Microsoft hautoo yllätystä älypuhelimiin

Microsoft aikoo rakentaa mobiilisovelluksille oman kauppansa, The Times kertoo.

Microsoft on tarjonnut omasta kaupastaan sovelluksia Windows-tietokoneissa jo vuosia. Yhtiön uusi sovelluskauppa voi tulla tarjolle puhelimiin.

14.3. 22:16

Microsoft on ostamassa pelijätti Activision Blizzardia ja odottaa kaupan lisäävän kilpailua mobiileissa sovelluskaupoissa, The Times kirjoittaa (maksumuuri).

Tällä hetkellä hallitsevia kauppoja on kaksi. Androidin Google Play ja Applen iOS-laitteiden App Store. Microsoftin Xbox-johtaja Phil Spenceriä haastatellut lehti sanoo Microsoftin tahtovan luoda kilpailijan, joka painottaa aluksi pelaamista.

Spencerin mukaan kilpailuviranomaiset ovat suhtautuneet suopeasti ajatukseen siitä, että Microsoft toisi tarjolle oman sovelluskauppansa.

Mitään muuta lehti ei asiasta mainitse, mutta sovelluskaupan voidaan olettaa käsittävän Android-sovelluksia. Googlen käyttöjärjestelmä on ollut Microsoftin suosiossa jo vuosien ajan, ja esimerkiksi Windows 11:n yksi myyntivaltti on ollut (viivästynyt) tuki Android-sovelluksille.

Lue lisää: Windows 11 sai toivottuja uudistuksia – auttavatko alennus­tilaan?

Toisaalta myös Applen App Store -sovelluskaupan monopoliasema on kyseenalaistettu. Apple pitää kiinni yksinoikeudestaan kynsin hampain tietoturvaan vedoten. App Store on yhtiölle merkittävä tulojen lähde.

Lue lisää: Apple joutui viranomaissyyniin – epäillään markkina-aseman väärinkäytöstä

Lisäksi Microsoft toi myyntiin Duo 2 -laitteen, joka on käytännössä Android-käyttöjärjestelmää käyttävä taittuvanäyttöinen puhelin.

Lue lisää: Testasimme Microsoftin puhelimen, jota yhtiö ei itse halua kutsua puhelimeksi – Duo 2 on erikoinen tapaus

Toisin kuin usein kuvitellaan, Google Play ei ole ainoa Android-sovelluskauppa. Esimerkiksi Samsung-puhelimissa tulee sen rinnalla valmistajan oma Galaxy Store.

Tämän lisäksi joillakin yhtiöillä on omat sovelluskauppansa. Esimerkiksi verkkojätti Amazonilla on Androidille oma Amazon Store -sovelluskauppansa.

Tämä on mahdollista siksi, että myös sovelluskaupat ovat sovelluksia. Sellaisen voi ladata Android-puhelimeen kuin minkä tahansa muun sovelluksen.

Microsoftin seikkailut oman mobiili-Windowsinsa ja siihen liitetyn sovelluskauppansa kanssa ovat varsinkin suomalaisittain vielä tuoreessa muistissa. Vuonna 2009 lanseerattu kauppa ei koskaan pystynyt haastamaan Androidin ja iOS:n tarjokkaita, ja Windows Phonen sovellustarjonta jäi laihaksi Androidiin ja iOS:ään verrattuna. Viimeiseksi mobiili-Windowsiksi jäi vuonna 2016 julkaistu Windows 10 Mobile.

Lue lisää: Microsoftkin avasi sovelluskaupan

Nokia yritti Windowsin avulla nousta uuteen kukoistukseen, mutta lopputuloksena olivat laajat irtisanomiset Suomessa ja puhelinliiketoiminnasta luopuminen. Nykyään Nokia-peruspuhelimia ja -älypuhelimia valmistaa lisenssillä suomalainen HMD Global.

Windows Latest -uutispalvelun mukaan Microsoftilla on suuria suunnitelmia Androidin ja Windowsin yhdistämisen varalle, ja uudet ominaisuudet nähtäneen ensin Samsung Galaxy -puhelimissa. Microsoftilta odotetaan myös taittuvanäyttöistä Surface Duo 3 -puhelinta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?