Näin epäilty Vastaamo-hakkeri kirjoitti netissä hetki ennen kiinni­jääntiään

Vastaamo-tietomurrosta epäillyn Julius Kivimäen nimellä on kommentoitu eri aiheita suositulla keskustelupalstalla.

Vastaamo-tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki ehti olla etsintäkuulutettu noin kolmen kuukauden ajan.

3.2. 22:38

Massiivisesta Vastaamo-tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki kirjoitti omalla nimellään netissä vain muutama päivä sitten.

Etsintäkuulutettu Kivimäki, 25, otettiin perjantaina kiinni Ranskassa. Poliisi ei ole kertonyt yksityiskohtia kiinniotosta.

Lue lisää: Vastaamon tieto­murrosta epäilty Julius Kivimäki on otettu kiinni Ranskassa

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta poikkeuksellisesta tietomurrosta epäillyn Kivimäen profiililla kirjoiteltiin vielä viisi päivää sitten keskustelusivusto Redditissä.

Kivimäen Twitter-tilin aitous on todistettu aiemmin. Hänen nimellä oleva Reddit-profiili löytyy Twitter-profiiliin jaetun kotisivun kautta.

Kivimäen koko nimi on Julius Aleksanteri Tomminpoika Kivimäki, mutta hän käyttää nykyään etunimenään Aleksanteria.

Redditissä Kivimäki oli kommentoinut keskustelua, jonka aloittaja kertoo olevansa etsintäkuulutettu, koska hän ei ollut noutanut määräystä astua armeijan palvelukseen. Kirjoittaja kertoo hakeneensa siirtoa palvelukseen, mutta hänen mukaansa aluetoimiston sekoilun vuoksi asiassa on nyt tehty etsintäkuulutus.

Keskusteluun on osallistunut useita eri käyttäjiä. Kivimäki kommentoi olevansa niin ikään etsintäkuulutettu.

– Sama homma. Perustetaanko jonkinlainen kerho? Etsintäkuulutettujen tukijärjestö?

Hieman myöhemmin Kivimäki jatkoi keskustelua vastaamalla kommentoijalle, joka väitti tulleensa etsintäkuulutetuksi karattuaan varusmiespalveluksesta ulkomaille, ja jäätyään Suomeen tullessa kiinni lentokentällä.

Kivimäki kertoi kokeneensa ”suunnilleen saman”, paitsi että Suomeen laskeuduttuaan hän toteaa jääneensä kiinni huumeiden hallussapidosta.

– Jäin lentokentällä kiinni kun vaihteeksi lensin Suomeen Schengen-alueen ulkopuolelta. Matkalaukussa oli parikymmentä grammaa kannabista jota en ollut kerennyt poltella lentokentällä lähtömaassa, joten pääsin onneksi vapaaksi 72h kuluessa.

Kivimäen mukaan hän joutui kiinnioton jälkeen kuljetetuksi takaisin varuskuntaan.

– Olihan se aika hassua lampsia armeijan ruokalaan full-rickeissä kun kaikki muut ympäristössä oli univormuissa, muuten aikaa tuli käyttää homeisessa parakissa läppärillä istuen.

”Full Rick” -toteamuksella viitataan yleensä henkilöön, joka on pukeutunut tunnetun muotisuunnittelija Rick Owensin vaatteisiin.

Ensimmäisenä Kivimäen Reddit-kirjoittelusta kertoi Mtv3.

Marraskuun alussa Aleksanteri Kivimäki lisättiin Euroopan etsityimpien henkilöiden listalle.

Ilta-Sanomat kävi läpi Kivimäen nimellä löytyvät sosiaalisen median tilit, jotka ovat pysyneet hiljaisina.

Twitter-tililleen Kivimäki on kirjoittanut viimeksi marraskuussa 2022, jolloin hän kommentoi etsintäkuulutukseensa liittyvää uutisointia.

Reddit-sivustolla Kivimäki on kommentoinut myös huomattavasti kepeämpiä aiheita. Joulun alla hän otti osaa keskusteluun, jossa eräs käyttäjä vitsailee ostaneensa tuhannen euron arvoista kuparikattilaa vastaavan padan 15 eurolla.

Kivimäki perustelee vastauksessaan, miksi oikea kuparikattila maksaa niin paljon.

– Kupari tarjoaa paljon etuja erityisesti kaasuliedellä. Lämpenee erittäin tasaisesti ja reagoi nopeasti liekkiä säädettäessä. Ruokahifistelijälle voi olla rahan arvoinen, tietysti ne näyttää myös kauniilta.

Marraskuun lopulla Kivimäki taas otti kantaa muun muassa asunnon surkeaan sijaintiin Turun yliopistollisen keskussairaalan vieressä ja saman kuun alussa rikollisten luvattomiin aseisiin sekä lipuntarkastajien mahdollisiin voimakeinoihin.

Toisessa ketjussa Kivimäki kehuu samaan aikaan muille käyttäjille japanilaisia wc-istuimia.

Aleksanteri Kivimäki on epäiltynä mittaluokaltaan poikkeuksellisen laajasta psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta, jossa tuhansien asiakkaiden potilastietoja jaettiin pimeä verkkoon.

25-vuotias Kivimäki vangittiin lokakuun lopulla poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Samaan aikaan Kivimäki etsintäkuulutettiin ja hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys.

Kivimäki on kiistänyt rikosepäilyt.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, Kivimäki kirjoitti Twitteriin viime lokakuussa.

Kivimäki kommentoi häneen kohdistua rikosepäilyjä myös lokakuun lopulla Redditissä.

– En usko että edes poliisi itse uskoo omiin syytöksiinsä, he eivät ole kahden vuoden aikana suostuneet kuulustelemaan minua taikka edes vaivautuneet järjestämään kotietsintää väestörekisteristä löytyvään kotiosoitteeseeni. On täysin uskomatonta ettei poliisi edes halua tarjota väitetylle epäillylle mahdollisuutta puhua itseään pussiin, Kivimäki väittää.

Lue lisää: Vastaamo-tieto­murrosta epäilty Julius Kivimäki lisätty Euroopan etsityimpien rikollisten listalle – kuva julki

Vastaamon rikosvyyhti valkeni vuoden 2020 lokakuussa, kun psykoterapiakeskus kertoi siihen kohdistuneesta tietomurrosta ja kiristyksestä.

Vuosien 2018–2019 aikana yli 33 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin pimeässä Tor-verkossa.

Tapaus on Suomen rikoshistorian suurin rikosilmoitusten suma.

Rikosilmoituksia tietomurrosta tehtiin yli 25 000. Asianomistajina tapauksessa kuultiin noin 22 000 henkilöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?