Eläkeläisnainen menetti yli 20 000 euroa – lankesi tarinaan öljynporaus­lautalla Italiassa hätään joutuneesta

Huijarit käyttävät hyväkseen internetin mahdollisuuksia tavoittaa helposti suuria ihmismääriä. Iäkkäillä ihmisillä on erityinen riski joutua huijauksen uhriksi, varoittaa Itä-Suomen poliisi, joka on törmännyt alkuvuoden aikana useisiin huijausrikoksiin.

Itä-Suomen poliisi kertoo alueellaan sattunutta huijaustapauksista.

3.2. 17:39

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut alkuvuodesta erilaisia huijausrikoksia, joiden uhrit ovat menettäneet yhteensä 700 000 euroa rikollisille. Poliisi muistuttaa, että uhriksi voi joutua kuka tahansa, mutta erityinen riski on iäkkäillä ihmisillä. Rikolliset pyrkivät käyttämään hyväksi toimintakykyä alentavaa sairautta ja etsivät haavoittuvassa asemia olevia, poliisi varoittaa tiedotteessaan.

Sähköposti ja internet ovat avanneet rikollisille mahdollisuuden tavoittaa helposti suuria ihmismääriä lähes olemattomin kustannuksin. Huijareiden kekseliäisyydellä ei ole rajoja.

Itä-Suomen poliisi kuvailee viittä alueellaan sattunutta huijaustapausta:

1. Itäsuomalainen vuonna 1950 syntynyt nainen kuvitteli auttavansa suomalaista, Italiassa öljynporauslautalla työskentelevää miestä. Nainen yritti siirtää tälle rahaa italialaisille pankkitileille, mutta kun tämä ei onnistunut, hän lähetti postitse käteisenä yhteensä 23 900 euroa eräälle 1954 syntyneelle suomalaisnaiselle. Jälkimmäinen toimi tapauksessa mitä ilmeisemmin bulvaanina. Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

2. Asianomistaja odotti saavansa melkein kolmen miljoonan euron lahjoituksen eräältä saksalaiselta miljardööriltä. Vaikka uhrille oli luvattu rahaa, hän joutui ensin maksamaan 34 000 euroa. Lähes kaikki maksut menivät ulkomaisille tileille, lukuun ottamatta yhtä. Maksu meni suomalaiselle, joka mitä ilmeisemmin toimi rikoksessa bulvaanina. Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

3. Itäsuomalainen vuonna 1955 syntynyt nainen sai Facebookissa Messengerissä viestiä taholta, jota luuli ystäväkseen. Nainen päätyi luovuttamaan tälle pankkikorttinsa tiedot ja verkkopankkitunnuksensa. Naisen S-pankin tililtä ja luotolta siirrettiin yhteensä 4 000 euroa ja Nordean tililtä noin 15 000 euroa. Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

4. Asianomistaja ilmoitti poliisille, että oli saanut Danske Bankilta tekstiviestin, jonka kautta hän oli kirjautunut Danske Bankin sivuille. Lopulta asianomistaja menetti kaikilta tileiltä rahaa yhteensä 18 000 euroa. Poliisi tutkii asiaa törkeänä petoksena.

5. Poliisiksi esittäytynyt henkilö sai asianomistajan luovuttamaan pankkitunnuksensa ja salasanansa. Huijari sai siirrettyä asianomistajan tileiltä rahaa yhteensä noin 60 000 euroa. Poliisi selvitti yhdessä pankin kanssa, että rahat siirrettiin kolmen eteläsuomalaisen henkilön tilille, jotka mitä ilmeisemmin toimivat bulvaaneina. Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

Poliisi muistuttaa, että mikäli pankki- tai luottokortin tiedot ovat menneet vääriin käsiin, kortti tulee sulkea heti pankin sulkupalvelussa. Rikosilmoitus pitää tehdä ensitilassa.

Poliisin mukaan rakkaushuijauksen voi tunnistaa muutamasta usein toistuvasta piirteestä: sosiaalisessa mediassa tehdyn yhteydenoton jälkeen aletaan pian lupailla yhteistä tulevaisuutta ja vierailua Suomessa. Videokeskustelut eivät ole syystä tai toisesta huijarin kanssa mahdollisia.

Rakkaushuijarit tuovat usein esiin huomattavan varallisuutensa tai hiljattain saamansa perinnön. Yhteyttä ottanut haluaa lähettää suuren summan rahaa, mutta sitä ennen tämän onkin itse lähetettävä rahaa, jotta siirto onnistuu.

Usein rahansiirtoja pyydetään tekemään jonkun toisen tilille, ei huijarille itselleen. Rahanpyynnöt voivat liittyä hätään, kuten sairaalakuluihin, palkkojen maksamiseen tai läheisen kuolemaan.

Rahanpyynnöt voivat olla toistuvia ja niiden tueksi voidaan esittää erilaisia kuitteja ja viranomaisten dokumentteja. Uhrille toimitetaan kuvia, joissa yhteydenottaja väitetysti esiintyy eläinten tai lasten kanssa tai luottamusta herättävässä ammatissa.

Poliisi muistuttaa myös, ettei linkin tai hakukoneen kautta tule koskaan mennä pankin, Omakannan tai muun henkilökohtaista kirjautumista edellyttävän tahon sivuille. Parempi tapa on kirjoittaa esimerkiksi pankin osoite osoitekenttään tai käyttää mobiilisovellusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?