Toimitusjohtaja sai WhatsApp-viestin ja maksoi huijarille 100  000 euroa omasta pussistaan

”Näitä on taas paljon liikkeellä”

Toimitusjohtaja haksahti huijausviestiin WhatsAppissa.

27.2. 17:39

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä törkeää petosta, jonka kohteeksi joutui kansainvälisen yhtiön Suomen-tytäryhtiön toimitusjohtaja.

Suomalainen toimitusjohtaja sai viime viikon keskiviikkona yhtiön pääjohtajalta WhatsApp-viestin, jonka mukaan toimitusjohtajan pitäisi maksaa noin 100 000 euron tarjoustakuu yrityksen nimissä tehtävää ostoa varten.

Suomessa toimivan yrityksen tilillä ei juuri sillä hetkellä ollut vaadittua summaa. Niinpä toimitusjohtaja järjesti takuumaksun omalta pankkitililtään.

Toimitusjohtaja alkoi jossain vaiheessa epäillä, että kyse voi olla huijauksesta. Hän otti yhteyttä kansainvälisen yhtiön pääjohtajaan, jolloin selvisi, että viesti oli väärennetty.

Toimitusjohtaja yritti keskeyttää rahaliikenteen, mutta rahat menivät Whatsapp-viestissä mainitulle tanskalaiselle pankkitilille.

– Poliisi on yrittänyt pysäyttää rahaliikennettä. On vielä auki, saadaanko rahoja jotenkin jäädytettyä, rikostarkastaja Jukkapekka Risu kertoo.

vastaavia toimitusjohtajapetoksia on nyt paljon liikkeellä, Risu kertoo.

Kolmen viime kuukauden aikana on Helsingissä tullut vastaavia tapauksia tutkintaan kolme, joissa yhteisvahingot ovat noin 750  000 euroa.

Alkuvuodesta poliisi alkoi tutkia epäiltyä törkeää petosta, jossa huijari esiintyi yrityksen toimitusjohtajana. Väitetty toimitusjohtaja kehotti yrityksen talousjohtajaa suorittamaan noin 40 000 euron maksun.

Yhteydenpito toimitusjohtajan ja talousjohtajan välillä tapahtui sähköpostitse. Talousjohtajan epäilyt heräsivät siinä vaiheessa, kun niin sanottu toimitusjohtaja ei enää vastannut viesteihin.

Viime vuoden lopussa poliisille ilmoitettiin tapaus, jossa yrityksen maajohtajalta huijattiin 600 000 euroa. Huijari esiintyi yrityksen toimitusjohtajana sähköposteissa ja puhelimessa. Asianomistaja sai myös varmistuspuhelun väitetysti yrityksen toiselta työntekijältä.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena ja identiteettivarkautena.

Rikostarkastaja Jukkapekka Risu sanoo, että huijarit toimivat yleensä ulkomailta ja rahat ohjataan ulkomaalaisille pankkitileille.

Jutut ovat Risun mukaan kansainvälistä, ammattimaista ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?