Pelaaminen on nykypäivänä miljardien dollarien bisnes. Kilpapelaamisen parissa puolestaan rahaa liikkuu vuodessa satoja miljoonia dollareja.
Miesten ”dominoimassa” harrastuksessa naispelaajat ovat vähän esillä, vaikka erään tutkimuksen mukaan kaksi vuotta sitten jopa 48 % pelaajista oli naisia.
Yksi syy tähän on varmasti heidän kohtaamansa nettiviha, josta 24-vuotias Miisa Nuorgam kertoi avoimesti Nyt.fi.
Nuorgam on yksi kotimaisen LanTrek-verkkopelitapahtuman järjestäjistä ja kilpapeliharrastaja. LanTrekin Counter-Strike-turnauksen päätuomarina viime vuonna toiminutta Nuorgamia on Twitterissä nimitelty muun muassa suvakkihuoraksi ja kukkahattutädiksi. Kerran häntä on haukuttu myös päin naamaa.
– Yhden isomman CS:GO -turnauksen jälkeisessä yksi nuori miespelaaja alkoi humalassa käyttäytymään väkivaltaisesti, huorittelemaan ja haukkumaan minua ja huutamaan, kuinka naiset eivät saisi tulla e-sportsiin ’miesten alalle’, Nuorgam kertoo Nyt.fille.
Nuorgamin mukaan tytöttelyä on tullut isojen tapahtumien johtoryhmiltä asti. Seksismi ja naisviha ovat erittäin suuri ongelma pelimaailmassa, mutta Nuorgamin mukaan asiaan ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti: Jos asiasta puhutaan, niin sitä vähätellään.
”Neljä tuntia artikkelista ja jo yli 10 screenshottia "sössönsöö naiset vaan uhriutuu menkää pois internetistä" -viestistä. Proving my point.— Miisa Nuorgam (@TheNaiades) November 28, 2016
Seksismiä, syrjintää ja naisvihaa
Nyt.fi:n julkaisemasta jutusta on nyt kulunut muutama päivä ja keskustelua on riittänyt.
Ilta-Sanomat otti yhteyttä Nuorgamiin, joka kertoo saaneensa satoja viestejä viikon aikana koskien artikkelia.
– Palaute on ollut todella moninaista. Ja yllättävääkin; yhtäkkiä olen GamerGaten kasvot Suomessa, vaikken ole aiheesta halaistua sanaa sanonut. Ihmisten on ollut vaikea erottaa toimittajan puheita omistani, osa on lukenut vain otsikon ja provosoitunut siitä ja lopputuloksena olen saanut satoja vihaviestejä privana Facebookissa, Instagramissa ja Steamissa sekä julkisesti Twitterissä ja Steam-seinälläni, kommentoi Nuorgam viime päivien kohua IS:lle.
– Mutta toisaalta taas hyvääkin palautetta on tullut huimasti! Olen saanut muilta pelimaailmassa seksismiä kokeneilta naisilta hurjasti viestejä, sekä tuntemattomilta nuorten pelausharrastuksen parissa viihtyvien tyttöjen vanhemmilta kiitosta siitä, että puhun aiheesta julkisesti. Monet ovat isien viestejä siitä, miten vaikeaa on seurata vierestä, kun oma tytär joutuu seksististen heittojen kohteeksi pahimmillaan päivittäin.
GamerGate on maailmalla parin vuoden ajan vellonut keskustelu, joka on jakanut pelikansaa. Osapuolet syyttävät toisiaan pelimedian korruptiosta ja naisvihasta, ja väittely on hyvin vihamielistä.
Anonyymi nettiviha on vakiinnuttanut paikkansa eri nettifoorumeilla. Moni on tullut viikon aikana kertomaan Nuorgamille, että hänen saamansa viestit ovat ”ihan normaalia” ja ”kuuluu asiaan”.
– Itse olen täysin päinvastaista mieltä ja mielestäni netissä tulisi käyttäytyä samoin kun oikeassa elämässäkin. Mutta niin kauan kun kyseinen ajatusmalli on voimissaan, on nettivihaan puuttuminen hankalaa, Nuorgam kertoo.
Nuorgamin mielestä monien on vaikea hahmottaa miten netissä tulee käyttäytyä. Hänen kokemuksensa mukaan moni on sitä mieltä, että netissä voi sanoa mitä haluaa koska viestin vastaanottajaa ei näe tai tunne.
Nuorgam sanoo nyt ymmärtävänsä, että netissä vihahuutelu on yksi keino purkaa omaa pahaa oloaan sukupuolesta riippumatta.
– Se ei ole missään nimessä optimaalinen tai hyväksyttävä keino. Ongelmat piilevät paljon syvemmällä, mutta se on jo toinen keskustelu.
Suomen elektronisen urheilun liiton hallituksessa pian työt aloittava Nuorgam on lisäksi yksi Lantrek-tapahtuman järjestäjistä. Molemmat tahot tekevät töitä seksismin, nettivihan ja syrjinnän vähentämisen eteen.
– Suomen elektronisen urheilun liitto työstää tällä hetkellä Suomen esportsiin eettistä ohjeistusta, jonka tarkoituksena on saada kaikenlaista syrjintää ja loukkaavaa käytöstä loppumaan, niin turnauksissa kuin kasuaalipelaamisessa. Lantrekeilla kaikki turnaukset on rajattomia ja pidämme tiukkaa seulaa striimien chateissa.
Kuinka useasti kohtaat itse nettivihaa, seksismiä tai syrjintää? Voidaanko puhua jopa päivittäisestä ongelmasta omalla kohdallasi?
– Tällä hetkellä tuntuu, että jatkuvasti! Nyt kun Nyt.fi-artikkelin julkaisusta on muutama päivä, niin alkaa pikkuhiljaa kohukin onneksi laantumaan. Normaalissa elämässä pelin sisäistä huutelua tapahtuu silloin tällöin, mutta kaikki ei kohdistu sukupuoleen. Varsinaiseen seksismiin törmää eniten aina turnausten aikaan ja jos jotenkin on "tapetilla". Olen saanut kuulla, kuinka minusta ei voi koskaan tulla mitään, koska olen nainen, sekä halventavia kommentteja iästäni ja sukupuolestani. Kaikki tuntemiltani ihmisiltä, eli nettitrollaamisesta ei ole kyse.
”Eilinen pähkinänkuoressa - tuhat viestiä Ylilaudalla, satoja twiittejä, kymmeniä privaviestejä ja yhtä monta memekuvaa. Yksi anteeksipyyntö.— Miisa Nuorgam (@TheNaiades) November 29, 2016
Usko paremmasta huomisesta
Kaikista kommenteista, vihasta ja syrjinnästä huolimatta Nuorgam uskoo vahvasti parempaan huomiseen.
– Vihapuhe johtuu monesti tietämättömyydestä, joka johtaa pelkoon ja se taas johtaa vihaan. Uskon, että suurin osa ihmisistä kuitenkin selkeästi tuomitsee vihapuheen ja syrjinnän. Nyt tarvitsee vaan saada se vihainen ja harmillisen äänekäs vähemmistö näkemään asiat uudella tavalla. Uskon ehdottomasti parempaan huomiseen!