkalaiset Splyce, compLexity Gaming ja Team SoloMid, jotka ovat perustelleet vetäytymistään muun muassa kilpapelipuolen lähes olemattomalla kasvulla.

Kaikki kolme organisaatiota ovat kertoneet seuraavansa pelin tapahtumia silmä tarkkana, joten paluu hittipelin pariin ei ole poissuljettu.

Näin OW-liiga tulee toimimaan

Blizzard on sanonut, että Overwatch-liigan on tarkoitus alkaa kolmannen neljänneksen aikana. ESPN:n mukaan useat toimijat kuitenkin uskovat, että liiga alkaa vasta viimeisellä neljänneksellä – jos edes silloinkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?