Nokia rakentaa 4g-verkon Kuuhun

Nokia saattaa päästä Maan kiertolaiselle vielä tämän vuoden aikana, CNBC kertoo.

Hahmotelma Artemis-astronauteista Kuussa. Nasa suunnittelee lentoa vuoden 2025 lopulle.

Nokia valmistautuu mobiiliverkon rakentamiseen Kuussa. Mahdollisesti jo tänä vuonna SpaceX-yhtiön raketilla laukaistavan laskeutujan on määrä toimittaa tarvittava laitteisto Shackleton-nimiseen kraatteriin.

Nokia kertoi aikeistaan alun perin vuonna 2020 solmiessaan sopimuksen 4g-verkosta Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruusvirasto Nasan kanssa. Kyseessä olisi ensimmäinen mobiiliverkko Kuussa koskaan.

CNBC:n mukaan 4g-verkko nojaa tukiasemaan laskeutujassa ja sitä täydentävässä mönkijässä, joiden välille luodaan lte-yhteys. Tavoitteena on todistaa, että maanpäälliset verkot kelpaavat tulevia avaruustehtäviä varten.

Verkon tulikoe on Nasan Artemis-ohjelma, jossa ihmiset aiotaan palauttaa Kuun pinnalle ensimmäisen kerran sitten vuoden 1972. Tällä hetkellä Nasa suunnittelee lentoa vuoden 2025 lopulle.

Lue lisää: Suora lähetys: ”Splashdown!” Kuun takana käynyt Orion-avaruus­alus on laskeutunut

Verkko mahdollistaa esimerkiksi kuumönkijöiden kauko-ohjauksen, reaaliaikaisen navigoinnin ja teräväpiirtoisen videon suoratoistamisen. Astronautit pystyvät keskustelemaan keskenään ja Maassa sijaitsevan komentokeskuksen kanssa.

Nokia toivoo osaltaan auttavansa löytämään Kuusta jäätä. Sitä voitaisiin käsitellä ja sulattaa juotavaksi ja siitä saataisiin myös happea astronauteille ja polttoainetta raketeille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?