Melkein kaikilla suomalaisilla on paha harha­luulo sähkö­turvallisuutta koskevassa asiassa

Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta. Kauppiaiden suhtautumisessa on tapahtunut selvä muutos.

Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta. Arkistokuva.

1.3. 6:22

Suomessa vallitsee harhaluulo vaarallisten tuotteiden löytämiseen liittyen. Valvontaviranomainen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo 89 prosentin suomalaisista uskovan, että viranomainen tarkastaa ennakkoon markkinoille tulevat sähkölaitteet.

Tämä ei pidä paikkaansa, vaan sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi jo lähes 30 vuotta sitten kun liityttiin Euroopan unioniin. Nykyisin valvontaa tehdään pistokokeenomaisesti jo markkinoilla oleville tuotteille. Tukes lähettää hankkimansa epäilyttävät tuotteet kaupallisiin testauslaboratorioihin testattavaksi. Testaustulosten perusteella Tukes päättää tarvittavista jatkotoimista.

Viime vuonna Tukes velvoitti yrityksiä poistamaan markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta. Niistä 9 piti poistaa myös kuluttajien käytöstä. Lievempänä toimenpiteenä myyntikieltoja annettiin 25 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

Lue lisää: Usb-laturissa sähköisku- ja palo­vaara – poistetaan markkinoilta

Yhteensä 355 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaitoksiin. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa, kuten aiempinakin vuosina. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi otsonointilaitteita, johtokeloja ja keittolevyjä.

Myönteisenä muutoksena yhä useammat yritykset poistavat vaaralliset tuotteet markkinoilta vapaaehtoisesti jo Tukesin yhteydenoton perusteella. Tuorein esimerkki tästä on vaarallinen usb-jatkojohto Woox R4028, joka aiheuttaa tulipalon riskin.

Pistorasian rakenne ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan standardin SFS 5610 vaatimuksia. Suojakosketinpistorasian kosketinlevyt ovat liian löysät ja liian syvällä rakenteessa.

Vastuuyritys Finnsat Oy on Tukesin yhteydenoton jälkeen vapaaehtoisesti lopettanut tuotteen myynnin ja on ryhtynyt keräämään jälleenmyyjillä olevat tuotteet takaisin. Tuotetta ei vedetä takaisin sen jo ostaneilta kuluttajilta, koska Tukes ei katsonut sitä tarpeelliseksi.

Tämä jatkojohto aiheuttaa tulipalon riskin.

Lue lisää: Monessa kodissa on yllättävä palo­­riski – kurkista television taakse

Tukes varoittaa ostamasta tuotteita EU:n ulkopuolelta, koska niihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety. Ostaja kantaa vastuun mahdollisista vahingoista. Tästä huolimatta sähkölaitteita ostetaan EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista entistä enemmän.

Lisäksi Tukes huomauttaa, että sähkölaitteiden CE-merkki on käytännössä valmistajan mielipide siitä, että tuote täyttää sitä koskevat vaatimukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?