Peliharrastaja Anssi loi itselleen ammatin – ”Joulukuun tulot hyväntekeväisyyteen”

Anssi Huovinen tienaa tällä hetkellä mukavia summia suorilla pelilähetyksillään. Nyt hän on tekemässä harrastuksestaan päivätyön.

Anssi Huovinen pyrkii tienaamaan elantonsa pian suorana tehtävistä pelilähetyksistä.

4.2.2017 0:26 | Päivitetty 4.2.2017 12:01

Amazonin omistama Twitch.tv-sivusto on pelaajien suosima suoratoistopalvelu, jonka suurimmat nimet keräävät kymmeniä tuhansia katsojia suorilla pelilähetyksillään.

Oulussa asuva Anssi Huovinen on yksi harvoista suomalaisista, joka tienaa sivustolta nelinumeroisen summan kuukausittain. Kahden lapsen isälle striimaaminen on ollut toistaiseksi kannattava harrastus, mutta pian tilanne muuttuu.

– Tarkoittaa käytännössä sitä, että pyrin jättämään päivätyöni myyjänä ja hommaan jatkossa elantoni itselleni ja perheelleni harrastuksellani, eli striimaamisella omalla persoonallani, kertoo Anssi Ilta-Sanomille Assembly-tapahtumassa.

Suurin muutos tulevassa ammatinvaihdossa tulee olemaan striimaamiseen käytettävä aika. Anssi ei vielä tiedä, kuinka paljon viikosta hän tulee jatkossa käyttämään uuteen ammattiin.

– Hyvä kysymys jota olen itsekin miettinyt pitkään. Tässä tulee vastaan varmaan mun nainen eli yhdessä suunnitellaan niin sanotusti aikataulusta, eikä mennä jatkossa enää niin fiiliksen mukaan aikataulujen osalta. Varmaan useampana päivänä tulee jatkossa striimailtua.

42 000 henkilöä on ottanut seurantaan oululaisen Twitch-kanavan Pyroelementalistin, jossa pelataan tällä hetkellä usein miten Counter-Striken lisäksi H1Z1-peliä.

Anssin noin 3–4 tuntia kestäviä lähetyksiä seuraa joka kerta noin 500–1000 katsojaa samanaikaisesti.

– Sanotaanko nyt näin, että hetkittäisillä katsojamäärillä ei ole niin paljon väliä loppupeleissä. Ne 500–700 lojaalia katsojaa on tärkeämpi kun satunnaiset 1 000–1 200. Mulle on tärkeää, että striimaus pysyy hauskanpitona, eikä kalastella niin paljoa niitä katsojia. Vaan antaa heidän itse tulla jos on tullakseen.

Rankinta striimaamisessa on 26-vuotiaan mielestä hänen oma persoonansa.

– Aikaisemmin ei ole ollut mitään haastavaa, kun olen voinut olla vapaamielinen ja muuta. Mutta nyt isomman yleisön seurauksena isoin haaste on se, että joudun kontrolloimaan omia sanomisiani ja persoonaa.

– Tällä tarkoitan siis sitä, että osa katsojista ei ajattele itse sitä asiaa mitä saatan sanoa. Se voi vaikuttaa negatiivisesti lähetyksiä katsoviin nuoriin, joten pitää koittaa olla päästämättä suusta sitä kaikkea mitä sylki suuhun tuo.

Huovisen lähetyksiä seuraa sadat suomalaisnuoret lähes päivittäin. Kuukaudessa lähetykset keräävät jopa puoli miljoonaa näyttökertaa.

Youtuben tavoin Twitch.tv-striimaajien tulot muodostuvat monesta eri tulolähteestä.

– Tulot muodostuu Twitch-tilauksista [katsojat maksavat vapaaehtoisesti kuukausittaisen kiinteän korvauksen kanavalle ja saavat siitä pieniä etuuksia], mainostuloista, lahjoituksista ja yhteistyökumppaneista, jotka maksavat ruutu- ja somenäkyvyydestä. Lahjoitusjuttuja pitää vielä selvitellä enemmän ennen kun lähden mukaan yritysmaailmaan.

Lahjoitti kuukauden striimitulot hyväntekeväisyyteen

Joulukuu oli erikoinen Anssille: hän päätti lahjoittaa koko kuukauden striimaamisesta tulevat tulot hyväntekeväisyyteen.

– Halusin saavuttaa 500 Twitch-tilaajan rajan joulukuussa. Kun se tuli täyteen huomattavasti nopeammin kuin odotin, niin Joona ”natu” Leppänen sitten ehdotti Twitterissä, että lahjoittaisin kuukauden tulot hyväntekeväisyyteen. Lahjoitin sitten 1 200 euroa kotimaan Pelastakaa Lapset Ry:lle.

Youtubessa Anssilla on yhteensä 40 000 tilaajaa kahdella kanavallaan. Oululainen ei usko Youtuben jäävän Twitchin jalkoihin vielä hetkeen – jos koskaan.

– Striimaaminen ei koskaan mene Youtubesta suoraan ohi. Youtube-materiaali ”kestää” pidempään [useita katselukertoja], kun taas Twitch on reaaliaikaista viihdettä.

– Youtube on vähän niin kuin Salatut Elämät [aina suosittu] ja Twitch on taas enemmänkin joku tosi-tv-reality [suosio vaihtelee]. En jotenkin näe sitä mahdolliseksi, että Twitch ohittaisi Youtuben suosiossa.

Anssi on Assembly Winter 2017 -tapahtumassa osa Ilta-Sanomien Streamcornerin ohjelmaa. Hänen pelilähetyksiin voi tutusta osoitteessa twitch.tv/pyroelementalist.

Muokattu 4.2. klo 2.50: Tarkennettu Anssin kommentteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?