Miltä kuulostaa pelaaminen koulussa? Helsinkiläiskoulun vararehtori: ”Varmasti tulee yleistymään”

Assembly Winter 2017 -tapahtumassa omalla pisteellä oli mukana myös ruotsinkielinen ammattioppilaitos Prakticum, joka on ottanut kilpapelaamisen mukaan koulunsa opetustarjontaan.

Karl-Erik Nylund on Prakticumin Helsingin oppilaitoksen vararehtori. Jens Brännback opettaa koulussa pelituotantoa.

4.2.2017 16:48

Prakticum aloitti vuonna 2015 tarjoamaan oppilailleen kilpapelaamiseen keskittyvää valinnaiskurssia Porvoossa. Nykyisin esportsia eli kilpapelaamista opiskelee muiden opintojen ohella 45 oppilasta Porvoossa ja Helsingissä.

Helsingin oppilaitoksen vararehtorin Karl-Erik Nylundin mukaan idea erikoiseen kurssiin syntyi Porvoon toimipisteellä.

– Kaikki alkoi Porvoon osastolta, jossa tarvittiin vapaavalintaisia kursseja. Keksittiin sitten oppilaiden kanssa tällaiset pelaamiseen keskittyvät tunnit, kertoo Nylund Ilta-Sanomille Assemblyilla.

Tunneilla keskitytään pääasiassa pelaajien eli oppilaiden hyvinvointiin.

– On tärkeää nukkua, syödä ja treenata tarpeeksi [fyysisesti], että jaksaa pelata.

Oppilaitoksella on huomattu kilpapelaamisen olevan hyvin samankaltainen perinteisen urheilun kanssa.

– Pitää olla hyvä kondis, jos jotain tekee, ja pitää tulla toimeen tiimissä. Samoja asioita kuin jos pelaisi jääkiekkoa tai jalkapalloa esimerkiksi.

Erikoisiin lajiin ollaan tutustuttu suomalaisten ammattilaisten kanssa, mutta myös koululla on tehty kovasti töitä tuntien eteen.

– Ollaan Suomessa vähän etunenässä tällä alueella, niin ollaan jouduttu itsekin keksimään asioita. Mutta kyllä tässä on ollut ammattilaisiakin mukana.

Nylund uskoo myös muiden oppilaitosten huomaavan pelaamisen olevan hyödyllistä opetuksessa seuraavien vuosien aikana.

– Kyllä pelaaminen varmasti tulee yleistymään kouluissa. Opetus tapahtuu paljon enemmän pelien kautta jatkossa.

Prakticumin seuraava iso juttu kilpapeliopetuksen kannalta on huhtikuun aikana Helsingin oppilaitoksella järjestettävä Pohjoismaiden välinen CS-turnaus, jota myös Yle tulee näyttämään kanaviltaan.

”Treeneistä sovitaan koulun jälkeen”

Yksi Prakticumin pelitarjontaa hyödyntävä on League of Legendsiä pelaava Christina ”Zora” Sontag.

– Olen aina tykännyt pelata ja se on aina ollut tosi hauskaa. Kun tuli mahdollisuus valita e-urheilu koulussa, niin ajattelin että miksei, kun se vaikutti tosi hauskalta, kertoo Sontag IS:lle.

Prakticum on Assemblyilla kahden Counter-Strike-joukkueen ja yhden League of Legends -joukkueen voimin, johon Christina kuuluu. Hänen mukaan joukkueisiin päätyy pitkälti omien pelimieltymysten mukaan.

– Se on aikalailla sitä, että mitä pelejä kukakin tykkää pelata. Katsotaan millainen tyyppi on ja pystyykö pelata esimerkiksi tiimissä muiden kanssa.

Joukkueen harjoittelu tapahtuu pääasiassa omalla ajalla kotoa.

– Treeneistä sovitaan koulun jälkeen, joskus ennakkoon ja joskus spontaanisti. Ensin treenataan ja sitten mietitään mitä voisi tehdä jatkossa paremmin.

Mitä tunneilta on jäänyt sitten käteen loppupeleissä?

– Että miten kommunikoidaan joukkueen sisällä, pelillisiä teknisiä asioita, pelialaa ja -bisnestä.

Prakticumin League of Legends -joukkue Assemblyilla. Vasemmalta oikealle kuvassa: Jan-Gäran ”Sneaky” Nyholm, Christina ”Zora” Sontag, Frans ”MeKingNaNe” Wrede, Richard ”Hue Thanh” Luu, Edward ”Haeredon” Söderström.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?