Microsoft lisää luonnollista kirjoitettua tekstiä ymmärtävän tekoälynsä osaksi Microsoft 365 -ohjelmistoperhettä. Kyse on samasta GPT-4-kielimallista, johon Microsoftin uusi Bing-haku perustuu. 365:ssä tekoäly pyrkii nopeuttamaan työnkulkua koostamalla tietoa ja luomalla esimerkiksi sähköposteja, artikkeleita tai kuvallisia esitelmiä.
Microsoft 365 eli entinen Office 365 on tilauspohjainen ja internetissä toimiva kokoelma tuottavuusohjelmistoja, kuten Word, Excel, PowerPoint, Outlook ja Teams. Yhtiön mukaan uudistus näkyy työkaluna nimeltä Microsoft 365 Copilot.
Kielimallin aiemmat versiot tulivat suurelle yleisölle tutuksi ChatGPT-keskustelubotin kautta. Sen tuore GPT-4-versio pyrkii estämään virheitä ja väärinkäyttöä entistä tehokkaammin, mutta Microsoftin Bing on todistanut ongelmia yhä olevan.
Lue lisää: Microsoftin tekoäly sai suukapulan – yritti saada toimittajan jättämään puolisonsa
Blogissaan Microsoft myöntää, että tekoäly on erehtyväinen myös Microsoft 365:ssä. Wordin osalta yhtiö toteaa, että ”joskus Copilot osuu oikeaan, toisinaan se on taas hyödyllisesti väärässä” – mitä ikinä Microsoft sillä sitten tarkoittaakaan. Wordissa tekoäly kirjoittaa luonnoksia teksteistä, jotka käyttäjä sitten käy läpi niitä täydentäen ja tiedot varmistaen.
– Teemme selväksi, miten järjestelmä tekee päätöksiä tuomalla ilmi sen rajoitukset, linkittämällä tiedon lähteisiin ja kehottamalla käyttäjiä käymään sisältö läpi, tarkistamaan faktat ja tekemään muokkauksia aihepiirin ammattitaidollaan, Microsoft selvittää.
Lue lisää: Microsoft tuo uuden kruununjalokivensä vain Windows 11:een
Yhtiö vaikuttaa silti luottavan tekoälyynsä varsin paljon. Outlook-sähköpostissa Copilot kiteyttää pitkät viestiketjut ja ehdottaa vastauksia. Teams-kokouksissa puolestaan Copilot koostaa keskustelun avainkohdat ja pyrkii reaaliajassa tunnistamaan, kuka sanoi mitä ja missä asioissa he ovat eri mieltä.
Microsoft tuo Copilotin työaikaa säästämään. Nähtäväksi jää, kuinka paljon työaikaa kuluu tekoälyn tuottaman sisällön tarkistamiseen ja virheiden korjaamiseen.
Erikseen tekoäly ilmenee Business Chat -työkaluna, jonka tarkoitus on kahlata läpi organisaation tietomassat ja löytää hyödyllinen tieto nopeasti käytettäväksi. Käyttäjä voi esimerkiksi pyytää työkalua kertomaan tiimilleen, miten tuotestrategiaa on päivitetty. Business Chat tuottaa sitten vastauksen, joka perustuu esimerkiksi aamun tapaamisiin ja sähköposteihin.
Microsoft ei kertonut tarkkaa aikataulua taikka hintoja tekoälyn saapumiselle Microsoft 365:een. Kyse lienee kuukausista. Tekoäly tekee kuitenkin tuloaan myös muualle yhtiön tarjontaan. Yksi niistä on työelämän sosiaalisen median alusta LinkedIn.
LinkedInissä tekoäly alkaa ehdottaa tekstiä maksaville jäsenille heidän profiiliensa täydentämiseksi. TechCrunchin mukaan tarkoitus on auttaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia ilmaista itseään kirjallisesti. Palkkaajat voivat puolestaan käyttää työkalua työpaikkakuvausten kirjoittamiseen.