Ei enää nörttien puuhaa: Iso liuta julkkiksia hurahtanut kilpapelaamiseen

Kilpapelaaminen on alkanut kiinnostaa useita entisiä urheilijoita, kovia bisnesmiehiä sekä urheiluseuroja viimeisen vuoden aikana.

League of Legends -kisat vetävät tuhansia maksavia katsojia areenoille. Ei ihme että Mark Cuban ja Ashton Kutcher haluavat oman palansa kakusta.

25.12.2016 16:30

Kilpapelaaminen on nykypäivänä satojen miljoonien bisnes. Newzoo-sivuston ennusteen mukaan lajista tulee miljardibisnes vuoteen 2019 mennessä.

Ei ihme siis, että laji kiinnostaa myös urheiluseuroja ja niiden takana olevia rikkaita omistajia, entisiä huippu-urheilijoita sekä myös Hollywoodia.

Ilta-Sanomat listasi suurimpia kilpapelaamisesta kiinnostuneita nimiä ja tahoja.

Bisnesmiehet: tv-tähti ja Venäjän kolmanneksi rikkain mies

Leijonan Luola (The Shark Tank) -tv-sarjan vakiokasvo ja NBA-joukkueen Dallas Mavericksin omistaja Mark Cuban on yksi Unikrn-vedonlyöntiyhtiön sijoittajista. League of Legends -näytösotteluun viime vuonna osallistunut Cuban on ollut kovasti kiinnostunut lajista, mutta on myös todennut Mashablen mukaan että ei halua omistaa omaa joukkuetta ainakaan tällä hetkellä.

Myös tv- ja elokuvatähti Ashton Kutcher on sijoittanut Unikrniin.

Milwaukee Bucks -koripallojoukkueen omistaja Wesley Edens on myös Cubanin tavoin kiinnostunut kilpapelaamisesta ja erityisesti League of Legendsistä. ESPN:n mukaan Edens on ostamassa Cloud9-organisaation sisarjoukkuetta, jota tulisi johtamaan hänen poikansa, kertoo dotesports.com.

Urheiluseurojen taustapirujen lisäksi lajista ovat kiinnostuneet esimerkiksi venäjän rikkaimpiin lukeutuva Alisher Usmanov, joka on sijoittanut sata miljoonaa dollaria venäläiseen Virtus.pro-organisaatioon. Tanskalainen sijoitusnero Nikolaj Nyholm puolestaan on uuden yrityksensä RFRSH Entertainmentin kautta sijoittamassa lähes 30 miljoonaa euroa seuraavien muutaman vuoden aikana kilpapelaamiseen Pohjoismaissa.

Entiset urheilijat: Koripalloilijat ensimmäisenä liikenteessä

Koripallopelaajat ovat innostuneet urheilijoista parhaiten kilpapelaamisesta. Tunnetuimpia sijoittajia ovat entiset koripalloilijat Shaquille O'Neal, Earvin ”Magic” Johnson Jr. sekä Rick Fox.

Yhdysvaltalainen NRG eSports -organisaatio on yksi onnekkaimmista tahoista kilpapelaamisen parissa, sillä joukkueeseen on sijoittanut nelinkertaisen NBA-mestarin Shaqin lisäksi baseball-pelaajat Alex Rodriguez ja Jimmy Rollins.

Rick Foxille pelkkä sijoittaminen ei riittänyt: Hän osti oman LoL-joukkueensa miljoonalla dollarilla ja nimesi sen oman sukunimensä mukaan Echo Foxiksi. Kilpapelaamisen Rick tutustui poikansa Kylen kautta, jonka kanssa hän nyt johtaa omaa joukkuettaan.

League of Legendsin MM-kisat kiinnostavat tuhansia katsojia

80-luvulla viidesti NBA-mestaruutta juhlinut Magic Johnson hyppäsi mukaan kelkkaan hieman muita jäljessä: Johnson on yksi Team Liquid -organisaation omistajista. Liquid myi yli puolet osakkeistaan syksyn aikana AXiomatic-yritykselle, jossa on Johnsonin lisäksi mukana Golden State Warriors- ja Washington Wizards -koripallojoukkueiden osaomistajia.

Boston Celtics -koripalloseuran pelaaja Jonas Jerebko on myös Foxin tavoin ostanut oman joukkueen. Jerebko omistaa Renegades-organisaation, joka tunnetaan parhaiten australialaisesta Counter-Strike-joukkueesta. Siirryttyään omistajaksi on Jerebko siirtänyt CS-joukkueensa Australista Detroitiin.

