5 suurta muutosta – näin kilpapelaamisen ykkösliiga muuttuu

League of Legendsin ja koko kilpapelaamisen ykkösliigana pidetty League Championship Series -liiga kokee suuria muutoksia tammikuussa alkavalle kevätkaudelle.

League of Legendsin kilpapelipuolella rahaa liikkuu miljoonittain.

16.12.2016 18:31

Pelinkehittäjä Riot Gamesin League of Legends on yksi maailman suurimmista peleistä. Yhtiön mukaan peliä pelaa yli 100 miljoonaa ihmistä joka kuukausi.

LoLin MM-kisat jättävät taakseen suosiossa muun muassa NHL-finaalit. Pelin ykkösliiga League Championship Series on iso juttu Amerikassa ja Euroopassa, jossa joukkueita omistavat bisnesmiehet ja urheiluseurat.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävän LCS-liigan ensi vuoden muutokset on nyt esitelty Riot Gamesin kotisivuilla.

IS listasi tulevan LCS-kauden viisi suurinta muutosta

1) Enemmän rahaa joukkueille

Molempien alueiden palkintopotit on tuplattu, minkä myötä kevätkaudelle pelataan 200 000 dollarin ja euron palkintopoteista.

Jokainen joukkue saa jatkossa myös kevät- ja kesäkaudella vähintään 50 000 dollarin korvauksen pelin sisäisistä myynneistä.

2) Uusi formaatti Euroopassa

Euroopan liigassa joukkueet jaetaan jatkossa kahteen viiden joukkueen lohkoon. Lohkot päätetään niin sanotulla snake draft -menetelmällä, jossa parhaiten pärjänneet joukkueet saavat päättää muita enemmän, miten lohkot jaotellaan.

Joukkueet kohtaavat oman lohkonsa joukkueet kaksi kertaa kauden aikana paras kolmesta -sarjassa. Toisen lohkon joukkueita vastaan pelataan kauden puolivälissä kerran paras kolmesta -sarjat, minkä myötä jokainen joukkue pelaa runkosarjan aikana yhteensä 13 sarjaottelua.

Pudotuspeleihin jatkavat molempien lohkojen kolme parasta joukkuetta. Lohkovoittajat ansaitsevat suorituksistaan suorat välieräpaikat.

Euroopan liigaa pelataan jatkossa torstaista lauantaihin, kun aikaisemmin pelipäivät olivat torstai ja perjantai. Kauden aikana pelataan jatkossa myös muutaman kerran sunnuntaiotteluita.

Näin valitaan Euroopan liigan lohkot.

3) Uusi karsintaformaatti molemmilla alueilla

Aikaisemmin LCS-liigaa on pelattu kymmenen joukkueen runkosarjana, jossa kolme huonoiten pärjännyttä joukkuetta ovat joutuneet karsintoihin alemman sarjan parhaimpia vastaan.

Jatkossa Euroopan liigan molempien lohkojen heikoimmat sekä Amerikan runkosarjan kaksi viimeistä pelaavat omien alueidensa karsinnoissa alemman sarjan kahta parasta vastaan.

Karsinnat pelataan double elimination -formaatilla, eli kahdella voitolla varmistaa liigapaikan ja kaksi tappiota tarkoittaa paikkaa alemmassa sarjassa.

4) ”Sisarjoukkueilla” rahastus loppuu

LCS:n alempi sarja Challenger Series on ainoa kanava nousta LCS-liigaan.

Monet isot joukkueet, kuten amerikkalainen Cloud9, on hyödyntänyt tätä peluuttamalla kovista nimistä kasattua sisarjoukkuetta, joka myydään LCS-liigapaikan varmistuttua pois kovaan hintaan. ESPN:n mukaan Cloud9:n sisarjoukkue myytiin hiljattain 1,7 miljoonalla dollarilla.

Riot on nyt päättänyt pistää stopin sivubisnekselle. Sisarjoukkueet ovat yhä sallittuja, mutta ne eivät voi enää pelata LCS-karsinnoissa. Sen sijaan kyseiset joukkueet voivat yhä kisata Challenger Seriesissä rahapalkinnoista, jossa summat ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin mitä myynnistä saisi.

Cloud9-organisaatio on LCS-joukkueen (kuvassa) rinnalla peluuttanut alemmassa sarjassa kilpailevaa ”sisarjoukkuetta”.

5) Kolmas osapuoli mukaan selvittämään ongelmatilanteita

Riot on tähän asti itse hoitanut erilaisia ongelmatilanteita ja sääntörikkomuksia, kuten jo sopimuksen omaavien pelaajien ”ryöstämistä” kulissien takana.

Jatkossa kiistoja on mukana hoitamassa kolmas osapuoli. Riot hoitaa silti jatkossakin itse vakavimmat rikkeet ja ongelmatilanteet.

Kolmansien osapuolien selvittämissä sääntörikkomuksissa joukkueita rangaistaan joko vähintään 10 000 dollarin/euron minimisakolla tai vähintään yhden ottelun pelikiellolla.

Pelit alkavat tammikuussa

Sääntömuutokset ovat LCS:n historian suurimpia. Euroopan uuteen liigaformaattiin päästään tutustumaan torstaina 19. tammikuuta, jolloin kausi alkaa taas. Amerikassa kausi alkaa vuorokautta myöhemmin.

Yhdysvaltalainen Team SoloMid on yksi League of Legendsin suurimmista nimistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?