Esports

Suomen pelipiireissä muhii uhkapeliskandaali – poliisihallitus tutkii sponsoridiilejä

Julkaistu:

KILPAPELAAMINEN
Kaksi suomalaista kilpapelijoukkuetta on poliisihallituksen selvityksessä kyseenalaisista yhteistyökuviosta ulkomaisen vedonlyöntisivuston kanssa. Tapaus on samankaltainen kuin jääkiekkoseura Jokereiden sponsorikohu vuosina 2014–15.
Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) lähestyi viime viikonloppuna jäseniään jäsenkirjeellä koskien poliisihallituksen viime vuonna aloittamia selvityksiä Suomen kilpapeliyhteisössä mukana oleviin ulkomaisiin vedonlyöntisivustoihin.

Liiton hallituksen jäsenen pyynnöstä poliisihallitus on tutkinut syksyllä Counter-Strike: Global Offensive -joukkue iGame.comin sponsorikuviota, jossa joukkue on nimetty ulkomaisen vedonlyöntisivuston mukaan. Suomessa pelatessaan joukkue käyttää nimeä LGR.

Suomen arpajaislain mukaan ainoastaan Veikkauksella, jonka nimen alle vuodenvaihteessa yhdistyivät Fintoto ja Raha-automaattiyhdistys, on yksinoikeus järjestää ja markkinoida rahapelitoimintaa Suomen rajojen sisäpuolella.

Kyse ei ole ensimmäisestä tapauksesta. Aikaisemmin liitto on pyytänyt selvitystä ENCE eSports -organisaation keväällä aloittamaan Nordicbet-yhteistyökuvioon sekä eurheilu.com-sivuston räikeään banneri- ja linkkimainontaan.

Liiton puheenjohtajan Joonas Kapiaisen jäsenille lähettämän kirjeen sisältämät poliisihallituksen vastaukset koskevat erityisesti liiton jäseninä toimivia tapahtumajärjestäjiä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Näin poliisihallitus kommentoi iGamen tapausta

Poliisihallitus kommentoi muun muassa, että tapahtumajärjestäjät ovat vastuussa siitä, että heidän tapahtumissaan noudatetaan lakia. Näin ollen ulkomaisia rahapelisivustoja ei saa näkyä tapahtumassa esimerkiksi joukkueen nimessä, pelipaidoissa, pelaajien nimimerkeissä tai millään muullakaan tavalla.

Poliisihallituksen mielestä iGame-joukkue on ottanut tietoisen riskin nimeämällä joukkueensa ulkomaisen vedonlyöntisivuston mukaan, mikä tekee joukkueen kilpailemisen Suomessa kyseenalaiseksi.

Poliisihallituksen vastauksien perusteella iGamen nimenvaihto suomalaisturnauksiin osallistumisen ajaksi ei muuta mitään, sillä käytännössä menettelyllä ”sanoma piilotetaan jonkin toisen nimen tai termin alle”.

Poliisihallitus voi reagoida lainvastaiseen markkinointiin nopeastikin asettamalla uhkasakon, kuten se teki Jokereiden kanssa vuonna 2015.

IGame ei halunnut kommentoida asiaa Ilta-Sanomille.

”Lakia rikkovat tahot eivät osallistu kilpailuihin”

IS otti yhteyttä SEULin puheenjohtajaan Joonas Kapiaiseen, joka kertoi liiton ottavan kantaa asian lainvastaisuuteen eikä hyväksy lakia rikkovien tahojen osallistumista kilpailuihin.

– Liitolla ei ole muuta toimivaltaa asiassa kuin että haluamme kotimaisten e-urheilutoimijoiden toimivan Suomen lakien mukaan, Kapiainen sanoo.

SEUL on pyytänyt poliisihallitukselta ohjeistusta, kuinka toimia jatkossa vastaavissa tapauksissa.

– Voimme rajoittaa siinä mielessä joukkueiden osallistumista turnauksiin, että pyydämme turnausjärjestäjää ottamaan kantaa asiaan. He ovat loppupeleissä vastuussa siitä, että mainostaako joku laittomasti heidän turnauksessaan.

