Mark Zuckerberg lupasi WhatsAppiin ja Instagramiin teko­älyn – tätä se tarkoittaa

Metan perustaja Mark Zuckerberg myöntää, että edessä on vielä paljon työtä.

Meta julkaisi viime viikolla oman LLaMA-tekoälykielimallinsa (Large Language Model Meta AI) tekoälysovellusten käyttöön. Sen merkitys käyttäjille on vielä arvoitus.

2.3. 6:25

Teknologiayhtiö Meta eli entinen Facebook aikoo tuoda generatiivisen tekoälyn osaksi tuotteitaan. Näihin kuuluvat ainakin Instagram sekä WhatsApp- ja Messenger-pikaviestimet.

Generatiivisella tekoälyllä tarkoitetaan sisältöjä luovaa tekoälyn muotoa. Tätä sisältöä voivat olla esimerkiksi kielimalleihin eli järjestelmälle opetettuun tekstiaineistoon perustuva keskustelu käyttäjän kanssa tai kuvien tai musiikin luominen. Runsaasti mediahuomiota saaneet ChatGPT sekä siihen perustuva Microsoftin Bingin chat sekä Googlen Bard perustuvat näistä ensimmäiseen.

Metan perustaja Mark Zuckerberg sanoi tiistaina Facebookissa Metan perustavan luovalle tekoälylle oman tuoteosastonsa, jonka on ”tarkoitus turboahtaa yhtiön kehitystyö” alalla. Käytännössä tämä tapahtuu keskittämällä Metan tekoälyä työstävät kehittäjät yhden katon alle.

– Lyhyellä tähtäimellä keskitymme luovien ja ilmaisuvoimaisten työkalujen kehittämiseen. Pidemmällä tähtäimellä kehitämme tekoälypersoonia, jotka voivat auttaa käyttäjiä eri tavoin.

Zuckerberg antaa esimerkkejä. Sekä WhatsApp- että Messenger-pikaviestimet saavat keskustelutoiminnon. Hän ei tarkenna näiden toimintaa, mutta kyse lienee digiavustajina toimivista keskusteluboteista.

Instagramiin tuleva tekoäly taas on visuaalista, mikä tarkoittaa ”luovia filttereitä sekä mainostamisen muotoja”. Lisäksi luvassa on ”videopohjaisia ja multimodaalisia (monimuotoisia) kokemuksia”, mikä tarkoittaa kuvien, tekstien ja muiden sisältömuotojen yhdistelyä ja rinnakkaisuutta.

Zuckerberg myönsi samalla, että yhtiöllä on vielä paljon perustavanlaatuista työtä tehtävänä ennen tulevia ”futuristisia kokemuksia”.

Zuckerbergin ilmoitus on tulkittavissa myös niin, että Meta on myöhästynyt tekoälyn kehittämisjunasta kilpailijoihinsa Googleen ja Microsoftiin nähden ja reagoi nyt niiden tekemisiin. Googlen ja Microsoftin keskustelevat tekoälyt ovat jo laajassa testauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?