Teknologia-alaa aktiivisesti seuraavallakin menee joskus sormi suuhun uusien muotitermien kanssa. Yksi niistä on NFT (non-fungible token), koska se on puhtaasti digitaalinen ja siihen ei liity mitään konkreettista.
NFT:itä käytetään aitouden takeena digitaalisten sisältöjen kaupassa. Nyt termille on saatu suomenkielinen vastine, kertoo Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Sitran mukaan NFT on puhekielessä vääntynyt muotoon ”nöftä”. Juhlarahaston virallisempi suomennos on ”digitaalinen hallintatodistus”.
Todistus oikeudesta digitaaliseen kopioon, jonka nykyinen haltija ja hallinnan siirtohistoria on varmistettu lohkoketjuteknologian avulla. Hallinnan kohteeseen viitataan yleensä verkkolinkillä. Hallinnan kohde voi olla esimerkiksi digitaalinen teos, kiinteistö, taideteos, rakennus, tutkinto tai yrityksen osakkeet.
NFT:iden oikeudellinen asema on vielä epäselvä. Niiden taustalla olevat lohkoketjut (blockchain) ovat jo käsitteenä melko vakiintuneita suomen kielessä. Mutta mitä ne sitten ovat? Sitralla on siihenkin vastaus.
Jatkuvasti kertyvä hajautettu datakokonaisuus, jonka kaikki tapahtumat ovat aikajärjestyksessä, kaikkien osapuolten vahvistamia ja tallennettu niin, ettei mitään voi muuttaa tai väärentää.
Finanssiala ry:llä on kenties helpommin lähestyttävä selitys:
Yksinkertaisuudessaan jokainen lohkon ketju toimii samalla periaatteella kuin Tetris-peli. Tietyn ketjun lohko käy ainoastaan seuraavaan lohkoon, joka taas käy ainoastaan vain seuraavaan lohkoon.
Lohkoketjut toimivat myös kryptovaluuttojen pohjana ja ovat herättäneet ympäristöhuolia suuren sähkönkulutuksensa takia.
Lue lisää: Korkea EU-viranomainen vaatii valmistuskieltoa – miten käy bitcoinin Euroopassa?
Sitra selittää muitakin muotitermejä. Niihin lukeutuu esimerkiksi metaversumi. Suuret teknologiayhtiöt viljelevät käsitettä kilvan, vaikka välillä tuntuu siltä, etteivät ne itsekään osaa kunnolla selittää, mistä on kysymys.
Sitra kiteyttää, että metaversumi on ”internetiä hyödyntävä, pysyvistä virtuaalitiloista muodostuva kokonaisuus, jossa vuorovaikutus on mahdollista virtuaalitilojen sisällä ja niiden kesken”.
Metaversumi tuo tilan tunteen ja hahmot internetiin ja luo virtuaalimaailmoja toisiinsa yhdistävän verkon. Metaversumia voidaan käyttää esimerkiksi viestintään, tapahtumien luomiseen ja kokoontumiseen.
Myös metaversumeihin on jo niiden lähtökuopissaan liittynyt vakavia ongelmia muun muassa naisten häirinnästä.
Lue lisää: Perheenäiti kertoo karmeasta kokemuksesta – Facebookin jättihankkeeseen sisältyy iso riski
Sitra korostaa, että termien määritelmät ovat sen omia näkemyksiä, eivät välttämättä lopullinen totuus. Kielen elämistä on vaikea ennustaa.