Kapiainen kertoo liiton käsittelevän asiaa, jos joku liiton jäsenistä ei suostu sulkemaan laittomasti mainostavaa joukkuetta pois turnauksesta. SM-kilpailujen yhteydessä liitto voi pyytää operaattoria estämään joukkueen osallistumisen turnaukseen.

– Liiton tehtävä on saattaa turnausjärjestäjän tietoon laiton toiminta, mutta liitto ei ole sellainen taho joka voisi kieltää joukkueen osallistumisen suoraan. Tarvittaessa olemme yhteydessä poliisihallitukseen, mutta yleensä turnausjärjestäjien kanssa tällaisista asioista tulee keskusteltua etukäteen.

Liitto on syksyllä 2015 kommentoinut ulkomaisten vedonlyöntisivustojen osallistumista suomalaiseen kilpapelitoimintaan tiedotteella, jonka julkaisun jälkeen Team Menace.fi- ja RCTIC eSports -organisaatiot lopettivat Ylen mukaan yhteistyökuvionsa välittömästi.

Kapiainen kertoo Menacen ja RCTICin tehneen silloin muun muassa suomen kielellä tai bannerimainonnalla ulkomaisten toimijoiden kanssa yhteistyötä. Kumpikaan toimija ei ollut liiton jäsen, mutta ENCEn kohdalla tilanne on toinen.

IS:n selvityksen mukaan ENCE on keskustellut yhteistyökuviostaan poliisihallituksen kanssa. Keskustelujen myötä joukkue on vähentänyt sanomansa kohdistamista erityisesti suomalaisille ja lakanneet mainostamasta verkkosivuillaan tai sosiaalisessa mediassa uhkapelejä.

ENCE näkee yhteistyökuvionsa olevan laillinen

ENCE ilmoitti aprillipäivänä 2016 aloittavansa yhteistyön Jokereiden yhteistyökumppanina aikaisemmin toimineen Nordicbetin kanssa. Yhteistyön aloittamisen jälkeen ENCE ja Nordicbet ovat järjestäneet useita yhteisiä kilpailuja, joista on voinut voittaa muun muassa turnausmatkan Saksaan ENCE-pelaajien kanssa.

ENCE on huhtikuussa julkaisemassaan vastineessa perustellut yhteistyön laillisuutta sillä, että se on suomalainen joukkue, joka toimii globaalisti päämarkkina-alueen ollessa Eurooppa. Joukkueen seuraajat tulevat pääosin Suomen ulkopuolelta, minkä myötä Nordicbetin palveluiden mainostus ENCEn kautta ei kohdistu suomalaisiin. Suomessa kilpaillessaan ENCEn joukkueen pelipaidoissa tai pelaajien nimimerkkien perässä ei ole viittauksia Nordicbetiin.


ENCEn toimitusjohtaja Petri Hämälä kertoi IS:lle, että organisaatio käy aktiivista vuoropuhelua poliisihallituksen kanssa ja pyrkii noudattamaan Suomen lakia tarkasti.

– Jos me teemme suomalaisille sisältöä, niin se ei sisällä Nordicbetiä. Tietenkin suomalaiset voivat katsoa sisältöä, joka on tehty kansainväliselle yleisölle, mutta sille me emme voi mitään.

Hämälä myöntää yhden ylilyönnin. Organisaatio järjesti viime vuoden toukokuussa kilpailun, johon osallistumisen edellytys oli Nordicbetissä pelaaminen ja asiasta tviittaaminen. Palkintona oli paikkoja VIP-aitioon JVG:n konserttiin Hartwall-areenalla Helsingissä.

Hämälän mukaan kilpailua ei ollut rajoitettu suomalaisiin osallistujiin, ja palkinnon tarkoitus oli päästä viettämään aikaa ENCEn huippupelaajien kanssa.

Mikäli ENCEn ja Nordicbetin yhteistyö päättyisi, niin näkyisi se suoraan ENCEn toiminnassa.

– Kyllähän se iso kolaus olisi meidän budjetille. Ovat kuitenkin yksi meidän pääyhteistyökumppaneista, Hämälä sanoo.

Samankaltaisuuksia Jokerit/Nordicbet -tapauksen kanssa

Suomen tunnetuin yhteistyökuvio ulkomaisen vedonlyöntitoimijan kanssa oli jääkiekkoseura Jokereiden kesällä 2014 aloittama yhteistyö Nordicbetin kanssa.

