Luvut julki: Microsoft päihitti Googlen teko­älyn lähtö­kuopissa

Microsoft otti varhaisen etumatkan tekoälyn kilpajuoksussa, mutta Google on kaikkea muuta kuin ulkona kisasta.

Microsoftin Bing perustuu OpenAI-yhtiön uuteen GPT-4-kielimalliin.

Vierailut Microsoftin Bing-hakukoneeseen ovat kasvaneet Googlen hakukonetta enemmän sen jälkeen, kun Microsoft paljasti tekoälyyn perustuvan keskustelevan Bingin 7. helmikuuta.

Uutistoimisto Reuters lainaa analytiikkayhtiö Similarwebin lukuja, joiden mukaan vierailut Bingiin kasvoivat 15,8 prosentilla 20. maaliskuuta mennessä. Kasvu on merkittävää, vaikka chat-Bing ei ole vielä avoin kaikille, vaan sen käyttäminen edellyttää jonotuslistalle asettumista.

Kasvu ei ole kuitenkaan tapahtunut Googlen kustannuksella. Similarwebin mukaan vierailut Googlen hakukoneessa laskivat samaan aikaan vain noin yhdellä prosentilla.

Luvut voivat olla siis merkki siitä, että lukuisat ihmiset kiinnostuivat kokeilemaan luonnolliseen keskusteluun kykenevää Bingiä, mutta eivät juuri vähentäneet Googlen käyttöä arjen tilanteissa.

Reutersin mukaan luvut ovat silti varhainen merkki Microsoftin ottamasta etumatkasta tekoälyn kilpajuoksussa. Microsoft ja Google ovat kumpikin ottamassa laajasti tuotteissaan käyttöön hyvin samankaltaisen tekoälyteknologian, joka voi mullistaa tiedon hakemisen internetistä.

Jos Microsoft pystyy nappaamaan edes yksi tai kaksi prosenttiyksikköä Googlen markkinaosuudesta, sillä olisi jo arviolta oleellista merkitystä yli 110 miljardin euron hakumarkkinoilla. Bingin osuus on nykyisin vain alle kymmenesosa hallitsevan Googlen osuudesta.

Reutersin mukaan Bing voi lisätä markkinaosuuttaan lähikuukausina, jos Google viivyttelee tekoälypohjaisen Bard-hakunsa kanssa. On tosin vahvoja merkkejä siitä, että Google pikemminkin kiirehtii tekoälyä paitsi hakuunsa, myös muihin tuotteisiinsa.

Google julisti yhtiöön punaisen hälytyksen ChatGPT:n suosion räjähdettyä ja paljasti Bard-hakunsa.

Googlen nykyiset ja entiset työntekijät kertoivat aiemmin maaliskuussa, että Google haluaa tekoälyn osaksi avaintuotteitaan muutaman kuukauden sisällä. Yhtiön korkea johto julisti tiettävästi punaisen hälytyksen Bingin taustalla olevan ChatGPT-teknologian seurauksena.

Työntekijöiden mukaan kaikki Googlen yli miljardin käyttäjän tuotteet on varustettava generatiivisella eli sisältöä luovalla tekoälyllä kuukausien sisällä. Google on jo kertonut, että esimerkiksi YouTubeen tulee mahdollisuus vaihtaa esiintyjän asua tekoälyn avulla.

Lue lisää: Pikkufirma yllätti Googlen – johto julisti punaisen hälytyksen, ja se näkyy pian YouTubessa erikoisella tavalla

Tiistaina Google alkoi julkaista Bardia hiljalleen laajemmin käyttäjien saataville. Microsoftin uusi Bing on puolestaan jo laajassa testikäytössä ympäri maailman.

Microsoft on jo kuvaillut julkisesti, miten tekoäly tulee sen eri tuotteisiin Bingin lisäksi. Tekoäly tulee osaksi Microsoft 365 -ohjelmistoperhettä nimellä Copilot. Esimerkiksi Wordissa tekoäly kirjoittaa luonnoksia teksteistä, jotka käyttäjä sitten käy läpi niitä täydentäen ja tiedot varmistaen.

Lue lisää: Näin tekoäly tulee Wordiin ja muihin Microsoftin ohjelmiin – on ”hyödyllisesti väärässä”

Ongelmat tekoälyssä ovat kuitenkin vielä merkittäviä. Hakukoneissa tekoäly on ollut toistaiseksi verrattain helppo saada toimimaan väärin ja jopa pelottavalla tavalla. Vastauksissa esiintyy myös asiavirheitä.

Samalla teknologia kehittyy myös muualla kuin tekstin saralla. Microsoft lisäsi Bingiin juuri työkalun, jolla voi kehittää keinotekoisia kuvia lähes mistä tahansa aiheesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?