Suomalaisjoukkueilla on viime vuosina ollut ongelmia pitää huippujoukkueita kasassa. Tänä keväänä tilanne on suorastaan räjähtänyt käsiin.
Keskiviikkona Ilta-Sanomat uutisoi Suomen tunnetuimman CS:GO-joukkueen ENCORE:n uudesta kokoonpanosta, jota on kritisoitu runsaasti yhteisössä.
Tavoitimme kolme tunnettua pelaajaa kommentoimaan Suomen CS:GO-yhteisön tilannetta. Kysymyksiin vastasivat hiljattain ENCORE-joukkueeseen liittynyt Miikka ”suNny” Kemppi, veteraanipelaaja Slaava ”Twista” Räsänen, sekä hetki sitten lähtöpassit kaksi suomalaisturnausta voittaneesta Epiphany Bolt -joukkueesta saanut Jussi ”gstus” Perälä.
Suomen CS:GO-joukkueilla menee tällä hetkellä heikosti. Pelaajat vaihtuvat usein - miksi näin?
Slaava ”Twista” Räsänen: – Pelaajat ovat naiiveja. Jos joku huomaa olevansa joukkueen parhaimmistoa, niin heti pitää päästä vielä parempaan joukkueeseen. Kuvitellaan että ruoho on aina aidan toisella puolella jotain superlaatua.
– Pelaajat valittavat usein että eivät tule toimeen tietyn pelaajan kanssa, mutta parin kuukauden päästä taas samat kaverit pelaavat yhdessä. Pitäisi ymmärtää että aina ei voi mennä kaikki asiat hyvin. Aina tulee ristiriitoja. Taitoa on tajuta kuinka korjata näitä asioita.
Miikka ”suNny” Kemppi: – Suomen isoimpia ongelmia on se, että täysipäiväinen pelaaminen ei vielä ole vaihtoehto. Kukaan ei siihen myöskään oikein pyri, koska Suomen paras joukkue ei ole näyttänyt, että sellaiseen tilanteeseen voisi päästä kovan duunin kautta.
– Monilla tulee eteen valinta koulutuspaikan tai työpaikan ja CS:n väliltä, joka johtaa erilaisiin tavoitteisiin pelissä, tai jopa lopettamiseen. Halu menestyä puuttuu.
Jussi ”gstus” Perälä: – Joukkueet tarvitsisivat pidempiaikaisia tavoitteita, kuin ”pelataan tämä online-liiga ja yhdet lanit, katsotaan sitten kuinka käy”. Oikeasti joukkueiden tulisi miettiä 6–12kk eteenpäin tavoitteita ja tulevaisuutta.
Miten jatkuvat pelaajavaihdokset voitaisiin välttää?
suNny: – Joukkueiden pitäisi löytää ja sopia itselleen sopivat tavoitteet sekä pelisäännöt askel askeleelta. Pitäisi löytää sellainen peliporukka, jossa kaikilla on sama visio siitä miten asiat etenee ja mihin pyritään. Jokaisen pelaajan tulisi ennen joukkueeseen liittymistä miettiä mitä haluaa pelaamiselta, ja mitä joukkueella on sille pelaajalle tarjota.
gstus: – Pelaajien tulisi pyrkiä luomaan pidempiaikaisia suunnitelmia siitä kuinka usein pelataan ja mitä varten, eikä vaatia huipputuloksia aivan heti. Suomalaisilta pelaajilta tuntuu puuttuvan pitkäjänteisyys harjoitteluun.
Twista: – Jos tavoite on saavuttaa maailman huipputaso, pitäisi tajuta että homma menee ammattipelaamiseen. En usko että kovinkaan moni oikeasti tajuaa mitä ammattilaisuus tarkoittaa tai mitä se vaatii.
– Ennen kuin lähtee valloittamaan maailmaa, niin olisi hyvä edes päästä Suomen ykkösjoukkueeksi. Tämä taas on mahdotonta, jos koko ajan hypitään edestakaisin joukkueissa.
Suomella on tällä hetkellä 0 huippujoukkuetta - onko suomalaispelaajien taso muita maita heikompi?
suNny: – Joukkueiden taso on heikompi kuin muissa maissa, johtuen pelaajavaihdoksista sekä jokaisen omasta sitoutumisesta peliin. Potentiaali on aina ollut todella korkealla, tulokset ei.
gstus: – Pelaajien taitotaso on hyvä ja meillä voisi olla useampikin maailmanluokan pelaaja, jos vain joukkueet pysyisivät kasassa ja harjoittelisivat ahkerasti.
Twista: – Suomesta löytyy pelaajia joiden yksilötaito riittää hyvin pärjätäkseen muiden maiden parhaimmiston kanssa, siitä ei ole epäilystäkään, mutta valitettavasti se ei riitä joukkuepelissä.
