Mallista psykologiksi: Mia elää nyt unelmaansa – ja pitää MM-kultamitalistit ruodussa

Suomenruotsalaisen psykologin Mia Stellbergin yksi asiakkaista on tanskalainen pelijoukkue Astralis, joka nousi Mian kanssa aloitetun yhteistyön myötä maailmanmestareiksi.

Suomalaispsykologi Mia Stellberg työskentelee Counter-Strikea pelaavan Astralis-joukkueen kanssa ahkerasti.

26.3.2017 14:33

29. tammikuuta 2017 tanskalaisjoukkue Astralis juhli Atlantassa Counter-Strike: Global Offensiven maailmanmestaruutta”. Joukkue oli kisannut mestaruudesta useamman kerran aikaisemmin, mutta kerta toisensa jälkeen matka päättyi hermojen pettämiseen.

Kolme kuukautta ennen maailmanmestaruutta joukkue kuului niukasti maailman kahdenkymmenen parhaimman joukkueen joukkoon. Puoli vuotta ennen odotettua mestaruutta joukkue oli lähellä hajota.

Joukkueen kurssin muutti suomenruotsalainen psykologi, syksyllä 40-vuotta täyttävä Mia Stellberg. Sipoossa majaileva Mia palkattiin loppukesästä 2016 etsimään Astralikselle sopiva urheilupsykologi.

Silloin hän ei vielä tiennyt, että hän itse tulisi muovaamaan hajoamisen partaalla olevasta joukkueesta tulevia maailmanmestareita.

Lapsuudenhaaveista totta

Ennen psykologin uraa Mia teki töitä mallina. 16-vuotiaana hän päätyi tutun valokuvaajan kuvattavaksi, jonka otokset päätyivät mallitoimiston pöydälle. Mallitoimisto halusi tavata Mian, joka tapaamisen seurauksena istui pian lentokoneessa matkalla Pariisiin.

Pariisissa mallintyöt pitivät hänet kiireisenä. Mia poseerasi vuosien aikana muun muassa Diorin muotinäytöksissä ja Cosmopolitanissa.

Muutaman vuoden jälkeen hän kuitenkin päätti alkaa toteuttamaan lapsuudenhaavettaan.

– Päätin jo pienenä lapsena, että luen aikuisena psykologiksi tai lääkäriksi. Niihin oli silloin samat pääsykoemateriaalit, joten ikään kuin valmistauduin yksiin ja samoihin kokeisiin, kertoo Mia Ilta-Sanomille.

Mia luki itsensä psykologiksi Helsingin yliopistosta alle kolmessa vuodessa. Mallina toimiminen oli antanut paljon hyviä oppeja uuteen ammattiin.

– Mallin työt olivat matkustusta ja maailmannäkemystä, mikä valmisti hyvin opiskeluihin. Olin tavannut erilaisia ihmisiä ja kulttuureja, niin sitä kautta oppi ymmärtämään erilaisia persoonia.

Mia elää omien sanojensa mukaan nyt unelmaansa. Hänellä on ”maailman paras työ”, jonka jokainen päivä on erilainen.

– Olen siitä valinnasta melkein joka viikko kiitollinen, että luin psykologiksi enkä lääkäriksi. Psykologina olo antaa niin eri mahdollisuudet työn parissa kuin se, että tekisi sitä perusduunia lääkärinä. Kaikki matkustaminen ja monipuolisuus omassa urassa on myös ehdottoman mielenkiintoista.

– Et voi olla missään työssä hyvä, jos se ei ole intohimosi, olet sitten lääkäri, lentokapteeni tai psykologi. Jos en tee omaa työtäni joka päivä isolla sydämellä, niin se vaikuttaa myös valmennettaviini. Se että itse olen joka päivä hyvällä tuulella, että olen optimistinen ja itsevarma, niin se tarttuu myös heihin. Se on tosi tärkeätä kulkea itse edellä!

Mia ja Astralis suuntasivat maaliskuun alussa Puolaan kisaamaan IEM-turnaukseen.

Mallin ura opetti ymmärtämään peliammattilaisia

Mia tekee yhä satunnaisesti mallin töitä, mutta lisäksi hän on laajentanut työkokemustaan myös erityisesti nuorten suosimaan kilpapelaamiseen.

