Vastaamon tieto­murrosta epäilty Julius Kivimäki on otettu kiinni Ranskassa

Törkeästä tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki, 25, on otettu kiinni Ranskassa. Poliisi etsintäkuulutti miehen viime lokakuussa.

Julius Kivimäkeä epäiilään psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.

3.2. 13:04 | Päivitetty 3.2. 18:52

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki otettiin Ranskassa kiinni perjantaina aamulla.

Ranskan poliisi otti Kivimäen kiinni Suomen eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoo, että kiinniotto sujui rauhallisesti.

– Meille tulleiden tietojen mukaan siinä ei ollut mitään poikkeuksellista, Leponen kertoo IS:lle.

Kivimäki otettiin kiinni ”yksityisestä paikasta”. Leponen ei kuitenkaan tutkinnallisten syiden takia avaa kiinniottopaikkaa tätä tarkemmin.

Suomen poliisi sai tiedon kiinniotosta ennen kymmentä aamulla.

– Meillä on jonkin aikaa ollut epäily, että hän voisi olla Ranskassa. Puhutaan useasta viikosta, Leponen sanoo.

Hän ei toistaiseksi raota sitä, miten Kivimäen jäljille päästiin.

– Se on hyvän viranomaisyhteistyön ja tiedonhankinnan lopputulos, että henkilö saatiin kiinni.

Poliisi pyytää Ranskan viranomaisilta, että Kivimäki luovutettaisiin Suomeen. Leposen mukaan luovutuspäätökseen voi mennä viikkoja tai jopa muutamia kuukausia.

– Tämä riippuu paljon olosuhteista. Kun luovutuspäätös tulee, Ranskan poliisi toimittaa henkilön Suomen poliisille, Leponen kertoo.

Ranskan poliisi vastaa Kivimäen säilyttämisestä siihen asti, kunnes hänet luovutetaan Suomeen.

Lue lisää: Näin espoolaisperheen pojasta tuli pahamaineinen hakkeri – tällainen on Julius Kivimäki, 25

Kivimäki vangittiin poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä lokakuussa 2022.

Samalla Kivimäestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys ja hänet etsintäkuulutettiin.

Lue lisää: Poliisilta tärkeä kehotus Vastaamo-tieto­murron uhreille: Toimi nyt

Kun Kivimäki on tuotu Suomeen, asiassa järjestetään uusi vangitsemiskäsittely. Tämän jälkeen Kivimäkeä on tarkoitus kuulustella.

Lue lisää: Vastaamon tietomurrosta epäillystä Julius Kivimäestä käynnissä rikostutkinta myös Turussa

Kivimäki on kiistänyt rikosepäilyt.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, Kivimäki kirjoitti Twitteriin viime lokakuussa.

Kivimäkeä viime syksynä edustanut asianajaja Peter Jaari sai tiedon kiinniotosta Ilta-Sanomien verkkosivuilta julkaistusta uutisesta.

Jaari sanoo, että tällä hetkellä hän ei ole Kivimäen asianajaja.

– Ei ole sovittu, että minut olisi valtuutettu edustamaan häntä. Alustavasti sellaisesta keskusteltiin syksyllä, mutta asia ei edennyt pidemmälle, koska hän ei käsittääkseni ollut palaamassa Suomeen. Katsotaan, mitä viikonlopun aikana tapahtuu. Kysymys voi tulla ajankohtaiseksi, jos hän ottaa yhteyttä, Jaari sanoi IS:lle perjantai-iltana.

Jaari ei ole kuullut Kivimäestä sitten viime marraskuun.

– Luin Ilta-Sanomien otsikon, enempää en asiasta tiedä. Avasin äsken myös WhatsAppin ja katsoin, onko herrasta kuulunut yhtään mitään. Mutta hän, eikä kukaan mukaan ole ollut minuun asiasta yhteydessä, Jaari kertoo.

– En ole kuullut hänestä marraskuun jälkeen, kun kysyin häneltä, onko hän tulossa kotiin. Sen jälkeen hän ei ole minulle viestitellyt.

Jaari on ymmällään siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Jännä nähdä, mitä tapahtuu ja milloin herrasta kuuluu tänne päin, Jaari pyörittelee.

Julius Kivimäkenä aiemmin tunnettu hakkeri on sittemmin vaihtanut virallisen etunimensä Aleksanteriksi, joka oli aiemmin hänen toinen nimensä.

Lue lisää: Etsintä­kuulutettu Julius Kivimäki kertoo elin­oloistaan HS:lle: väittää omistavansa rahastoihin liittyvän yrityksen

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron yksityiskohdat alkoivat selvitä syksyllä 2020. Alkuperäinen murto tapahtui jo loppuvuodesta 2018. Tietomurron jälkeen kiristäjä alkoi julkaista potilastietoja. Myös uhrien luottotietoja on käytetty väärin.

Kivimäen tietoteknisiä taitoja on kuvailtu tietoturvapiireissä poikkeuksellisiksi. Nuoren miehen ensimmäinen rikostuomio juontaa juurensa kymmenen vuoden taa, jolloin hän oli 15-vuotias teinipoika.

Tuolloin hän murtautui yli 50 000 palvelimelle kehittämiensä ohjelmien avulla. Sittemmin hän myös kyykytti Espoosta käsin Yhdysvaltain ilmavoimia, viihdeyhtiö Sonyn pomoa, eri osavaltioiden poliisipiirejä ja lentojätti American Airlinesia hakkeriryhmänsä kanssa.

Juttua muokattu kello 18.24: Juttuun korjattu tieto, että Peter Jaari ei ole tällä hetkellä Julius Kivimäen asianajaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?