– Tiimityöskentely on yksi selkeä ongelma. Harva pelaaja tajuaa koska pitää uhrata itsensä tai muuten ajatella joukkuetta, eikä itseään ja omia tilastojaan. Liian moni Suomessa kehuskelee turnauksien jälkeen "mä olin hyvä, mutta omat paskoja".
Mitä joukkueiden tulisi tehdä, että asiat parantuisivat jatkossa tulosten osalta?
suNny: – Sitoutua pelaamiseen ja joukkueeseen täysin. Saada hyvä keulakuva nuorille sekä löytää yhteisöä yhdistävät palaset, kuten esimerkiksi Suomen sisäiset liigat.
gstus: – Joukkueiden ja tunnetumpien pelaajien tulisi auttaa vähemmän tunnettuja pelaajia ja joukkueita paremmin. Suomessa kaikkein tunnetuimmat pelaajat ovat olleet aina erittäin vastahakoisia auttamaan vähemmän tunnettuja pelaajia. Tämä tuntuu jatkuvan edelleenkin.
Miten itse näet CS:GO-yhteisön tilanteen tällä hetkellä?
gstus: – Suomalainen CS:GO-yhteisö on melko iso, mutta se on pirstaloitunut erittäin laajalle ja parhaiden joukkoon pääseminen vaatii paljon. Suomen CS:GO-yhteisöltä puuttuu pitkälti se yhteistekemisen meininki, jota esimerkiksi Ruotsista löytyy paljon enemmän.
suNny: – Vähän pelaajia. Tai on heitä varmaankin paljon, mutta he eivät ole tiedossa sillä porukalla, jotka pyörivät lähes kaikissa suomalaisturnauksissa. Tarvittaisiin joku yhteinen tekijä, josta kaikki innostuisivat kilpailuhenkisesti. Tätä kautta löydettäisiin uusia nuoria, jotka saisivat mahdollisuuksia.
Twista: – Median puolelta skene on kasvamassa, mutta valitettavasti kaikkien osa-alueiden pitäisi olla nousussa, jos haluamme tästä jotain isoa ja hyvää kehittää. Joukkueiden pitäisi ymmärtää, että ei ole väliä yrittääkö pärjätä vain Suomessa vai myös maailmalla, kun joka tapauksessa pitäisi panostaa niin paljon oman joukkueen eteen, että se päivä joskus tulisi.
– Turnausjärjestäjien puolesta pitäisi saada järjestettyä joko enemmän aikaa turnaukselle tai tiukentaa turnausten aikatauluja, jotta pystyisi ottamaan mukaan 12 - 16 joukkuetta kilpailemaan nykyisen 8:n sijasta. Tätä pienemmät turnaukset ovat tuhlausta.
– Lantrek- ja Vectorama-turnaukset olivat hyviä osoituksia siitä, että Suomessa on hyviä tuntemattomia pelaajia sekä joukkueita kuten manUplay ja corde. Jos turnauksiin pääsisi useampi joukkue pelaamaan, niin skene kehittyisi paljon nopeammin.
CS:GO on tällä hetkellä Suomen suosituin kilpapeli.
Suomen CS:GO-yhteisön tilannetta pyritään parantamaan esimerkiksi ensi vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävillä SM-kisoilla.
Seuraavan kerran suomalaisjoukkueilla on tilaisuus kohdata ja ottaa mittaa toisistaan Assembly Summer 2015 -tapahtumassa heinä-elokuun vaihteessa. CS:GO-turnaus on varmistettu järjestäjien toimesta, mutta vielä ei ole tietoa nähdäänkö turnauksessa enemmänkin suomalaisjoukkueita vai kenties vain muutama kotimainen haastamassa ulkomaalaisia.
Miikka ”suNny” Kemppi pelaa tällä hetkellä Suomen tunnetuimmassa joukkuessa ENCORE:ssa.
Jussi ”gstus” Perälä toivoo suomalaisjoukkueilta pitkäjänteisyyttä.
Slaava ”Twista” Räsänen on nähty muutaman kerran YLE:n lähetyksissä kommentaattorina.
Suomalaisfanit kannustivat 3DMAX-joukkuetta Assembly Winter 2015 -tapahtumassa villisti.
”Kädet pystyyn, eihän tästä tule mitään!” Suomen CS:GO-yhteisön huiput muistuttavat, ettei pidä odottaa heti valmista. Aikaa yhteisen pelin parantamiseen tarvitsee ottaa reippaasti, eikä vaihtaa tiimiä heti, kun jossain tuntuu olevan paremmat oltavat.