Tapaus oli vahvasti esillä mediassa. Syksyllä 2014 Jokerit peitteli logoja Suomessa niin sanotuilla ”No Logo / No Team” -tarroilla, joiden väritys ja fonttivalinnat olivat lähes yksi yhteen Nordicbetin logon ja värimaailman kanssa.

Poliisihallitus puuttui asiaan helmikuussa 2015 asettamalla Jokereille 100 000 euron uhkasakon. Kuvio päättyi lopulta joukkueen vetäytymiseen, minkä jälkeen seura aloitti muutamaa kuukautta myöhemmin yhteistyön monopoliasemassa olevan Veikkauksen kanssa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksi Vantaan ketjukolarissa loukkaantuneista lapsista kuoli

  2. 2

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  3. 3

   Sininen massa vyöryy yli koko Suomen – katso animaatiovideo syksyn ensimmäisen lumimyrskyn saapumisesta

  4. 4

   Äidin ja teinityttären bikinikuva hämmentää – 46-vuotiasta kaunotarta luullaan tyttärensä siskoksi: arvaatko kumpi on kumpi?

  5. 5

   Nämä ammattilaiset revitään nyt käsistä – katso oman alueesi tilanne

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Katso kartta: Lapin meteoriitti putosi Vätsärin erämaahan – jopa kymmeniä kiloja kappaleita maastossa

  8. 8

   Orpo arvostelee Meri-Lapin sote-palvelujen jättiulkoistusta: ”Tämä ei ole oikea tie”

  9. 9

   Kituutatko itsesi lihavaksi? 5 tehokasta tapaa aktivoida aineenvaihduntaa

  10. 10

   Iso myräkkä tulossa: lunta jopa 30 senttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  2. 2

   Puhutko ”tätikieltä”? Vastaa 16 kysymykseen ja testaa, mitä sanavarastosi paljastaa iästäsi

  3. 3

   Seitsemän loukkaantunut vakavassa liikenneonnettomuudessa Vantaalla

  4. 4

   Erika Vikman julkaisi hupaisan kuvan – kuittailee Dannylle: ”Sorry Lipsanen”

  5. 5

   6 mekkoa, joihin ei kannata pukeutua oikeassa elämässä mihinkään tilaisuuteen

  6. 6

   Hyväksikäyttöä ja aliravitsemusta: Loikkari kertoo naissotilaiden kokemista kauhuista Pohjois-Korean armeijassa

  7. 7

   2 pitkää avioliittoa sai järkyttävän lopun peräkkäisinä päivinä: ”Anni ei varmasti sanonut mitään minulle pahasti”

  8. 8

   Syyte 10-vuotiaan tytön raiskauksesta hylättiin hovioikeudessa – uhrin vastustelusta ei ollut näyttöä

  9. 9

   Iso myräkkä tulossa: lunta jopa 30 senttiä

  10. 10

   Kansanedustaja Antti Lindtman, 35, ja Kaija Stormbom, 54, saivat vauvan – tyttö tuli!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. 6

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  10. 10

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksi Vantaan ketjukolarissa loukkaantuneista lapsista kuoli

  2. 2

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  3. 3

   Sininen massa vyöryy yli koko Suomen – katso animaatiovideo syksyn ensimmäisen lumimyrskyn saapumisesta

  4. 4

   Äidin ja teinityttären bikinikuva hämmentää – 46-vuotiasta kaunotarta luullaan tyttärensä siskoksi: arvaatko kumpi on kumpi?

  5. 5

   Nämä ammattilaiset revitään nyt käsistä – katso oman alueesi tilanne

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  2. 2

   Puhutko ”tätikieltä”? Vastaa 16 kysymykseen ja testaa, mitä sanavarastosi paljastaa iästäsi

  3. 3

   Seitsemän loukkaantunut vakavassa liikenneonnettomuudessa Vantaalla

  4. 4

   Erika Vikman julkaisi hupaisan kuvan – kuittailee Dannylle: ”Sorry Lipsanen”

  5. 5

   6 mekkoa, joihin ei kannata pukeutua oikeassa elämässä mihinkään tilaisuuteen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. Näytä lisää