Vastaamon tieto­murrosta vangitun Julius Kivimäen luovutusta käsiteltiin Ranskassa

Julius Kivimäki saatetaan luovuttaa Suomen viranomaisille jo ennen helmikuun loppua.

Versaillesin hovioikeus käsitteli Julius Kivimäen luovutusta keskiviikkona.

15.2. 13:04 | Päivitetty 15.2. 16:57

Versaillesin hovioikeus on käsitellyt keskiviikkoaamuna psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäillyn Julius Kivimäen luovuttamista Suomeen.

Ylen mukaan syyttäjä ehdotti Kivimäen luovuttamista Suomen viranomaisille. Hänen mukaansa Ranskalla ei ole mitään luovutusta vastaan. Kivimäki itse ei vastusta luovuttamistaan.

Kivimäkeä avustavan asianajaja Peter Jaarin mukaan luovutusasiasta ei vielä keskiviikkona saatu päätöstä, mutta päätös luovutuksesta on odotettavissa lähiaikoina.

– Luovutusajankohta lähestyy, mutta tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa, Kivimäki viestitti IS:lle.

Hän kertoi olleensa keskiviikon aikana yhteydessä Kivimäkeen.

– Keskityimme pohtimaan sitä, miten asiassa edetään, kun hän on takaisin Suomessa.

Hovioikeus kuuli Kivimäkeä videoyhteydellä vankilasta. Kivimäki on ollut vangittuna Bois d’Arcyn rangaistuskeskuksessa vajaat kaksi viikkoa.

Hovioikeus ei ole antanut vielä päätöstään.

Asiaa hoitanut Versaillesin hovioikeuden julkisasiamies Sophie Gulphe-Berbain arvioi Ilta-Sanomille viime viikolla, että Kivimäki voitaisiin luovuttaa Suomen viranomaisille jo ennen helmikuun loppua.

Kivimäki on vaihtanut etunimensä Aleksanteriksi, minkä nimisenä häntä Ranskassa käsitellään.

Lue lisää: Täällä Julius Kivimäkeä pidetään nyt – kuvat näyttävät karut olot

Poliisit löysivät Kivimäen sattumalta tavanomaisen poliisitehtävän yhteydessä 3. helmikuuta Ranskasta Courbevoien kunnasta läheltä Pariisia. Gulphe-Berbainin mukaan kyse oli ”yksityisluontoisesta kiistasta”. Mediatietojen mukaan poliisi oli kutsuttu asuntoon perheväki­valta­epäilyn vuoksi.

Lue lisää: Ranskalais­sivusto: näin suomalainen kyber­rikoksista etsintä­kuulutettu mies otettiin kiinni

Gulphe-Berbain kertoi IS:lle, että Kivimäki esiintyi väärällä nimellä. Hänen hallustaan löytyi romanialainen passi ja henkilökortti Asan Ametin nimellä.

Lue lisää: Vastaamon tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki esiintyi romanialaisena ”Asan Ametina”

KIVIMÄKI vangittiin lokakuussa 2022 poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Seuraavana päivänä hänestä annettiin kansainvälinen pidätys­määräys.

Kun Kivimäki on tuotu Suomeen, asiassa järjestetään uusi vangitsemiskäsittely. Tämän jälkeen Kivimäkeä on tarkoitus kuulustella. Kivimäki on kiistänyt rikosepäilyt.

Vastaamon rikosvyyhti paljastui lokakuussa 2020, kun psykoterapia­keskus kertoi siihen kohdistuneesta tietomurrosta ja kiristyksestä. Vuosien 2018–2019 aikana yli 33 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin pimeässä Tor-verkossa.

Tietomurrosta tehtiin yli 25 000 rikosilmoitusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?