Suomalaisen pelijoukkueen ENCEn liikevaihto yllättää: ”Noin 200 000 euroa”

Petri Hämälä on yksi Suomen pitkäaikaisimmista tekijöistä kilpapelaamisen parissa. Ilta-Sanomat istui alas ENCE eSports -organisaation toimitusjohtajan kanssa.

Petri Hämälä on ENCE eSports -joukkueen toimitusjohtaja.

Kymmenen vuotta kotimaista kilpapelikulttuuria edistänyt Petri Hämälä on ollut monessa mukana.

Suomen elektronisen urheilun liiton entinen hallituksen jäsen vastaa tällä hetkellä Assemblyjen ammattilaisturnauksista yrityksensä Peliliigan kautta, minkä ohella hän pyörittää kotimaista ammattilaisjoukkuetta ENCE eSportsia.

DreamHack Winter 2016 -tapahtumassa Hämälä oli joukkueensa pelaajien tukena, mutta myös tapaamassa vanhoja ja uusia tuttuja yhteistyökumppaneita sekä ystäviä.

Ilta-Sanomat istui Hämälän kanssa alas keskustelemaan ENCEn ensimmäisestä ammattilaisvuodesta.

– Ensimmäisen vuoden tavoite oli luoda Suomeen vakavasti otettava elektronisen urheilun organisaatio, joka tukee kasvua Suomessa, toimii suunnannäyttäjänä lajille ja tarjoaa kodin suomalaisille huippupelaajille. Tässä työssä olemme onnistuneet hyvin ja edistäneet lajin kasvua.

ENCEltä löytyy kahden Hearthstone-pelaajan lisäksi kaksi StarCraft II -pelaajaa sekä viisihenkinen Counter-Strike: Global Offensive -joukkue.

Hämlän mukaan vuoteen ei mahtunut varsinaisia epäonnistumisia, mutta silti parannettavaa jäi.

– Varsinaisia epäonnistumisia ei ole tullut. Jos katsotaan vuoden alussa asetettuja urheilullisia tavoitteita, niin niissä jäimme jälkeen varsinkin CS:GO-joukkueen osalta. Onnistumia heiltäkin kuitenkin nähtiin, kuten Suomen mestaruus Assemblyilta ja MM-kulta Jakartasta.

– Työtä tehdään kuitenkin hyvin laajalla kentällä. Teemme myös yhteistyötä Vierumäen urheiluopiston kanssa, josta haemme tukea perinteisessä urheilussa käytettävistä harjoitusmetodeista.

Kuusinumeroinen budjetti tänä vuonna

ENCEn ykkösjuttu on läpi vuoden ollut Counter-Strike-joukkue, joka oli alkuun organisaation ainoa edustus pelikentillä.

Vuoden lähestyessä loppua on joukkueen sopimukset myös katkolla. Tulevasta vuodesta ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä, mutta Hämälä toteaa CS:n olevan hyvin tärkeä osa ENCEä myös jatkossa.

– Nyt päättyvä DreamHack Winter -tapahtuma oli joukkueen vuoden viimeinen. Annoimme heille pelirauha ja pidettiin fokus olennaisessa eli turnauksessa.

– Alamme nyt tarkemmin kasaamaan vuoden 2017 joukkuetta. Eri vaihtoehtoja kartoitetaan ja uuden kokoonpanon uskotaan olevan lukossa vuoden loppuun mennessä. Joukkueen kasaamisesta vastaa meidän CS-ammattilaiset: Juha ”aNGeldusT” Kurppa, Tomi ”lurppis” Kovanen ja Joona ”natu” Leppänen.

ENCEn vuosibudjetti kalpenee vielä suurimmille suomalaisille urheiluseuroille, mutta rahaa liikkuu pelipiireissä myös hyvin.

– Ensimmäisen vuoden liikevaihto on noin 200 000 euroa, joka käytetään kokonaisuudessaan pelaajiin ja joukkueisiin. Odotuksena ensi vuodelle on maltillinen kasvu: Tavoitteenamme on tehdä pitkäjänteistä työtä lajin eteen Suomessa.

ENCE on vuoden aikana laajentanut kahdesti: Ensin StarCraftiin ja sitten Hearthstoneen. Organisaatio ei kuitenkaan näe tällä hetkellä tarvetta laajentaa uusiin peleihin, mutta ei myöskään poissulje mahdollisuutta.

– Laajentaminen muihin lajeihin käsitellään aina tapauskohtaisesti. Varsinaista tarvetta laajenemiselle ei ole, mutta mikäli löydämme organisaation arvoihin sopivia pelaajia niin mikään ei estä laajentamista.

– Kiinnostavia pelejä voisi olla muun muassa Overwatch ja konsolipuolella urheilupelit.

ENCE on valmis tukemaan uusia toimijoita

Assembly on vakiinnuttanut paikkansa Suomen ykköstapahtumana myös turnausten osalta, ja Hämälä uskoo saman myös jatkuvan tulevaisuudessa.

Uusi tekijöitä on kuitenkin noussut tarjoamaan niin sanottua ruohonjuuritason pelaamista, joka on Suomesta puuttunut. Hämälä pitää tätä erittäin tärkeänä tulevaisuuden osalta.

– Nyt vuoden aikana on syntynyt e-sports.fi ja Finnish Esports League (FEL) tukemaan toimintaa, ja järjestämään arvokasta vuoden ympäri toimivaa pelaamista. Näiden alustojen kautta laji tulee varmasti tutummaksi harrastepelaajille ja pystyy myös toimimaan uusien pelaajien kasvupaikkana.

ENCEn lisäksi muita ammattilaisjoukkueita ei Suomesta löydy. Uusia organisaatioita on kuitenkin noussut esille vuoden aikana.

– Joukkuepuolella on Suomessa vielä hiljaista, mutta HIFK:n joukkue luo uskoa lajin kasvulle myös sillä puolella.

Hämälä ottaa uudet tekijät avosylin vastaan – ja tarjoaa vielä kaupan päälle omaa tietämystään.

– Toivotamme uudet toimijat tervetulleiksi ja mielellämme esittelemme lajia ja eri toimintatapoja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?