Ranskalais­sivusto: näin suomalainen kyber­rikoksista etsintä­kuulutettu mies otettiin kiinni

Ranskan poliisi kertoo ottaneensa kiinni suomalaismiehen kotihälytyksen yhteydessä.

Julius Kivimäkeä epäillään psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta. Poliisi ei ole vahvistanut, että Ranskassa kiinniotettu olisi Kivimäki.

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina Ranskan poliisin ottaneen kiinni perjantaina psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäillyn Julius Kivimäen. Pidätys tehtiin Suomen tekemän eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla.

Keskusrikospoliisi ei kertonut perjantaina tarkempia tietoja Kivimäen kiinniotosta, eikä paljastanut esimerkiksi paikkakuntaa, jolta tämä löydettiin. Kiinnioton kerrottiin kuitenkin sujuneen rauhallisesti.

Perjantai-iltana ranskalainen Actu.fr-uutissivusto kertoi mahdollista perheväkivaltaa koskeneesta ilmoituksesta, jonka poliisi oli saanut saman päivän aamuna Pariisin lähellä lähellä sijaitsevassa Courbevoien kunnassa. Artikkelissa ei mainita Kivimäkeä nimeltä, eikä vahvisteta, että tapahtumat liittyisivät häneen.

Sivuston mukaan poliisi yllättyi ilmoittajan antamaan osoitteeseen mentyään, kun paikalla ollut mies paljastui kyberrikoksista kansainvälisesti etsintäkuulutetuksi suomalaiseksi. Mies tosin esitti poliisille sivuston mukaan ensin romanialaiset henkilöpaperit.

Ilmoituksen poliisille oli tehnyt kello seitsemän aikaan aamulla nainen, jonka mukaan hänen naispuolinen ystävänsä oli riidellyt kumppaninsa kanssa yökerhossa vietetyn illan aikana. Nainen oli huolestunut, kun hän ei saanut enää yhteyttä kumpaankaan kotiinpaluun jälkeen.

Hän kuvaili ystävänsä kumppanin olleen riidan aikana ”hermostunut ja humalainen”.

Oven avasi poliiseille nuori nainen, jonka miesystävä oli nukkumassa toisaalla asunnossa. Väkivallasta ei havaittu merkkejä.

Miehen esittämistä henkilöpapereista huolimatta poliisit päättivät tarkastaa etsintäkuulutettujen listan, jolloin miehen todellinen kansalaisuus paljastui.

– Europol oli etsinyt häntä marraskuusta 2022 kyberrikollisuuteen ja kiristykseen liittyen. Hän on yksi etsityimmistä karkulaisista, ja hän hakkeroi väitetysti tuhansien potilaiden tiedot suomalaisesta sairaalasta, sivuston artikkelissa kirjoitetaan.

Poliisi pidätti miehen välittömästi. Hänen seurassaan ollut nainen ei sivuston mukaan ole etsintäkuulutettu, joten häntä poliisi ei ottanut kiinni.

– Meillä on jonkin aikaa ollut epäily, että hän voisi olla Ranskassa. Puhutaan useasta viikosta, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen aiemmin perjantaina.

Hän ei toistaiseksi raota sitä, miten Kivimäen jäljille päästiin.

– Se on hyvän viranomaisyhteistyön ja tiedonhankinnan lopputulos, että henkilö saatiin kiinni.

Kivimäki vangittiin poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä lokakuussa 2022.

Kivimäki on kiistänyt rikosepäilyt.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, Kivimäki kirjoitti Twitteriin viime lokakuussa.

Lue lisää: Vastaamon tieto­murrosta epäilty Julius Kivimäki on otettu kiinni Ranskassa

Lue lisää: Näin epäilty Vastaamo-hakkeri kirjoitti netissä hetki ennen kiinni­jääntiään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?