Urheiluseurat: Jalkapalloseurat etunenässä

Urheiluseuroista kilpapelaamiseen ovat laajentaneet jo muun muassa FC Schalke 04, Paris Saint-Germain sekä Philadelphia 76ers.

Jalkapallojoukkueet Schalke ja PSG ovat molemmat ostaneet League of Legends -joukkueet sekä kiinnittäneet FIFA-pelaajia kuluneen vuoden aikana. Schalken ostama joukkue putosi pelin ykkösliigasta avauskauden päätteeksi, kun taas PSG osti suoraan toiseksi korkeimman sarjatason joukkueen. Keväällä molemmat seurat hakevat joukkueillaan paikkaa ykkösliigasta.

Koripalloseura Philadelphia 76ers teki kuitenkin kovimman pelisiirron tänä vuonna urheiluseuroista: Joukkue osti Team Dignitas- ja Apex-organisaatiot, jotka yhdistyivät Team Dignitasin nimen alle. Kaupan myötä Sixersista tuli ensimmäinen amerikkalainen urheiluseura joka omistaa esports-joukkueen. Kauppasumman oli huhujen mukaan yli viisi miljoonaa dollaria.

Lisäksi pelaajia ovat kiinnittäneet muun muassa eurooppalaiset jalkapalloseurat Ajax, Manchester City, West Ham, Valencia ja Besiktas, joilta kaikilta löytyy FIFA-pelaajia.

Uusin tulokas listaan on näillä näkymin FC Kööpenhamina, jonka on uutisoitu kiinnittävän CS- ja LoL-joukkueiden lisäksi FIFA-pelaajia.

Hollywood: Muusikkoja ja leffatähtiä

Myös Hollywoodissa on noteerattu esportsin kasvu Yhdysvalloissa ja maailmalla.

Suomessakin vieraillut EDM-artisti Steve Aoki on yksi Rogue-organisaation omistajista, minkä riveistä löytyy muun muassa Overwatch- ja CS-joukkue. Dj-tähti on kova pelaamaan itsekin, sillä Aokin pelisessioita voi seurata satunnaisesti Twitch.tv-sivustolla.

Konkarikoomikko Will Ferrell on myös tutustunut kilpapelaamiseen: Hän tähdittää tulevaa esports-komediaa.

Counter-Strike on yksi suosituimmista kilpapeleistä

Yhdysvaltalaisen Immortals-joukkueen sijoittajia ovat muun muassa Machinima-yhtiön puheenjohtaja Allen Debevoise, Memphis Grizzlies -koripallojoukkueen osaomistaja Steve Kaplan – joka on yksi Immortalsin suurimmista omistajista – sekä Linkin Park -yhtyeen sijoitusyhtiö Machine Shop Ventures. Toisin sanoen Linkin Parkin miehet osaomistavat oman kilpapelijoukkueen.

HIFK on ykköstekijä Suomessa - mitä suunnittelee Valavuori?

Suomessa kilpapelaamisen ykköstekijä on toistaiseksi ollut perinteinen urheiluseura HIFK, joka esitteli oman kilpapelijoukkueensa marraskuun alussa DigiExpo-tapahtumassa. Overwatch-peliä pelaava kuusihenkinen joukkue on treenannut loppuvuoden kaikessa rauhassa ja ensi vuonna tarkoitus on räjäyttää potti.

HIFK:n lisäksi amerikkalaisen jalkapallon seura Tampere Saints on ilmoittanut aikeistaan laajentaa kilpapelaamiseen.

Yksi kiinnostava nimi Suomessa on tällä hetkellä urheilu- ja mediapersoona Aleksi Valavuori, joka on urallaan ollut mukana monessakin eri projektissa. Huhujen mukaan Valavuori olisi myös kiinnostunut kilpapelaamisesta, mutta toistaiseksi on epäselvää, millä tavalla hän lähtisi lajiin mukaan. Kilpapelimaailmaan hän on tutustunut ainakin Ylen lähetyksien kautta.

Suomen koripallomaajoukkueesta tuttu ja muun muassa Italiassa ja Saksassa urallaan pelannut kolminkertainen Suomen mestari Kimmo Muurinen on myös tunnustautunut kovaksi esports-faniksi. Valavuoren kanssa Suomen mestaruuden vuonna 2013 voittanut Muurinen on niin ikään seurannut Ylen lähetyksiä.

Ilta-Sanomien esports-uutisointia voi seurata myös Twitterissä ja Facebookissa!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?