Mian piti alun perin etsiä Astralis-joukkueelle urheilupsykologi, mutta kun sopivaa ei löytynyt, niin päätyi hän itse työskentelemään joukkueen kanssa.

Astralis voitti CS:GO:n maailmanmestaruuden tammikuussa 2017. Atlantasta pelatusta turnauksesta joukkue voitti puoli miljoonaa dollaria.

Mallin urasta on ollut hyötyä erityisesti peliammattilaisten kanssa. Nämä ovat mallien tavoin yleensä nuoria ja paljon poissa kotoa.

– En ole mikään 50-vuotias villatakkitäti, joka ei käsitä tätä heidän maailmaansa. Muistan näitä samoja asioita omasta nuoruudestani, mistä on ollut hirveästi hyötyä.

– Ymmärrän miltä tuntuu olla kahdeksantoista vuotias ja matkustaa 200 päivää vuodessa. Ymmärrän miltä tuntuu, kun on faneja ja ihmisiä jotka haluaa nimmareita, olla enemmän lentokentällä kuin kotona tai tienata paljon rahaa.

Kilpapeliammattilaisen ammatti ei ole tosiaan helpoimmasta päästä. Mian mielestä lajilla on muutamia suuria ongelmia, joita hän haluaakin nyt korjata omalla tavallaan.

– Mielestäni suurin ongelma on se, että kilpapelaajat lopettavat hirveän nuorina, tyyliin 24-vuotiaina, koska he yksinkertaisesti palavat loppuun.

– Systeemi on saada pelaajat voivaan hyvin. Koitan RFRSHin kautta integroida sitä tähän maailmaan.

Mian mielestä on ilmiselvää, että hyvin voiva urheiluja tekee hyviä tuloksia ja hänellä on näin ollen myös pidempi pelaajaura.

– Hyvä pelaaja on äärimmäisen arvokas investointi, jota pitää manageroida hyvin ja ennen kaikkea oikein.

Suomalaispsykologi on pistänytkin Astraliksen pojat koville sen jälkeen, kun hänestä tuli tanskalaislaivan kapteeni. Mia uskoisi uuden elämäntyylin olevan hyväksi muillekin kuin Astralis-pelaajille.

– Olen pistänyt pojat juoksemaan ja salille, kieltänyt redbullit ja hampurilaiset sekä käsken heitä ajoissa nukkumaan. Olen muuttanut koko sen lifestylen, että he voisivat paremmin. Muuten he palavat loppuun liian aikaisin.

”Pojat kunnioittavat minua aivan valtavasti”

Suomalaispsykologi on kiertänyt Astralis-joukkueen kanssa Yhdysvalloissa pelatuissa MM-kisoissa sekä Puolassa, jossa pelattiin maaliskuun alussa todella iso Katowicen turnaus. Molemmista turnauksista Astralis on poistunut mukanaan kirkkain mitali.

Mian mukaan työskentely Astraliksen kanssa ei poikkea kauheasti hänen aikaisemmista työkeikoistaan. Hän muistuttaa, että jokainen pelaaja on yksilö, joten henkilön A:n kanssa käytetyt tavat eivät toimi välttämättä henkilön B:n kanssa.

– Esimerkiksi valmennan dev1cea [Nicolai Reedtz] ihan eri tavalla kuin Kjaerbyeta [Markus Kjærbye]. Se on minun tehtävä olla adapterina siinä välissä. Ei ole sellaista päivää etten oppisi jotain, joten tämä on mahtavin duuni ikinä!

Sipoolainen sanoo suoraan, että hänellä ei ole suosikkiasiakasta. Astralis on kuitenkin nyt jo erottunut muista asiakkaista omalla tavallaan.

– Astralis on joukkueena ehkä lähimpänä sydäntä. He ovat niin ammattimaisia! Tekevät juuri niin eikä melkein kun jotain pyydän.

– Pojat kunnioittavat minua aivan valtavasti ja heillä on ihan törkeä työmoraali.

Tällä hetkellä Mialle suorastaan satelee työtarjouksia, sillä hänen työnsä Astraliksen kanssa on noteerattu myös muiden joukkueiden keskuudessa.

– Voi olla, että lähden laajentamaan CS:n lisäksi myös muihin lajeihin kilpapelaamisen parissa. Saa nähdä miten neuvottelut menee eri osapuolien kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?