Digitaalisten laitteiden paikannusominaisuudet saattavat johtaa yllättäviin tilanteisiin myös sodassa. Näin on käynyt tapauksessa, jossa Ukrainan Butshassa toiminut venäläissotilas paljastui varastettuaan Applen AirPods -kuulokkeet ja vietyään henkilökohtaisen sotasaaliinsa kotiin Siperiaan.
Avoimen lähteiden tiedustelun (OSINT, open source intelligence) erikoistunut Molfar-tiedusteluyhteisö laati yksityiskohtaisen vaihe vaiheelta etenevän raportin siitä, miten kuulokkeet päätyivät Venäjälle Kemerovoon. Molfar on kaupallisia sisältöjä tuottava ja Venäjän sotarikosten tutkimiseen ja propagandan kumoamiseen erikoistunut 60 analyytikon ja runsaan 200 vapaaehtoisen yhteenliittymä.
Asiasta kirjoittaa myös Gizmodo.
Projekti sai alkunsa miehityksen aikana kotinsa murron ja ryöstön uhriksi joutuneen, muun muassa kuulokkeensa menettäneen butshalaisen otettua yhteyttä Molfariin ja tiedusteltua, olisiko varas mahdollista jäljittää. Tämä osoittautui mahdolliseksi Applen Missä on...? -sovellusta käyttäen.
Kuulokkeiden myöhemmät liikkeet paljastivat venäläissotilaaksi osoittautuneen liikkeet Ukrainassa sekä 1000 kilometrin matkan Venäjälle Belgorodin alueelle Valuikin kaupungin lähelle, jossa sotilasosasto ilmeisesti ryhmittyi uudelleen operaatioihin Svatoven ja Kreminnan suunnalla.
Tätä seurasi hiljaisuus miehen palattua komennukseltaan, heinäkuussa hänet pakannettiin Mustan meren itärannalla olevaan Gelendzhikiin, jossa hän vietti vuorokauden. Tämän jälkeen hän aloitti 4000 kilometrin paluumatkan kotiinsa Siperian Kemerovoon.
Koska kuulokkeiden paikannustarkkuus on 20 metriä, hänen kotitalonsa sijainti pystyttiin paikantamaan. Oikeasta talosta saatiin varmuus venäläisen VK-somepalvelussa olevilla kuvilla. Kuvat oli julkaissut nainen, joka osoittautui upseerin äidiksi. Kävi ilmi, että sotilas asui vanhempiensa vieressä olevassa talossa.
Talon asukkaalle löytyi nimi, jota verrattiin vuotaneeseen Venäjän armeijan miehistöluetteloon. Näin vahvistui hänen henkilöllisyytensä ja passin numeronsa. Asiakirjoista kävi ilmi myös miehen joukko-osasto, Venäjän sisäisestä turvallisuudesta vastaavan kansalliskaartin Omon-joukkojen yksikkö 6607.
Nimen perusteella löytyivät myös hänen sosiaalisen median tilinsä, joilta kävi ilmi, että hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja lapsi.
Ei ole tiedossa, osallistuiko venäläissotilas sotarikoksiin. Radio Free Europen väitteiden mukaan kemerovolaiset Omon-joukot olivat läsnä Butshassa veritekojen aikaan. Molfar sanoo järjestyksenpidosta miehitetyssä Butshassa vastanneen osaston olleen yksi kaupungissa sotarikoksiin syyllistyneistä.
Molfar pitää sotarikollisten oikeuteen saamista sodan jatkuessa äärimmäisen epätodennäköisenä.
AirPodien kirjoitusasu korjattu kello 10.08.