Vedeltä suojattu valaisin ei ole suojattu vedeltä

Kattovalaisin ei kestänyt viranomaisen testiä luokituksestaan huolimatta.

Valaisimen ip-luokitus ei vastannut vesikokeessa saatuja tuloksia.

11.3. 17:48

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes löysi vakavan puutteen kattoon tai seinään kiinnitettävästä led-valaisimesta (H Kotini 257273017 A200809).

Valaisin kantaa IP65-luokitusta. Se tarkoittaa, että veden osalta sen pitäisi kestää painesuihkua joka puolelta. Kuitenkin Tukesin testissä lamppu ei läpäissyt suihkuvesikoetta ja aiheuttaa täten sähköiskun riskin.

Tuote ei täytä kotelointiluokan IPX5 (suihkuvesikoe) vaatimuksia. Valaisin ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan standardin EN 60598 vaatimuksia.

Lue lisää: Usb-laturissa sähköisku- ja palo­vaara – poistetaan markkinoilta

Valaisinta on myynyt Kokkolan Halpa-Halli. Tukes tyytyi määräämään markkinoilta poiston, mihin kauppias suostui vapaaehtoisesti. Tuotteet siis poistetaan myynnistä, mutta niitä ei kerätä pois sellaisen jo ostaneilta kuluttajilta.

Saat kaupalta lisätietoja esimerkiksi toimintaohjeista, tuotteen aiheuttamasta vaarasta tai sen vaatimustenvastaisuudesta. Jos kuluttajansuojaan liittyviä ongelmia jostain syystä ilmenisi, voit ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Tukes kertoi poistaneensa markkinoilta viime vuonna 42 vaarallista sähkölaitetta. Niistä 9 piti poistaa myös kuluttajien käytöstä.

Viranomaisen toimintaan liittyy kuitenkin paha harhaluulo. Toisin kuin selvä enemmistö suomalaisista olettaa, Tukes ei tarkasta markkinoille tulevia sähkölaitteita ennakkoon. Tarkastukset tehdään pistokokeina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?