Suomalaistutkijat lyttäävät myytin jopa 14 tunnin treenipäivistä – mutta päteekö se sittenkin huippupelaajiin?

Jyväskylän ja Turun yliopistojen suomalaistutkijoiden mukaan liikunta vaikuttaa myönteisesti kilpapelaajien suorituksiin. Myös Prakticum-oppilaitoksessa on huomattu liikunnan olevan hyväksi pelaajille.

Yllätys yllätys: Liikunnan on todettu olevan hyväksi myös kilpapelaajille.

24.2.2017 18:37

Suomalaistutkijat Tuomas Kari Jyväskylän yliopistosta ja Veli-Matti Karhulahti Turun yliopistosta selvittivät paljonko kilpapelaajat käyttävät aikaa liikuntaan.

Tuloksista paljastuu, että huipputason pelaajat harjoittelevat keskimäärin 5,5 tuntia päivässä vuoden jokaisena päivänä, josta noin tunti käytetään fyysiseen harjoitteluun.

On väitetty, että maailmalla kovimmat pelaajat käyttävät harjoitteluun aikaa päivästään jopa 14 tuntia. Tutkijat eivät usko ykköspelaajien käyttävän näin paljon aikaa todellisuudessa pelaamiseen.

– Maailman terävin kärki saattaa hyvinkin käyttää tämän ajan päivittäin e-urheiluun liittyvään toimintaan, mutta oletettavasti osa kyseisestä ajasta sisältää myös tiimipalavereita, videoanalyysia ja pelistrategian pohdintaa, mitä he eivät välttämättä itse lue ”harjoitteluksi”, tutkijat toteavat lehdistötiedotteessa.

Erillistä kuntoiluohjelmaa käytti peräti 82 prosenttia vastaajista. Pääosa vastaajista koki pelaavansa paremmin fyysisen harjoittelun ansiosta.

– Huipputason e-urheilijat ovat myös liikunnallisesti varsin aktiivisia ja myös kokevat liikunnan auttavan heitä suoriutumaan paremmin kilpailuissa. Tämä antaa mielenkiintoisen viestin huipulle pyrkiville pelaajille.

Kaksikko ei näe syytä olla ensisijaisesti huolissaan nuorten pelaamiseen käytettävästä ajasta, jos kaikki muu osa-alueet elämässä ovat kunnossa.

– Tämän sijaan keskittyisimme rakentamaan sellaisia sosiaalisia verkostoja, jotka auttavat kyseisiä nuoria ymmärtämään sekä kunnioittamaan myös lajin asettamia fyysisiä vaatimuksia.

Kritiikkiä Twitterissä

Tutkimuksessa käytetty data kerättiin syyskuun 2015 ja kesäkuun 2015 välisenä aikana yhteensä 115 pelaajalta.

Tutkimusta on kuitenkin arvosteltu esimerkiksi Twitterissä, sillä arvostelijoiden mukaan siinä ei tutkittu todellisia huippupelaajia.

@SEULry Luitteko tutkimuksen? Lasketaanko CS:GO:n LEM "huipputasoksi" (miesten keskuudessa)? #esportsfi— Del (@DelLosSpaniel) February 24, 2017

Jos tviitti ei näy yllä, katso se täältä.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet pelaajat eivät olleet ammattilaispelaajia, mutta heidän tuli kuulua oman pelinsä sisäisen tilastoinnin kärkipäähän.

Esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensivea pelaavien vastaajien tuli olla vähintään Legendary Eagle Masters -tason pelaaja, joka on pelin kolmanneksi korkein taso. Yhteensä niin sanottuja ”rankkeja” on CS:GO:ssa 18.

115 vastaajan joukosta vain 16 vastaajaa yhteensä tienasi vuosittain esportsin parissa vähintään 15 000 dollaria. Yli puolet vastaajista tienasi lajin parissa alle 5000 dollaria vuodessa. Tutkimukseen voi tutustua englanniksi sivustolla utu.fi.

Oppilaitoksella laji lisäsi kiinnostusta liikuntaa ja hyvinvointia kohtaan

Filosofian Maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta tammikuussa valmistunut Mirka Tukia teki Pro Gradu -tutkielmansa ammattioppilaitos Prakticumin tarjoamasta eUrheilulinjasta.

Tutkielman tavoite oli selvittää, että kuinka Prakticumin 21 eUrheilu-kurssin opiskelijaa ovat kokeneet kurssin sisällön vaikuttaneen heidän hyvinvointiinsa ja elämäntapoihin.

Tuloksissa oli kaksi ryhmää: Opiskelijat jotka kokivat hyötyneensä kurssista ja he jotka eivät kokeneet. Molemmissa ryhmissä pelaaminen oli vähentynyt kurssin myötä, mutta samalla he huomasivat terveellisten elämäntapojen olevan tärkeässä osassa menestymisen kannalta.

Prakticumin oppilaita Assembly Winter 2017 -tapahtumassa helmikuun alussa.

Prakticumin kurssiin kuului kerran viikossa tapahtuva salitreeni, jonka myötä opiskelijat olivat myös alkaneet liikkua enemmän. Suurin osa kurssin opiskelijoista koki terveelliset elämäntavat osana kilpapelaamista.

– Tavoitteenamme oli alusta alkaen näyttää opiskelijoillemme, että sinusta voi tulla parempi pelaaja olemalla fyysisesti hyvässä kunnossa, joten tietysti tämä vahvistus on tervetullut. Mutta iloisin olen varmasti niiden opiskelijoiden puolesta, joilla on nyt uudelleen löytynyt innostus urheilemista kohtaan yleisesti, kommentoi Prakticumin urheilukoordinaattori Björn ”Nalle” Nylund lehdistötiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?