Poliisi muistuttaa, että kenenkään alastonkuvaa ei saa jakaa luvatta eteenpäin. Toisen ihmisen alastonkuvan jakaminen luvatta eteenpäin voi olla rikos. Vuodenvaihteessa voimaan astuneessa seksuaalirikoslain uudistuksessa painotetaan suostumuksellisuutta, ja siinä on rikosnimike myös kuvien tai videoiden levittämistä koskien.
Kuvien, myös alastonkuvien jakaminen nuorten keskuudessa on yleistä. Nuori ei välttämättä tule ajatelleeksi, että toisen nuoren alastonkuvan luvatta jakaminen kavereille voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Vuoden 2023 alussa voimaan tulleen uuden rikoslain mukaan teko täyttää seksuaalisen kuvan laiton levittäminen -rikosnimikkeen.
Kuvan jakamisesta voidaan rangaista enimmillään kahdella vuodella vankeutta. Myös alle 15-vuotiaat ovat vahingonkorvausvelvollisia.
Poliisin julkaisemassa YouTube-videossa näytetään myös, miten vain yksityisesti lähetetty kuva saattaa joutua jakoon, vaikka vastaanottaja olisi luotettava: Vastaanottaja ottaa katoavasta Snapchat-kuvasta kuvakaappauksen. Sitten puhelin jää lukitsemattomana pöydälle omistajan poistuessa ja tämän kaveri näkee kuvan. Hän lähettää kuvan itselleen. Ja jakaa myöhemmin eteenpäin.
Ennen pitkää kuva päätyy kiristäjälle, joka lähestyy vaatien lisää kuvia tai muuten julkaisee kuvan omistajan nimen kanssa netissä.
Poliisi muistuttaa myös kärsimyksestä, joita ”harmiton pila” voi tuottaa.
– Tärkeintä ei ole se, että onko asia rikos vai ei, vaan se, että teolla aiheutetaan mittavaa vahinkoa ja kärsimystä uhrille eikä kyseessä ole "vain harmiton pila". Kuvan hallitsematon leviäminen on lähes aina nuorelle uhrille raskasta ja ahdistavaa. Kuva, joka on levitetty verkkomaailmaan, myös pysyy siellä, ja kuvan leviäminen laajallekin yleisölle voi tapahtua silmän räpäyksessä, sanoo ylikomisario Miia Lehtinen Poliisihallituksesta tiedotteessa.
Poliisi muistuttaa myös avun hakemisen tarpeellisuudesta. Rikoksen uhriksi joutuminen ei ole uhrin omaa syytä. Apua kannattaa myös hakea, vaikkei olisi täysin varma, onko kyseessä rikos. Silloin kannattaa kääntyä luotettavan aikuisen tai esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen suuntaan.
Poliisi kertoo, että vuonna 2022 sille ilmoitettiin 5538 seksuaalirikosta, joista lapsiin kohdistuvia oli 2256. Tutkittavana oli myös 963 lapsia seksuaalisesti esittävään kuvamateriaaliin liittyvää rikosta.