Syyttäjä vaatii Vastaamon ex-toimitus­johtajalle vankeutta, puolustus sysäsi vastuun IT-osastolle

Ilta-Sanomat seurasi oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa.

2.3. 8:09 | Päivitetty 2.3. 12:41

Helsingin käräjäoikeus aloitti torstaina psykoterapiakeskus Vastaamon entisen toimitusjohtajan Ville Tapion saaman syytteen käsittelyn.

Ilta-Sanomat seurasi oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Syyttäjä vaatii Tapiolle rangaistusta tietosuojarikoksesta. Epäilyn mukaan Tapio olisi käsitellyt henkilötietoja niin huolimattomasti, että kymmenien tuhansien asiakkaiden arkaluonteisia tietoja pääsi vuotamaan ulkopuolisille.

Ville Tapio on itse sanonut Vastaamon tietoturvan olevan kunnossa, ja potilastietojen olleen moninkertaisten ohjelmisto- ja laitteistopohjaisten suojauksen takana.

Vastaamoon kohdistui tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Poliisin mukaan Tapio ja yhtiön it-osasto olivat välittömästi tietoisia jälkimmäisestä tietomurrosta.

Murrot tulivat julkisuuteen, kun tuntematon kiristäjä alkoi julkaista Vastaamon potilastietoja. Kaikkiaan yli 33 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- potilas- ja terveystiedot varastettiin ja julkaistiin pimeässä Tor-verkossa. Myös uhrien luottotietoja oli käytetty väärin.

Tietomurtojen tekijäksi epäilty 25-vuotias Julius Kivimäki vangittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina 28. helmikuuta. Syytteennoston määräpäivä on 18. lokakuuta.

Poliisi epäili alun perin myös kahta muuta Vastaamon tietoturvasta vastannutta it-työntekijää rikoksesta. Heidän mukaansa tietoturva ei ollut riittävällä tasolla ja lisäksi Tapio käsi heidän vaieta tietomurrosta. Syyttäjä päätti kuitenkin olla nostamatta syytteitä heitä vastaan.

Ilta-Sanomien aiemmin kertoneiden tietojen perusteella Vastaamon tietoturva oli ollut retuperällä jo vuosia. Erään todistajan mukaan yhtiön tietoturvaohjelmistot ja palomuurit toimivat minimitasolla.

It-arkkitehtuurin kannalta kriittinen järjestelmä oli esimerkiksi laiton versio.

– Lähinnä hankittiin ilmaisia työkaluja, muun muassa virtualisointialusta oli piraattiversio, ilman ostettua lisenssiä, todistaja sanoi.

Vastaamon ex-toimitusjohtaja Ville Tapio ja hänen vanhempansa myivät yhtiön keväällä 2019 Intera Partnersille.

Käräjäoikeus määräsi Vastaamon konkurssiin helmikuussa 2021. Maaliskuussa se myös määräsi yhtiön aiempien omistajien omaisuutta takavarikkoon liki 10 miljoonan euron edestä.

Takavarikkoa haki Intera Partnersin hallintayhtiö PTK Midco, joka vaatii yrityskaupan purkua. MTV:n tietojen mukaan asia käsiteltiin siviilikanteena välimiesoikeudessa, jonka päätöksellä Tapiot maksoivat Intera Partnersille 8 miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Käräjäoikeus on varannut Ville Tapion asian käsittelylle huomattavasti aikaa. Viimeinen käsittelypäivä on 28. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?