Karu yllätys suur­hyökkäyksen alla: Starlinkin toimintaa Ukrainassa rajoitetaan – Venäjä käynyt asiasta sitkeää kamppailua kansain­välisissä toimi­elimissä

SpaceX vetoaa toiminnassaan siihen, että Ukraina käyttää verkkoyhteyksiä sotilaallisesti. Sitä Ukraina on kuitenkin tehnyt jo lähes vuoden ajan.

10.2. 11:24

Satelliittipohjaisten Starlink-satelliittiyhteyksien takana oleva Elon Muskin SpaceX-yhtiö on alkanut rajoittaa nettiyhteyksien käyttöä Ukrainassa, kertoo BBC. Syynä on se, että Ukraina käyttää yhteyksiä sodankäyntiin, kuten dronejen hallintaan ja tykistötulen ohjaamiseen.

Yllä olevalla videolla otamme Starlink-yhteyden käyttöön.

SpaceX:n mukaan yhteydet on tarkoitettu humanitääriseen käyttöön sotilaskäytön sijaan. Yhtiö sanoi ”alkaneensa rajoittaa Ukrainan armeijan mahdollisuutta käyttää Starlinkiä hyökkäystoiminnassa”.

SpaceX:n toimitusjohtaja Gwynne Shotwell perusteli BBC:n mukaan tällä viikolla yhtiön päätöstä estää dronejen hallinta Starlinkillä sillä, että sotilaskäyttö rikkoo Starlinkin käyttöehtoja. Sen sijaan ukrainalaiset sotilaat voivat käyttää sitä jatkossakin ei-sotilaallisena viestintävälineenä. Hän ei täsmentänyt, miten yhtiö rajoittaa Starlinkin käyttöä.

SpaceX:n linjausta on pidetty puolen valintana sodassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podoljak sanoi Twitterissä, että yhtiöiden on tehtävä valinta Ukrainan ja sen vapauden puolustamisen tai Venäjän valloitussodan välillä.

Dronet ovat Ukrainalle tärkeä puolustusase. Niitä käytetään tiedusteluun, tulenohjauksiin sekä ilmaiskuihin joko pommeja pudottamalla tai kohteisiin iskeytymällä.

Lue lisää: Ukrainan uusi ase saa ylistystä jopa Venäjällä: ”Voin järjestää epäilijät rintamalle”

SpaceX:n linjanvedon ajankohta herättää kysymyksiä, sillä Starlinkin käyttö Ukrainan sotilaallisessa puolustustaistelussa on ollut avointa tietoa. Venäjän suurhyökkäystä odotetaan parhaillaan alkavaksi, ja Starlinkin toiminnan rampauttaminen voi haitata merkittävästi Ukrainan kykyä puolustaa itseään.

Lue lisää: Elon Muskin Starlinkistä tuli Ukrainan käsissä mahtava ase – ”Avain­­teknologioita sodan voittamisessa”

Venäjä on sulkenut internet-yhteyksiä tai reitittänyt ne kulkemaan omien verkkojensa kautta valtaamillaan alueilla ja tuhonnut ohjusiskuin viestintäinfrastruktuuria muualla Ukrainassa. Starlink-yhteyksiä sen on ollut kuitenkin vaikea häiritä.

Lue lisää: Venäjä peukaloi miehitetyn alueen verkkoja – dramaattinen muutos internetin käytössä

Lue lisää: Elon Muskin Starlink on Ukrainan salainen ase, jolle Venäjä ei voi mitään – ”Kuin toisesta galaksista”

Venäjä on käynyt kamppailua sitkeästi kansainvälisissä toimielimissä lopettaakseen Starlinkin käytön Ukrainassa. Se on muun muassa uhannut SpaceX:ää satellittien tuhoamisella.

Lue lisää: Venäjä uhkasi SpaceX:n satelliitteja – näin Elon Musk vastasi

Politicon toimittaja, ukrainalainen Nika Melkozerova sanoi Venäjän valittaneen tammikuun alussa YK:hon Ukrainan dronejen käytöstä venäläissotilaita vastaan.

Twiittiketjussaan Melkozerova hyökkäsi suoraan Elon Muskia vastaan:

– Ja nyt huomaamme, että Starlinkin toimintaa rajoitetaan – juuri ennen Venäjän suurhyökkäystä. Yksi kysymys: vittu pilailetko Elon Musk?

Melkozerova viittasi Breaking Defence -julkaisun artikkeliin, jossa Venäjä sanoi YK:ssa satelliittiyhteyksien toimittamisen olevan osa USA:n ja Naton juonta, joka vaarantaa suoraan maan kansallisen turvallisuuden.

Venäjä sai tukea väitteilleen Iranilta ja Kiinalta. Iran oli syyttänyt SpaceX:ää suvereniteettinsa rikkomista tarjoamalla verkkoyhteyksiä maan kansalaisille. Verkkoyhteydet Iranissa ovat sensuroituja ja rajoitettuja.

Moni on huomauttanut, että Ukraina on saanut Starlink-pääteitä ja nettiyhteyksiä SpaceX:ltä lahjoituksena. Toimittaja vastasi toteamalla, että läheskään kaikki Starlinkit Ukrainassa eivät ole SpaceX:n toimittamia.

Lue lisää: ”Elon Muskin onnistunein julkisuus­temppu” – kuka oikein maksaa Ukrainan Starlink-yhteydet?

SpeceX on puuttunut Starlinkin toimintaan Ukrainassa jo aikaisemmin. Tällöin verkossa nousi mittavia boikottivaateita Muskia ja tämän Tesla-autoyhtiötä vastaan.

Lue lisää: Elon Musk rajoitti Starlinkin toimintaa – karu uutinen Ukrainan sota­­ponnisteluille

Lue lisää: Elon Muskin Ukraina-lausunnot vihastuttavat suomalaisia Tesla-omistajia – ”Myyn pois”

Ukrainan ohella myös Venäjä käyttää droneja aktiivisesti osana sotatoimiinsa. Käyttötarkoitukset ovat hyvin samanlaisia kuin ukrainalaisilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?